Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020

Εκεί, όπου ανταμώνουν η ιστορία, η θρησκεία και η φύση!

Της Φωτεινής Τσιτσώνη-Καβάγια

Σήμερα, 24 Ιουνίου, γιορτάζει μαζί με πολλούς  άλλους  και  ο ναός της Επισκοπής Μάστρου, ένα σημαντικό βυζαντινό μνημείο της Παραχελωίτιδας, που υπήρξε και έδρα Επισκόπου.
Χτισμένος στο λόφο της Επισκοπής, δεσπόζει σε περίοπτη θέση,  νότια   του χωριού της Μάστρου, δυτικά μιας εύφορης πεδιάδας, που αρδεύεται από τον  πλουτοφόρο  και ζωοδότη Αχελώο, έναν λόφο κατάφυτο και καταπράσινο, όπου ανθεί τέτοια εποχή και μοσχομυρίζει η ρίγανη. Είναι  πραγματικά ένα απομεινάρι μιας μικρής βυζαντινής  εκκλησιάς του 7ου ή και 8ου    αι., που γιορτάζει στις 24 Ιουνίου, και τιμάται  στον Αη- Γιάννη, το  Ριγανά.
Ο ναός αυτός αρχικά ήταν τρίκλιτη βασιλική,  με νάρθηκα και τοξωτά παράθυρα, αγιογραφημένος, με έργα του 12ου και 13ου αι.  Με το πέρασμα όμως των χρόνων απέμεινε μονόκλιτος με τις όποιες προσθήκες που του έχουν γίνει, καθώς τα τελευταία χρόνια έγιναν εργασίες συντήρησής του και υπερυψώθηκε η επάνω επιφάνεια των τοίχων του.
Στην κόγχη σήμερα, μεταξύ δύο ολόσωμων αγγέλων, που κρατούν σφαίρα, με αυτοκρατορικές στολές, διακρίνεται η Πλατυτέρα, ενώ στο δυτικό μέρος του νότιου τοίχου σώζονται τα ίχνη οχτώ ολόσωμων αγίων καθώς και η σκηνή της Προδοσίας.
Ο ναός ήταν στρωμένος με δάπεδο ψηφιδωτό παλαιοχριστιανικής διακόσμησης, με φυτά, ρόμβους και γεωμετρικά σχήματα.. Σήμερα σώζονται μόνο κάποια μικρά κομμάτια στο ιερό και σε κάποιες περιοχές του κυρίως ναού.
Στις μέρες μας , βέβαια, ο μικρός αυτός ναός δεν έχει την υποβλητικότητα και την ομορφιά της εποχής όπου χτίστηκε και στο αντίκρισμά του μέσα σ’ έναν περίβολο χορταριασμένο μελαγχολείς κι αναπολείς την αίγλη του παρελθόντος του, μέσα στην ειρήνη του τοπίου, ψάχνοντας τη βυζαντινή ψυχή του!

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.