Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 2020

Εθελοντική αιμοδοσία για τα θύματα στο Λουτρό Αμφιλοχίας

Εθελοντική αιμοδοσία για τα θύματα στο Λουτρό Αμφιλοχίας

epi-aimodosia-loutro

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώθηκε σήμερα Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, για τα θύματα της τραγωδίας του καφενείου, στο Λουτρό Αμφιλοχίας. Οι κάτοικοι του Λουτρού , που δεν έχουν ακόμη συνέλθει από το τραγικό αυτό γεγονός προσήλθαν μαζικά στο κοινοτικό ιατρείο για να προσφέρουν μια φιάλη αίμα για τους συγχωριανούς τους, που η υγεία τους βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και ελπίζοντας ότι με αυτή την κίνησή τους θα βοηθήσουν στην ανάρρωση τους.

Το παρόν στο κάλεσμα εκτός από τους ντόπιους έδωσαν και οι πολίτες της Αμφιλοχίας οι, κάτοικοι των διπλανών χωριών, αλλά και οι μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου Αμφιλοχίας που μαζί με τους καθηγητές τους απέδειξαν ότι ο εθελοντισμός είναι μία κατάθεση ζωής και ένα μεγαλείο ψυχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου, το συνεργείο αιμοδοσίας του Γ.Ν. Αγρινίου δεν ήταν επαρκώς εφοδιασμένο με τα απαραίτητα τεστ για την μέτρηση της αιμοσφαιρίνης και κάποιοι εθελοντές, παρόλο που είχαν την καλή διάθεση και την υγεία, δεν κατάφεραν τελικά να αιμοδοτήσουν. Συνολικά συγκεντρώθηκαν52 μονάδες αίματος.

Άλλωστε η αιμοδοσία μόνο βλαβερή δεν είναι για τον οργανισμό μας, αφού σύμφωνα με ιατρικές μελέτες μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, αποφεύγοντας επεισόδια από έμφραγμα μέχρι και εγκεφαλικό.

Να επισημανθεί ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 2% των αναγκών της Ελλάδας σε απαιτήσεις αίματος εισάγεται από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, το οποίο μεταφράζεται σε 12000 μονάδες αίματος ετησίως .Το ποσοστό αυτό είναι μικρό, το οποίο σημαίνει ότι η εθελοντική αιμοδοσία δεν είναι επαρκής στη χώρα μας και συνιστά ένα βασικό έλλειμμα και παράλληλα η εισαγωγή αίματος απαιτεί ένα σημαντικό οικονομικό κόστος για τη χώρα μας. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι αν το 3-4% του εθελοντικού πληθυσμού αιμοδοτούσε σε μόνιμη βάση δύο φορές το χρόνο, τότε η Ελλάδα θα ήταν αυτάρκης και θα κάλυπτε τις ανάγκες της!

Γι’ αυτό, 10 λεπτά αρκούν για να σώσεις ένα συνάνθρωπό σου!

aimodosia_loutro

e-maistros.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.