Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Εγνατία Οδός και Αιτωλοακαρνανία

Εγνατία Οδός και Αιτωλοακαρνανία
Ένα από τα σπουδαιότερα έργα που έγιναν ποτέ στη χώρα μας, η Εγνατία Οδός επιτέλους δόθηκε στη κυκλοφορία εδώ και λίγο καιρό , έστω και με μεγάλη καθυστέρηση. Το έργο αυτό έχει τη δικιά του σημασία του για τον τόπο μας.
Πλέον η απόσταση Γιάννενα- Θεσσαλονίκη είναι 2 ώρες και 15 λεπτά οδικώς κατά μέσο όρο. Αν προσθέσουμε σε αυτό την απόσταση Αγρίνιο-Γιάννενα συν κάποια στάση του οδηγού στη διαδρομή, τότε το Αγρίνιο απέχει από τη Θεσσαλονίκη περίπου 4 ώρες και 15 λεπτά ( το πολύ 4 ώρες και 30 λεπτά). Πριν 10 χρόνια τόσος χρόνος απαιτούνταν για να πάει κανείς στην Αθήνα, όπως αντίστοιχα τον ίδιο χρόνο απείχε η Κομοτηνή η Φλώρινα από την Θεσσαλονίκη, οι οποίες αποτελούν βασικά πληθυσμιακά δοχεία της συμπρωτεύουσας.
Πλέον από το Αγρίνιο “πετάγεται” κανείς Θεσσαλονίκη και γυρνάς την ίδια μέρα. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι φοιτητές από το τόπο μας θα προτιμούν τη συμπρωτεύουσα αλλά και άλλες πόλεις της Μακεδονίας για τις σπουδές τους ( έως τώρα 40-60 τελειόφοιτοι κατά μέσο όρο από σχολεία του Αγρίνιου περνούσαν σε κάποιο ΑΕΙ η ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης κάθε χρόνο.
Αντίστροφα το ίδιο ισχύει και για τους φοιτητές από τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι έχουν έναν λόγο παραπάνω να προτιμήσουν το Αγρίνιο ή το Μεσολόγγι για σπουδές.
Τουριστικοί προορισμοί “‘απιαστοι” στο παρελθόν είναι ακόμα πιο κοντά: Γιατί κάποιος να μην πάει Χαλκιδική με το αμάξι του αντί π.χ. για τα νησιά του Αιγαίου έστω και μια φορά, για τα οποία απαιτείται περισσότερος χρόνος και κόστος.
Το ίδιο ισχύει και για τους Μακεδόνες για τη Λευκάδα ή για τις ομορφιές του τόπου μας.
Άλλες είναι και οι προοπτικές που ανοίγονται και για το εμπόριο και αφορούν την ευκολότερη προώθηση προιόντων μας στη Βόρεια Ελλάδα (Π.χ ελιές, γαλακτοκομικά κ.α.).
Σίγουρα η Εγνατία παίρνει τη σκυτάλη και στις αεροπορικές συγκοινωνίες ( έστω όσες υπήρχαν έως τώρα). Η απόσταση 4-41/2 ωρών οδικώς είναι ίδια πλέον με αυτή που χρειάζεται κάποιος για να πάρει το αεροπλάνο από Άκτιο ( η Γιάννενα) και να πάει Θεσσαλονίκη ( διάρκεια πτήσης, αναμονή στο αεροδρόμιο κ.α)
Αυτά είναι μερικά από τα νέα δεδομένα για το τόπο μας. Μένει να δούμε κατά πόσο θα κοστίζουν όλες αυτές οι διευκολύνσεις εν όψει διοδίων..
Υ.Γ. Και για να μη ξεχνιόμαστε: Γήπεδο Πανσερραϊκού σε 5 -5 1/2 ώρες..Βάλτε κάτι τις παραπάνω για τη Δόξα Δράμας.. Σαν να λέγαμε παλια Λάρισα η Νίκη Βόλου!Όλα αυτά εν όψει Β Εθνικής και Παναιτωλικού.!
φώτο: egnatia.eu

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.