Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020

ΕΚΤ: Δεν δίνουν άλλο ELA! – Ασφυκτική πίεση στην Ελλάδα

draghi_ecb_528_355– Ούτε ευρώ παραπάνω στις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε η ΕΚΤ
– Διατήρησε τον ELA στα προηγούμενα επίπεδα και τονίζει πως περιμένει την έκβαση του δημοψηφίσματος την Κυριακή
– Περίπου στο 1 δισ. διαθέσιμο πια στις ελληνικές τράπεζες για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες
– Τι σημαίνει η απόφαση της ΕΚΤ για την Ελλάδα
– ΕΚΤ: Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας
– Σάλος από τη δήλωση Βαρουφάκη για capital controls, την οποία… “μάζεψε”
– Συνεδριάζει το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη
STOP στον ELA και τη χορήγηση ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η απόφαση να διατηρήσει τον ELA στα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής σημαίνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να χορηγήσει πρόσθετη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία παρότι το πρόγραμμα της Ελλάδας παραμένει σε ισχύ ως το την Τρίτη τα μεσάνυχτα.
Με την απόφασή της αυτή η ΕΚΤ στραγγαλίζει κυριολεκτικά την ελληνική οικονομία στο θέμα της ρευστότητας, ενώ ασκεί και τη μέγιστη δυνατή πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.
Πρακτικά πάντως, η απόφαση της ΕΚΤ σημαίνει:
ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μόλις 1 δισ. ευρώ περίπου για να ανταποκριθούν στα αιτήματα των πολιτών για αναλήψεις. Κι αυτό γιατί μετά την Παρασκευή οι εκροές ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, και πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες το Σάββατο έφυγαν από τα ΑΤΜς περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ και σήμερα συνεχίστηκαν οι εκροές.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ
Στην ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρει πως «λαμβάνει υπόψιν της την απόφαση της Κυβέρνησης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος καθώς και την απόφαση του Eurogroup για την μη παρατάση του ελληνικού προγράμματος».
Η ΕΚΤ δεσμεύεται να συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ βρίσκεται σε ετοιμότητα να αναθεωρήσει την απόφασή που έλαβε σήμερα.
«Σε κάθε περίπτωση το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις για την νομισματική πολιτική», τονίζεται στην ανακοίνωση. Στην ίδια ανακοίνωση το δ.σ της ΕΚΤ χαιρέτισε την δέσμευση που ανέλαβαν οι υπουργοί των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της ανθεκτικότητας των οικονομιών της ζώνης του ευρώ και να είναι έτοιμη να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Μετά την απόφαση των ελληνικών αρχών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και την μη παράταση του προγράμματος προσαρμογής της ΕΕ για την Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, επισημαίνεται.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε: “Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας και υποστηρίζουμε σθεναρά τη δέσμευση των κρατών μελών στην υπόσχεση να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των αδυναμίες των οικονομιών της ζώνης του ευρώ”.
Aπό την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναφέρει ότι: «Η Τράπεζα της Ελλάδα, ως μέλος του Ευρωσυστήματος, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής της.
Μετά από την απόφαση αυτή της ΕΚΤ το ενδιαφέρον εστιάζεται στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας στην Αθήνα.

newsit.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.