Παρασκευή, 25 Ιουνίου, 2021

Ειδικά τιμολόγια μελετούν τα ΕΛΤΑ για τις εφημερίδες εκδοτών αλλά και συλλόγων-φορέων

Ειδικά τιμολόγια μελετούν τα ΕΛΤΑ για τις εφημερίδες εκδοτών αλλά και συλλόγων-φορέων

Μια είδηση που αφορά πολλές εφημερίδες τόσο εκδοτών όσο συλλόγων-φορέων προέκυψε από δηλώσεις του υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Ιωάννη Μαγκριώτη. Συγκεκριμένα “Τη διαμόρφωση ενός ειδικού τιμολογίου για τη διακίνηση εφημερίδων και περιοδικών εκδοτών, που σήμερα καταβάλλουν εξ΄ ολοκλήρου τα ταχυδρομικά τέλη, εξετάζουν τα ΕΛΤΑ, όπως κάνει γνωστό ο υφυπουργός με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Όπως ειδικότερα διευκρινίζει ο υφυπουργός, με τις διατάξεις του Ν.Δ. 496/70, τα ΕΛΤΑ ΑΕ έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και ως εκ τούτου το υπουργείο δεν έχει αρμοδιότητα επί της τιμολογιακής πολιτικής.

Ο κ. Μαγκριώτης επικαλείται ωστόσο ενημερωτικό σημείωμα των ΕΛΤΑ σύμφωνα με το οποίο « η διακίνηση και διανομή του ημερήσιου και περιοδικού τύπου των εκδοτών από τα ΕΛΤΑ πραγματοποιείται με την καταβολή ταχυδρομικών τελών. Το εν λόγω τιμολόγιο καθορίζεται με σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ ΕΛΤΑ και Ελληνικού Δημοσίου.

Με κοινές αποφάσεις των αρμοδίων υπουργών καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής των εντύπων στο ανωτέρω τιμολόγιο, καθώς και τα ταχυδρομικά τέλη που καταβάλουν οι εκδότες στα ΕΛΤΑ κατά την κατάθεση των εντύπων τους.

Η διαφορά του ταχυδρομικού τέλους, που προκύπτει μεταξύ των ταχυδρομικών τελών που ορίζονται από την ανωτέρω σύμβαση και αυτών που καταβάλουν οι εκδότες κατά την κατάθεση των εντύπων τους, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 48 παράγραφος 2 του Ν. 3986/2011) καταβάλλεται στον ΕΛΤΑ από τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας-Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης».

Πέραν αυτών όμως ο κ. Μαγκριώτης ενημερώνει ότι «τα ΕΛΤΑ, ανταποκρινόμενα στις ανάγκες της ταχυδρομικής αγοράς, εξετάζουν τη διαμόρφωση ενός ειδικού πλαισίου για την τιμολόγηση εφημερίδων και περιοδικών εκδοτών, που δεν εμπίπτουν στην προαναφερόμενη κατηγορία, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 17 του Ν. 2668/1998, όπως ισχύει».

Το έγγραφο του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Μακρυπίδη, με την οποία έχει επικαλεστεί τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην Αιτωλοακαρνανία η άρση ειδικών μειωμένων τιμολογίων ταχυδρομικής διακίνησης εφημερίδων ή περιοδικών των συλλόγων, φορέων και λοιπών οργανώσεων αφού από τις αρχές Αυγούστου αναγκάζονται να πληρώνουν στο ακέραιο όλο το ποσό των ταχυδρομικών τελών.

«Οι εφημερίδες και τα περιοδικά των τοπικών συλλόγων και φορέων Αιτωλοακαρνανίας, πολλές από τις οποίες κυκλοφορούν για δεκαετίες, αποτελούν το σημαντικότερο μέσο που διαθέτουν οι σύλλογοι για να επικοινωνούν με τα μέλη τους και ευρύτερα με την κοινωνία», έχει επιπλέον επισημάνει ο κ. Μακρυπίδης.

ΑΠΕ
Ημερησία

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.