Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2020

Εκκίνηση για τη δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ

Δόθηκε σήμερα τo σήμα εκκίνησης για τη συγκρότηση και την πορεία της αυτοδιοικητικής παράταξης που θα συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές του Αγρινίου, υποστηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και κινήσεις πολιτών.
DSCN7814DSCN7822DSCN7821Το πρωί στην αίθουσα του Επιμελητηρίου στο Αγρίνιο, παρουσία στελεχών, μελών και ανένταχτων πολιτών συζητήθηκαν τα βασικά οργανωτικά ζητήματα αυτής της παράταξης, ή αλλιώς της «Δημοτικής Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Δήμου Αγρινίου» (όπως την προσδιόριζε σχετικό κάλεσμα) αλλά και το βασικό πλαίσιο του προγραμματικού της λόγου που στην πορεία θα εξειδικευτεί. Η συμμετοχή ικανοποίησε τους οργανωτές και ο πήχης τέθηκε ξεκάθαρα ψηλά: Στη νίκη στις εκλογές του Μαΐου στο Αγρίνιο.
Η συνέλευση συντονίστηκε από προεδρείο που έκανε σχετική εισήγηση δια του δικηγόρου Σταύρου Καμμένου, ενώ κατά τη διάρκεια της συνέλευσης οποιοσδήποτε επιθυμούσε δήλωνε τη συμμετοχή του στη συντονιστική επιτροπή της νέας παράταξης αλλά και στους επιμέρους θεματικούς τομείς. Η συντονιστική θα δρομολογήσει τις οργανωτικές διαδικασίες αλλά προσεχώς και την εκλογή επικεφαλής, του υποψήφιου δημάρχου δηλαδή.

Ο Π.Ζέρης
Ο Π.Ζέρης

Ο διάλογος που αναπτύχθηκε σήμερα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως και οι τοποθετήσεις των δεκάδων ομιλητών. Κριτική σκληρή στην κυβέρνηση, την τρόικα και τα μνημόνια αλλά και κριτική για τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε από διάφορους (ανένταχτους και μη) ομιλητές. Φυσικά έντονη η κριτική προς τη δημοτική αρχή Αγρινίου. Δεν έλειψαν ακόμη και οι ενστάσεις για τη μορφή των διαδικασιών για τη συγκρότηση της παράταξης, σχετική κριτική έγινε από μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Η ονοματολογία δεν υπήρξε αντικείμενο της συνέλευσης αν και πλέον φουντώνει στο παρασκήνιο ωστόσο σαφές στίγμα πως θα δώσουν το παρών στη διαδικασία επιλογής του επικεφαλής έδωσαν ο πρώην δήμαρχος Θεστιέων Δημήτρης Τραπεζιώτης και ο Γιάννης Κολοβός. Στο παρασκήνιο διακινούνται βέβαια και άλλα ονόματα, δύο μάλιστα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως εκπλήξεις αλλά η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν έχει δημοσιοποιήσει το ενδιαφέρον του.
Σήμερα λοιπόν ουσιαστικά περιγράφηκε το πλαίσιο της αυτοδιοικητικής μάχης στη γραμμή που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό επίπεδο. «Η δημοτική αρχή υπηρέτησε την πολιτική των μνημονίων και του Καλλικράτη. Είναι προφανές ότι κεντρική εξουσία και αυτοδιοίκηση συμπορεύονται. Είναι αναγκαία η ανατροπή του αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας» ανέφερε ο κ. Σταύρος Καμμένος.
Οι ομιλητές προσέδωσαν στη δημοτική αρχή Αγρινίου χαρακτηριστικά κατεστημένου  το οποίο πρέπει να ανατραπεί. «Ήρθε η ώρα να αλλάξει το κατεστημένο των 30 και πλέον χρόνων» ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Ζέρης σημειώνοντας πως «ο αγώνας για τη νίκη των εκλογών θα είναι μακρύς».
Όπως αναφέραμε υπήρξαν πολλές αξιοσημείωτες παρεμβάσεις όπως του Κ.Καπρέλη (από το χώρο των Οικολόγων) ο οποίος ανέφερε : «Είναι πολλά στον ΣΥΡΙΖΑ τα ευχολόγια και τα “θα”. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη πρόταση. Αναμασάμε. Δεν προβάλλουμε την ανατροπή. Αν δεν αλλάξουμε τρόπο σκέψης, η ανατροπή που ζητάμε θα έρθει και θα βρει τις πόρτες κλειστές».

Ο Γ.Κολοβός
Ο Γ.Κολοβός

Ο γνωστός από τη συμμετοχή του σε διάφορα κινήματα Ανδρέας Καραγιάννης στηλίτευσε « την εμμονή με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που υποδηλώνει στην καλύτερη περίπτωση την ανασφάλεια και στην χειρότερη τη  διαπλοκή».
Ο Γιάννης Κολοβός υπογράμμισε πως «το εγχείρημα είναι δύσκολο». «Στις διαδικασίες θα πρέπει να θεωρήσουμε κυρίαρχο μέλημα το να μη έχουμε καμία σχέση στις πρακτικές μας με εκείνους που τώρα κατηγορούμε. Να υπάρξει αλλαγή, όχι να γίνουμε χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη» είπε χαρακτηριστικά.
Σφοδρός στην κριτική στη δημοτική αρχή Αγρινίου εμφανίστηκε ο Δ.Τραπεζιώτης. «Έχουμε ένα τοπικό σύστημα εξουσίας το οποίο αυτοαναπαράγεται από την ίδια παρέα ανθρώπων που έχουν ιδιοποιηθεί την εξουσία επί 38 χρόνια. Πρόκειται για πατρωνία δημοσίων αξιωμάτων που φροντίζει κάθε φορά ο επικεφαλής την να αποκτά μια δεσπόζουσα θέση είτε στον δήμο είτε στην περιφέρεια και στη συνέχεια αρχίζει η κατανομή των ρόλων και των αξιωμάτων και των χρημάτων» είπε.
Ανέφερε εξάλλου πως «στον δήμο Αγρινίου δεν υπάρχει αντιπολιτευτικός λόγος και αυτό συνιστά έλλειψη δημοκρατίας. Αυτό θα πρέπει να ανατραπεί. Γιατί δημιούργησε συνθήκες ασφυξίας, έναν επικοινωνιακό ολοκληρωτισμό. Ο μοναδικός λόγος που αναπτύσσεται για τα προβλήματα και τις πολιτικές εξελίξεις  είναι ο λόγος ο οποίος εκπορεύεται από το τοπικό σύστημα εξουσίας και από εκείνα τα μέσα που είναι συνδεδεμένα με ομφάλιο λώρο με αυτό το σύστημα εξουσίας. Κάθε φορά που τολμά κάποιος να το αμφισβητήσει, ορθώνουν ύψη και τείχη υπεράσπισης. Προφανώς γιατί απολαμβάνουν κάποια προσοδοφόρα εύνοια…» είπε ο εξάλλου ο κύριος Τραπεζιώτης αοριστολογώντας και αφήνοντας να αιωρείται μια βαριά μομφή. Όντας άλλωστε έμπειρος σε διάφορες διεργασίες θα γνωρίζει καλά ότι στην πορεία θα πρέπει να παραθέτει και στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτού του τύπου τις αναφορές.
Ο κ.Τραπεζιώτης υποστήριξε επίσης ότι «το σύστημα συναλλάσσεται και μάλιστα με πολύ δόλιο τρόπο. Παραβιάζεται ο όρος του Καλλικράτη περί λαϊκών συνελεύσεων. Δεν γίνεται καμία λαϊκή συνέλευση, σε καμία δημοτική κοινότητα». Έκανε λόγο για ανάγκη άμεσης δημοκρατίας πρότεινε  λαϊκές συνελεύσεις  μια φορά τον χρόνο σε κάθε τοπική και δημοτική κοινότητα καθώς και 21 λαϊκές συνελεύσεις το χρόνο στο Αγρίνιο. Δεν παρέλειψε να θέσει εαυτόν στη διάθεση της παράταξης. Στο πρόσωπο του άλλωστε  επικεντρώνεται η σεναριολογία για τη θέση του επικεφαλής.
Από ομιλητές υπήρξαν και αναφορές σε συγκεκριμένα ζητήματα για τα οποία άσκησαν κριτική στη δημοτική αρχή Αγρινίου, όπως για παράδειγμα η ανάπλαση του Πάρκου.”Η δημοτική αρχή δεν έβαλε μπροστά στους πολίτες, σε θέματα που διαφωνούσαν με εκείνη, τον διάλογο. Έβαλλετην καταστολή και τη βία, όπως στην περίπτωση του πάρκου που έστειλαν τα ΜΑΤ για να αντιπαλέψουν τις αντιδράσεις των πολιτών», ανέφερε ο κ. Καμμένος.
Συμπερασματικά, σήμερα ήταν η δημόσια αρχή και τις επόμενες ημέρες θα ενταθούν οι διεργασίες για την οργανωτική συγκρότηση και την επιλογή των προσώπων που θα ηγηθούν, ενώ κομβικός θα είναι ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές, και θα συνεδριάσει εκ νέου η γραμματεία του. Τα στελέχη του αισιοδοξούν για την πορεία της αυτοδιοικητικής παράταξης αλλά και πολλά προβληματίζονται για την επιλογή του επικεφαλής. «Άφθαρτο πρόσωπο να μπει μπροστάρης.

Πρόσωπο για το οποίο δεν θα χρειάζεται να απολογούμαστε» λένε έμπειρα στελέχη ενω κοινή πεποιθηση είναι πως θα πρέπει να επιδιωχθεί ευρύτερη συστράτευση. Στη σημερινή συνέλευση πάντως έδωσε το παρόν και έλαβε και το λόγο  και ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ.Ισως και αυτό κατι σηματοδοτεί…

Ο Α.Καραγιάννης
Ο Α.Καραγιάννης
Ο Κ.Καπρέλης
Ο Κ.Καπρέλης
Παρούσα η βουλευτής Μαρία Τριαντάφυλλου
Παρούσα η βουλευτής Μαρία Τριαντάφυλλου

DSCN7823

Ο Δ.Τραπεζιώτης
Ο Δ.Τραπεζιώτης

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. ΚΑΡΦΙ

    Με μια πρώτη ματιά στις φώτο, βλέπω πρόσωπα που με τον ένα η τον άλλο τρόπο ταυτίστηκαν μέ την άθλια τελευταία περίοδο του ΠΑΣΟΚ Ανθρωποι που ωφελήθηκαν με θέσεις, διορισμούς κ.λ.π. απ’ το ΠΑΣΟΚ, άνθρωποι που φίλησαν κατουρημένες ποδιές για να βρεθούν κοντά στα κέντρα εξουσίας. Αντίθετα σημείωσα την απουσία στελεχών που παραδοσιακά ανήκαν στην ανανεωτική αριστερά. Αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους θα τους εμπιστευτεί κανείς? Χλωμό το βλέπω το σενάριο .

  2. Πολύ αλαζονία βλέπω...

    και ακόμα δεν ξεκινήσαμε. Αν και υπάρχουν σοβαρά πρόσωπα, Η διαφορά του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ είναι τραγική σε σχέση με άλλα αστικά κέντρα όπου εκεί τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Ακόμα και αν δεν είναι ο Τραπεζιώτης και είναι κάποιος άλλος, η μιζέρια ορισμένων δεν θα πάψει να πηγαίνει από τη βάση προς τα πάνω και να εγκλωβίσει αυτόν που θα είναι επικεφαλής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.