Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Εκεί που μόνο ο χρόνος είναι χρήμα

trapeza xronou 4 - ΑντίγραφοΜια από τις επτά δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου καταρρίπτει την αξία του χρήματος…

«Μπορείτε να φανταστείτε τη ζωή σας χωρίς μετρητά; Τι θα συμβεί αν η κοινωνία επιλέξει οικειοθελώς να τερματίσει την εξάρτησή της από τα χρήματα και να εφαρμόσει μια οικονομία με βάση το χρόνο, την εργασία και τη δύναμη των συναισθηματικών δεσμών της κοινότητας;
Τι θα συμβεί αν ξεκινούσαμε μια τοπική οικονομία που βασίζεται στο σύστημα ανταλλαγής και αυτή η τοπική οικονομία να αποκτούσε την ανεξαρτησία της;»
Με αυτά τα λόγια το site της τράπεζας χρόνου υποδέχεται εκείνους που το επισκέπτονται. Και πράγματι, τα πράγματα για την Τράπεζα Χρόνου είναι κάπως έτσι. Για τα μέλη της και τις μεταξύ τους σχέσεις δεν υπάρχει χρήμα, παρά μόνο προσφορά. Η Τράπεζα Χρόνου είναι ένας ιστότοπος που ο καθένας μπορεί να γίνει μέλος, με μόνη προϋπόθεση να θέλει να προσφέρει χωρίς να ζητά χρήματα για αντάλλαγμα. Στο Αγρίνιο η «Τράπεζα» λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο, ενώ παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν παρθεί και λειτουργούν άψογα εδώ και χρόνια και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ένα δίκτυο που υλοποιείται στην πόλη του Αγρινίου από τη Διάσταση Κοινωνική Επιχείρηση, το Δήμο Αγρινίου και την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας μέσω του προγράμματος «Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας» στο Δήμο Αγρινίου.
Στην Τράπεζα χρόνου δεν καταθέτει κανείς κάποιο νόμισμα, τουλάχιστον όχι κάποιο υπαρκτό. Τα μέλη της Τράπεζας Χρόνου  συναλλάσσονται μεταξύ τους και καταγράφουν τις συναλλαγές τους στον ιστότοπο χρησιμοποιώντας σαν μέσο συναλλαγής αποκλειστικά την Τοπική Εναλλακτική Μονάδα (ΤΕΜ). «Όταν κάποιος εγγραφεί σαν μέλος στην Τράπεζα Χρόνου, αυτόματα μπαίνουν στο λογαριασμό του 50 ΤΕΜ. Με αυτά μπορεί να αγοράσει κάτι που προσφέρει κάποιο άλλο μέλλος, ή να χαρίσει κάποια σε ένα μέλος που του τελείωσαν. Αντίστοιχα αν θέλει να προσφέρει κάτι, έναν παλιό υπολογιστή για παράδειγμα, καθορίζει εκείνος την αξία των ΤΕΜ που θα τον κοστολογήσει», εξηγεί η κα Βασιλική Ζαρζανίκα, εργαζόμενη στην Τράπεζα Χρόνου.
Η ίδια αναφέρει άλλωστε πως στην Ελλάδα η ανταλλαγή προϊόντων δεν ήταν ποτέ άγνωστη, πόσο μάλλον τώρα, σε τέτοιες περιόδους που είναι πιο χρήσιμη από ποτέ…
Αλλά το πιο ενδιαφέρον αλισβερίσι, είναι αυτό της ανταλλαγής υπηρεσιών. Μέσω της τράπεζας μπορεί ένα μέλος να βάλει την αγγελία του προσφέροντας για παράδειγμα κάποιες ώρες ιδιαίτερα μαθήματα στο παιδί κάποιου άλλου μέλους, προσφέροντας με τη σειρά της, η  οικογένεια του παιδιού στο μέλος, μιαν άλλη υπηρεσία…
Η Τράπεζα Χρόνου έχει αυτή τη στιγμή 53 εγγεγραμμένα μέλη και συνεχίζει. Ο τρόπος εγγραφής είναι εύκολος. Μπαίνοντας στο site trapezaxronou.ngodiastasi.gr και πατώντας στην επιλογή «Γίνε μέλος τώρα» ακολουθούν μερικά απλά βήματα έως ότου γίνει ο οποιοσδήποτε μέλος αυτής της κοινότητας αλληλεγγύης και αλληλοπροσφοράς.
Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί βέβαια όποιος επιθυμεί να απευθυνθεί στα γραφεία της Τράπεζας Χρόνου στο Αγρίνιο, στη Χαριλάου Τρικούπη 69.
Η Τράπεζα Χρόνου συνεργάζεται και με τις υπόλοιπες Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αγρινίου, ενώ σε λίγες μέρες θα υπάρξει και παζάρι με ανταλλασσόμενα προϊόντα σε κάποιο κεντρικό σημείο του Αγρινίου τη διοργάνωση του οποίου και θα αναλάβει η «Τράπεζα».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.