Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Αντιπαράθεση για την εκτροπή στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Αντιπαράθεση για την εκτροπή στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Κατσιφάρας: ” Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει με κάθε τρόπο διαμηνύσει στα αρμόδια Υπουργεία την ρητή θέση της”

Παπαναστασίου : “η στήριξή περιορίζεται σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο και όχι πρακτικό”

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει με κάθε τρόπο διαμηνύσει στα αρμόδια Υπουργεία την ρητή θέση της γύρω από την υπόθεση της εκτροπής του Αχελώου και έπ’ αυτής της θέσης δεν αποκλίνει κατ’ ελάχιστον, τόνισε απόψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα της εκτροπής.
Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Μαΐου το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα αποφασίσει επί των 14 συνολικά προδικαστικών ερωτημάτων που έχουν υποβληθεί, σχετικά με το έργο της εκτροπής Αχελώου, από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας είναι αυτονόητο ότι «βρισκόμαστε δίπλα και αλληλέγγυοι στους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας» που την ημέρα συζήτησης των προδικαστικών ερωτημάτων θα παρίστανται στη συνεδρίαση του Δικαστηρίου ενώ επανέλαβε την θέση του για την ανάγκη χάραξης μιας ενιαίας και ολοκληρωμένης περιφερειακής πολιτικής για την διαχείριση του υδατικού δυναμικού. Το θέμα εισήχθη σε συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως ύστερα από αίτημα του επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας Γιώργου Παπαναστασίου.

Ωστόσο  ενόψει της  24ης Μαΐου όπου ουσιαστικά κρίνεται η εξέλιξη του έργου της Εκτροπής του Αχελώου στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, ο επικεφαλής της παράταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου «Ζούμε Δυτικά» Γιώργος Παπαναστασίου κατέθεσε επιστολή στην σημερινή συνεδρίαση, η οποία απευθύνεται προς τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα.

Στην επιστολή ο Γ. Παπαναστασίου αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έντονη κινητικότητα της Θεσσαλικής Περιφέρειας και ειδικά του Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού, ο οποίος ήδη   έχει πραγματοποιήσει την περασμένη Πέμπτη 28/4/2011 σειρά επαφών με την Υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη καθώς και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ενόψει της συζήτησης, προβάλλοντας φυσικά τα επιχειρήματα επιζητώντας  την στήριξη τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.  Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας συναντήθηκε και με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Έξαρχο, ενώ όπως αναφέρεται σε τοπικά μέσα ενημέρωσης   άμεσα θα προβεί σε λεπτομερείς ανακοινώσεις για το θέμα της Εκτροπής.

   «Η παράταξή μας και εγώ προσωπικά, έχουμε διατυπώσει την κάθετη αντίθεσή μας στην συνέχιση των έργων της Εκτροπής του Αχελώου» σημειώνει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, σημειώνοντας παράλληλα πως «Θεωρώντας τις απόψεις μας ταυτόσημες όπως τουλάχιστον έχουν εκφραστεί κατά το παρελθόν, θα θέλαμε να ενημερωθούμε εάν και σε ποιο επίπεδο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει αναπτύξει αντίστοιχη δραστηριότητα ή κινητικότητα ενόψει της 24ηςε Μαΐου. Επίσης με ποιο τρόπο προτίθεται ο Περιφερειάρχης να υποστηρίξει το δίκαιο αίτημα των φορέων της Αιτωλ/νίας αλλά και των οικολογικών οργανώσεων που τάσσονται για σειρά οικονομικών, κοινωνικών και κυρίως περιβαλλοντικών λόγων κατά της Εκτροπής. Σε κάθε περίπτωση, η παράταξή μας θα υποστηρίξει κάθε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση».

   Σύμφωνα  με την παράταξη του Γιώργου Παπαναστασίου « η απάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης,  κάθε άλλο παρά ικανοποιητική μπορεί να θεωρηθεί, αφού η μετάθεση στο (άγνωστο) μέλλον σύστασης – όπως πρότεινε – ενός φορέα διαχείρισης υδάτινων πόρων, ούτε εξυπηρετεί, ούτε μπορεί να προλάβει γεγονότα».  «Επανειλημμένα ο κ. Κατσιφάρας έχει προφορικά εκφράσει την σύνταξή του με τις θέσεις των τοπικών φορέων για το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου. Παρόλα αυτά διαπιστώνεται πως η στήριξή του περιορίζεται σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο και όχι πρακτικό – αποτελεσματικό, προφανώς για λόγους πολιτικών δεσμεύσεων.Ο ίδιος ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζει πως η υπόθεση της Εκτροπής αφορά όλους, πέρα και πάνω από κομματικές ιδιότητες. Η επιχειρούμενη λεηλασία των φυσικών πόρων της Αιτωλοακαρνανίας, δεν μπορεί να μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης και ιδιαίτερα εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων’ αναφέρει η αντιπολίτευση του Γιώργου Παπαναστασίου .

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.