Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020

Εκδήλωση μνήμης για τα 71 χρόνια από την καταστροφή του Αγίου Βλασίου από τους Γερμανούς

14linos

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για την εκδήλωση μνήμης με αφορμή τα 71 χρόνια από την καταστροφή του Αγίου Βλασίου, των Καραμανεϊκων και της Χούνης από τους Γερμανούς. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ανήμερα της θλιβερής επετείου στις 6 Αυγούστου στην Πλατεία του Αγίου Βλασίου.

Η εκδήλωση περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα από τις επιδρομές των Γερμανών από τους εφημέριους των Ι.Ν Άνω και Κάτω Βλασίου πατέρες Κωνσαντίνο Κοντογιώργο και Θωμά Ντούπη. Στη συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Αντιδήμαρχο Αγρινίου κο Νίκο Καζαντζή, τον Πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Αγίου Βλασίου κο Παναγιώτη Πολυχρόνη και Χούνης Βασίλειο Στάθη, ο οποίος συνείσφερε στην εκδήλωση με μικροφωνική εγκατάσταση. Στη συνέχεια διαβάστηκε το χρονικό των γεγονότων από τον φιλόλογο Ηλία ( Λίνο) Υφαντή, ο οποίος είχε τον συντονισμό της εκδήλωσης.
Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του διεθνούς φήμης Γλύπτη Θεόδωρου Παπαδημητρίου, ο οποίος έζησε τα θλιβερά γεγονότα. Η εκδήλωση έκλεισε με την μαρτυρία-άποψη του Γλύπτη Θεόδωρου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων το πόσο οικονομικά αυτάρκες ήταν ο Άγιος Βλάσης την εποχή εκείνη και το πόσο σημαντικό είναι η ιστορία να διδάσκει στις επόμενες γενιές ΠΩΣ μέσα από τις στάχτες του ένας τόπος ή ένας άνθρωπος ατομικά μπορεί να ανασυγκροτηθεί, μοχθώντας για αυτό και καταβάλλοντας τα μέγιστα.
Σημειωτέον ότι το ζήτημα της καταστροφής του Αγίου Βλασίου από τους Γερμανούς ανακαλείται στη δημόσια μνήμη για δεύτερη χρονιά, καθώς πέρυσι είχε διαβαστεί σχετικό κείμενο από τους εφημέριους των Ναών της περιοχής.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Πρωτοβουλία κατοίκων για την αναβίωση της Μνήμης, ο Σύλλογος Αγιοβλασιτών Αγρινίου και ο Σύλλογος Φίλων Μάχης της Κορομηλιάς.

13linos
12 5
2
10koino

910koino310
3

<div>

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.