Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Εισφορές με το μήνα για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ από το 2015

Εισφορές με το μήνα για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ από το 2015

ΟΑΕΕΕισφορές με το μήνα και με περιθώριο 42 ημερών πριν γίνουν εκπρόθεσμοι, θα πληρώνουν από το 2015 οι ελεύθεροι επαγγελματίες για την ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ.
Οι νέες ημερομηνίες πληρωμής των μηνιαίων εισφορών ανακοινώθηκαν από τον Οργανισμό και το νέο καθεστώς θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις εισφορές μηνός Μαρτίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το ισχύον σύστημα, δηλαδή η πληρωμή εισφορών ανά δύο μήνες, θα εφαρμοστεί μέχρι και την πληρωμή των εισφορών του πρώτου διμήνου του 2015. Για το διάστημα αυτό, οι εισφορές θα βεβαιωθούν στις 20 Φεβρουαρίου, αλλά οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να τις πληρώσουν μέχρι το τέλος Μαρτίου, χωρίς να είναι εκπρόθεσμοι.
Ο νέος τρόπος πληρωμής αναμένεται να μετριάσει το κόστος ασφάλισης, καθώς για πολλούς ασφαλισμένους το κόστος από την πληρωμή των εισφορών δύο μηνών μαζί με πολλές άλλες υποχρεώσεις είχε φτάσει να είναι δυσβάσταχτο.
Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας που είναι στην πέμπτη κατηγορία θα πρέπει να πληρώνει 745 ευρώ εισφορά διμήνου, μέσα σε 42 ημέρες από τότε που θα είναι εκπρόθεσμος και χάσει την ασφάλισή του. Με την εισφορά ανά μήνα, όμως, θα μπορεί πάλι μέσα σε 42 ημέρες να πληρώνει την εισφορά του, αλλά από τον Μάρτιο του 2015 θα είναι η μισή.

Συμψηφισμοί

Το νέο σύστημα μένει να φανεί στην πράξη αν και πόσο θα «ανεβάσει» την εισπραξιμότητα του ΟΑΕΕ. Εξετάζεται, πάντως σύμφωνα με τον «Ελέυθερο Τύπο», σε περίπτωση καθυστερήσεων, δηλαδή πέραν του 40ημέρου από την ημερομηνία βεβαίωσης των εισφορών, να ενεργοποιούνται αυτόματα οι μηχανισμοί συμψηφισμού των τρεχουσών εισφορών με τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, έτσι ώστε τα Ταμεία να έχουν σίγουρη είσπραξη.

Σήμερα ο συμψηφισμός ισχύει μόνο για όσους έχουν οφειλές, ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι σε ρύθμιση.

iefimerida.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.