Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Εκκρεμότητες και ιδιαιτερότητες με τα φωτοβολταϊκά

Εκκρεμότητες και ιδιαιτερότητες με τα φωτοβολταϊκά

Ένας σημαντικός αριθμός προβλημάτων απασχολεί όσους έχουν εδώ και καιρό εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά για τη παραγωγή ενέργειας,  αλλά και όσους πρόσφατα ολοκλήρωσαν τη διαδικασία για να εγκαταστήσουν στο άμεσο μέλλον. Πρόσφατα είχε δοθεί η απάντηση σε αγρότες που διαμαρτύρονταν για τη μη καταβολή από τη ΔΕΗ ποσών για τους όρους σύνδεσης ότι το ζήτημα έχει διευθετηθεί, αλλά φαίνεται ότι αυτή ήταν μόνο μια μρή πτυχή του θέματος.

Πολλοί που παράγουν κανονικά ενέργεια εδώ και καιρό, παρότι κόβουν τιμολόγια και πληρώνουν τον ανάλογο ΦΠΑ, δεν έχουν πληρωθει για περισσότερους από 3 μήνες. Σαν φυσικό επακόλουθο είναι να διαμαρτύρονται ότι ήδη έχουν “μπει μέσα”, ενώ πολλοί φοβούνται ότι η ακυβερνησία και το αμφίβολο αποτέλεσμα των εκλογών θα τους πάει ακόμη πιο πίσω. Παραγωγοί έχουν επίσης πέσει πάνω σε τοίχο στη διαδικασία εγκατάστασης καθώς ακόμη και η καλωδίωση που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι αυστηρά υπό την αποκλειστική διαχείριση της ΔΕΗ και από την εταιρία που έχει κερδίσει στο σχετικό διαγωνισμό. Σε ερώτηση ακόμα και του δήμου αν μπορεί να βοηθήσει με τεχνικούς του και με υλικό για να ξεκολλήσουν κάποιες επενδύσεις, η απάντηση ήταν αρνητική…

Συγχρόνως  εντύπωση κάνουν σε επενδυτές που πρόλαβαν τις προθεσμίες την τελευταία στιγμή οι περιπτώσεις τις άκρατης έως…ακατανόητης  γραφειοκρατίας. Όπως έλεγε στο agrinionews.gr μικρός επενδυτής στο χώρο, που δεν είναι αγρότης, “το πιο ενδιαφέρον σημείο είναι ότι ακόμα και αν έχεις όλα τα λεφτά σε ένα λογαριασμό που χρειάζονται για να κάνεις την επένδυση πρέπει να παρουσιάσεις έγγραφο που βεβαιώνει  ενδιαφέρον από τράπεζα ότι θα σε στηρίξει επενδυτικά! Η διαδρομή λοιπόν οδηγεί σε μια τράπεζα όπου πας, δηλώνεις ότι δεν είσαι στον Τειρεσία, δίνεις 50 ευρώ σαν παράβολο και παίρνεις το χαρτί που λέει ότι η τράπεζα ενδιαφέρεται για την επένδυσή σου. Τόσο απλά!”

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.