Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

Εκπαίδευση ειδικών αναγκών

Εκπαίδευση ειδικών αναγκών

Μεγάλες ελλείψεις στα Ειδικά Σχολεία, ιδιαίτερα σε ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό
Στο Αγρίνιο λειτουργούν δύο Ειδικά Δημοτικά Σχολεία (συν ένα ακόμη απ’ την ΕΛΕΠΑΠ), στο Μεσολόγγι ένα, όπως και στη Ναύπακτο. Υπάρχουν ακόμη τα Τμήματα Ένταξης, τα οποία και απευθύνονται σε μαθητές με ηπιότερων χαρακτηριστικών μαθησιακές δυσκολίες ή άλλα προβλήματα. Η ειδική εκπαίδευση όμως, παρά την πραγματικά φιλότιμη προσπάθεια που αδιαλείπτως καταβάλει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αιτ/νίας και ο προϊστάμενός της κ. Συμεών Γκοργκόλης, …μόνο κατ’ όνομα είναι «ειδική». Τα δεκάδες παιδιά που φοιτούν σ’ αυτά τα σχολεία, πέραν των εκπαιδευτικών, χρειάζονται ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, όπως ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς κ.ά. Χρειάζονται ακόμη ειδικό βοηθητικό προσωπικό για τις καθημερινές τους ανάγκες στο σχολείο, το οποίο απουσιάζει ή, τουλάχιστον, δεν επαρκεί.

Σημειώνουμε ότι μεταξύ των παιδιών που φοιτούν στα Ειδικά Σχολεία του νομού μας είναι και περιπτώσεις μαθητών με τετραπληγία ή βαριάς μορφής αυτισμό, γεγονός που καθιστά απολύτως απαραίτητη την παρουσία των προαναφερθέντων ειδικοτήτων. Αυτό είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης διαμεσολαβητικό ρόλο μόνο μπορεί να έχει και πιέσεις να ασκεί. Πιέσεις ασφυκτικές μεν και διαρκείς υπομνήσεις, που έως σήμερα όμως δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς σε όλα τα Ειδικά Σχολεία τα κενά και οι ελλείψεις είναι το βασικό γνώρισμα. Απουσία ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, τα σχολεία αυτά… δεν μπορεί να εννοηθούν ως «ειδικά».
Το ίδιο ισχύει και για τα Τμήματα Ένταξης, όπου επίσης φοιτούν παιδιά, που σε κάποιες ελάχιστες αλλά υπαρκτές περιπτώσεις θα έπρεπε ενδεχομένως να βρίσκονται σε Ειδικό Σχολείο, αλλά για διάφορους λόγους και κυρίως με την επιμονή των γονιών τους, βρίσκονται σε περιβάλλον που μάλλον δεν τα βοηθά. Πολύ περισσότερο όταν δεν υπάρχει η απαραίτητη υποστήριξη.
Σήμερα υπάρχουν ελλείψεις και εκπαιδευτικών ειδικοτήτων (γυμναστές λ.χ., καθηγητές μουσικής, ξένων γλωσσών), αυτό όμως είναι κάτι που αντιμετωπίζει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και σύντομα θα λυθεί. To Υπ. Παιδείας πάντως ανακοίνωσε μόλις χθες την πρόσληψη 106 συνολικά αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την κάλυψη των λειτουργικών κενών σε δομές της Ειδικής Αγωγής για το τρέχον σχολικό έτος. Οι προσλαμβανόμενοι, που μένει να δούμε πόσοι από αυτούς θα έρθούν στην Αιτωλ/νία, οφείλουν να παρουσιαστούν για την ανάληψη υπηρεσίας από σήμερα έως και την ερχόμενη Τρίτη.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.