Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, 2020

Ελαφρώς κερδισμένοι και τελείως χαμένοι

Αν τελικά το Μεσολόγγι κατορθώσει να διατηρηθεί ως έδρα ΤΕΙ σε κάποιο  από τα δύο σενάρια που υπάρχουν- και αντίθετα από ότι λέγεται-θα είναι κατόρθωμα. Υπάρχει ένα σενάριο να μείνει αυτόνομο ξέχωρα από τη Πάτρα κι ένα άλλο να είναι έδρα εκείνο στο Ομόσπονδο ΤΕΙ που θα κάνει με την Πάτρα. Στο μεταξύ το “Ιόνιων Νήσων” ομοσπονδοποιήθηκε με το Πανεπιστήμιο(!) και “κατέβηκε” αυτόνομο στο νέο μηχανογραφικό. Είναι φανερό πως  η διαφορά από το Αγρίνιο θα έγκειται αποκλειστικά στο γεγονός ότι “φόβισε” ελαφρώς την κεντρική εξουσία. Το Αγρίνιο χωρίς στήριξη από τους φοιτητές, χωρίς στήριξη από την ακαδημαϊκή κοινότητα και χωρίς μια θεαματική ενέργεια σαν τις απεργίες πείνας δεν είχε καμιά ελπίδα, όπως και τα Πανεπιστήμια Στερεάς και Δυτικής Μακεδονίας.

Ας μη γελιόμαστε όλα τα παραπάνω δεν θα προχωρούσαν αν δεν υπήρχε μια χαλαρότητα στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα αλλά και μια αδιαφορία από τους βουλευτές. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων 60 βουλευτές πήραν το λόγο και κανένας δεν αναφέρθηκε στα υπό κατάργηση Πανεπιστήμια! Όλοι καταδίκασαν το “Αθηνά” αλλά κάπως χαλαρά. Ακόμα και οι φοιτητές, σε σημείο που να διακρίνεται ένα ρήγμα στο περίφημο φοιτητικό κίνημα…Ή μήπως τελικά υπήρξε κάποια συμφωνία ή ενός είδους ομερτά; “Εκτός κι αν μας δούλεψαν όλοι μαζί” είπε ο Μοσχολιός σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο και εννοούσε το γνωστό τέρας  της διαπλοκής μεταξύ καθηγητών και φοιτητών που κατατρύχει την ανώτατη Παιδεία μας δεκαετίες τώρα.

Σήμερα φάνηκαν απίθανα πράγματα σχετικά με τον τρόπο που επιχειρήθηκε να περάσει το σχέδιο Αθηνά. Έγινε προσπάθεια να περάσει μια τροπολογία που θα διευκόλυνε τη μετάβαση στο νέο σχήμα κάπως πιο… νομότυπα. Η τροπολογία απορρίφθηκε! Σήμερα! Παράλληλα, όλο και πιο πολλές φωνές λένε ότι το να ακυρώσεις Πανεπιστήμια που έγιναν με νόμο(το είπε ξεκάθαρα ο κ. Καζαντζής ως νομικός σήμερα)μέσω προεδρικών Διαταγμάτων δεν στέκει πουθενά. Για να μην αναφέρουμε τα απίθανα που έχουν ακουστεί αυτές τις μέρες. Ο Βενιζέλος αποδοκιμάζει, η ΔΗΜ.ΑΡ καταδικάζει το σχέδιο και η κ. Κανελοπούλου βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει σήμερα στο κεντρικό της θέμα η εφημερίδα “Εβδομάδα” είπε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ότι “δεν μπορεί να φύγουν 3 χιλιάδες παιδιά από την Πάτρα και να πάνε απέναντι στην εξορία”!

Γι’ αυτό υπάρχει η εντύπωση ότι το Μεσολόγγι θα είναι κατόρθωμα αν διατηρήσει την έδρα του. Μπορεί να μένει με το 1/3 των σπουδαστών του αλλά έχει ΤΕΙ και έχει διαπραγματευτικό χαρτί. Κάποιοι λένε ότι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν ΤΕΙ και απορώ προσωπικά ποιος νομίζουν ότι θα κυβερνά. Διότι στην Ελλάδα αν έχεις ένα χαρτί να παίξεις μετά ποιος ζει ποιος πεθαίνει. Πιθανότατα στο Μεσολόγγι δεν θέλουν να ακούνε για κάτι τέτοιο. Όποιος όμως σήμερα πήγε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου απογοητεύτηκε γιατί είναι φανερό ότι τα πάντα έχουν αφεθεί σε ένα νομικό αγώνα που θα ξεκινήσει, μαζί με προσπάθεια να υπάρξει πάλι συνάντηση με τον Αρβανιτόπουλο. Αν λοιπόν το Μεσολόγγι με έδρα ΤΕΙ-έστω κουτσουρεμένου-έχει χάσει τότε τι να πουν κάτι πόλεις χωρίς ΑΕΙ, δρόμο, σιδηρόδρομο, λιμάνι, δίκτυα, τουρισμό, ξένο κόσμο, επιχειρηματικά σχέδια;

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.