Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020

Εκδήλωση- συζήτηση: η σκέψη του Καστοριάδη σήμερα

casaf (2)

Ο φιλοσοφικός λόγος του Κορνήλιου Καστοριάδη, υπήρξε πάντα λόγος πολιτικός, λόγος πρακτικός, με τη φιλοδοξία να εμπνεύσει εκ νέου το επαναστατικό πρόταγμα  της κοινωνικής και ατομικής αυτονομίας.

Οι ιδέες που προέταξε, της οντολογικής δημιουργίας, της φαντασιακής αυτοθέσμισης της κοινωνίας, του κοινωνικοϊστορικού πεδίου ως το πεδίο της σημασίας και της πράξης, της άρρηκτης σύνδεσης κοινωνίας και ατόμου, θεωρίας και πράξης, συνθέτουν νέα πεδία στοχασμού, γκρεμίζοντας το μεταφυσικό τείχος που ανύψωσε η παραδοσιακή θεωρησιακή φιλοσοφία πάνω στα θεμέλια της καθοριστικότητας και της ταυτολογίας.

Η καστοριαδική σκέψη ανοίγει ρωγμές που δεν οδηγούν σε νέα πλατωνικά σπήλαια, αλλά στον ανοιχτό λαβύρινθο του κοινωνικού πράττειν, εκεί όπου μπορούμε να ανιχνεύσουμε τα νοήματα της ελευθερίας και να αναζητήσουμε τους τρόπους πραγμάτωσής της. Δεν προσφέρει έτοιμες συνταγές, ούτε κάποια μεσσιανική Γη της Επαγγελίας, αλλά την συνειδητοποίηση μίας ευθύνης, της ευθύνης μας απέναντι στον εαυτό μας και απέναντι στην ιστορία μας, της ευθύνης να πράξουμε προς την πραγματική δημοκρατία, προς την αυτονομία.

Τα χρόνια που ακολούθησαν το θάνατο του Καστοριάδη  ανέδειξαν την σημασία  της φιλοσοφικής και πολιτικής του σκέψης, έφεραν τα ερωτήματα που ο ίδιος είχε διατυπώσει στην καρδιά των κοινωνικών αγώνων, επιβεβαίωσαν την κριτική του στην καπιταλιστική (αν)ορθολογικότητα, έθεσαν το ζήτημα της Άμεσης Δημοκρατίας στο επίκεντρο της κοινωνίας.

Ταυτόχρονα, νέες μορφές επικοινωνίας και συνταύτισης αναδύθηκαν, δριμύτατες κοινωνικές συγκρούσεις γκρέμισαν το κάτοπτρο της ασημαντότητας και καινούργιες πολιτικές αγωνίες προσπαθούν να βρουν λέξεις για να αρθρωθούν. Ο λόγος του Καστοριάδη μοιάζει πιο επίκαιρος από ποτέ, ενώ η γλαύκα της Ακαδημίας, αρχίζει να λοξοκοιτά μυωπικά το έργο του, με στόχο να το απολιθώσει. Όμως το έργο του Καστοριάδη δεν προσφέρεται για απολίθωση. Δεν είναι μία κλειστή θεωρία, είναι μια πρόσκληση σε πράξη, μια προτροπή σε αναστοχασμό, μία αξίωση της αυτονομίας.

Οι εκδόσεις Εξάρχεια σας καλούν σε μία συζήτηση γύρω από την σκέψη του Καστοριάδη και τη σημασία της για μας σήμερα, την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου και ώρα 19.30, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στην αίθουσα Europe Direct (Ακαδημίας 50, Ισόγειο, είσοδος και από Σόλωνος).

Θα μιλήσουν οι :

Γιώργος Οικονόμου, διδάκτωρ Φιλοσοφίας, συγγραφέας («Η άμεση δημοκρατία και η κριτική του Αριστοτέλη» (εκδ. Παπαζήση, 2007), «Μύθοι και πραγματικότητα για το Βυζάντιο» (εκδ. Εξάρχεια, 2014), «Άμεση δημοκρατία. Αρχές, επιχειρήματα, δυνατότητες» (εκδ. Παπαζήση, 2014), κ.α.).

Αλέξανδρος Σχισμένος, υποψήφιος διδάκτωρ Φιλοσοφίας, συγγραφέας («Η ανθρώπινη τρικυμία. Ψυχή και αυτονομία στη φιλοσοφία του Κ. Καστοριάδη» (εκδ. Εξάρχεια, 2013), «Μετά τον Καστοριάδη. Δρόμοι της αυτονομίας στον 21ο αιώνα» (εκδ. Εξάρχεια, 2014)).

Νίκος Ιωάννου, συγγραφέας («Μετά τον Καστοριάδη. Δρόμοι της αυτονομίας στον 21ο αιώνα» (εκδ. Εξάρχεια, 2014)).

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.