Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 2020

Ελεύθερος ο Κώστας Σακκάς – Έκανε απεργία πείνας εδώ και 37 μέρες

Ελεύθερος ο Κώστας Σακκάς – Έκανε απεργία πείνας εδώ και 37 μέρες

sakkasΚώστας Σακκάς 
– Έκανε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος γιατί έμενε προφυλακισμένος μετά την παρέλευση του 18μηνου
– Ήταν προφυλακισμένος επί 31 μήνες, πρόσφατα το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να επιμηκύνει την κράτησή του κατά 6 μήνες
– Κατηγορείται για συμμετοχή στη Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς
– Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του – Νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Αθηνών

Την αποφυλάκιση του απεργού πείνας Κώστα Σακκά, που είχε συλληφθεί κατηγορούμενος για συμμετοχή στη Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, αποφάσισε σήμερα το Εφετείο.

Αρνείται τη συμμετοχή στους Πυρήνες αλλά όχι ότι είναι αναρχικός

Η απόφαση για την εκδίκαση του αιτήματος αποφυλάκισης του Κώστα Σακκά από το Εφετείο είχε αναβληθεί δυο φορές.

Ο Κώστας Σακκάς αποφυλακίζεται με βούλευμα του Εφετείου και περιοριστικούς όρους: εγγύηση 30.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, απαγόρευση μετακίνησης εκτός του νομού Αττικής, διαμονή στο σπίτι των γονιών του στον Πειραιά και εμφάνιση, κάθε Δευτέρα, στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Επίσης, του απαγορεύεται να συνομιλήσει με οποιονδήποτε συγκατηγορούμενό του.

Ο 29χρονος αναρχικός ήταν προφυλακισμένος επί 31 μήνες χωρίς να δικαστεί. Διαμαρτυρόμενος για το γεγονός πως το 18μηνο της προφυλάκισης που ορίζει ο νόμος πέρασε αλλά εκείνος δεν αφέθηκε ελεύθερος, ξεκίνησε απεργία πείνας.

Είχε συλληφθεί στις 4 Δεκεμβρίου του 2010 έξω από αποθήκη στη Νέα Σμύρνη μαζί με τον Αλέξανδρο Μητρούσια

Πρόσφατα, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να επεκτείνει κατά έξι μήνες την προφυλάκισή του.

Η συνήγορός του, Μαρίνα Δαλιάνη, έχει τονίσει σε δηλώσεις της ότι η περίπτωση του εντολέα της, με την παράταση του ανώτατου ορίου προφυλάκισης, αποτελεί παραβίαση και της ελληνικής νομοθεσίας, αλλά και της συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η κατάσταση της υγείας του, σύμφωνα με του γιατρούς του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται από τις 17 Ιουνίου, είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Ο Κώστας Σακκάς έχει αρνηθεί τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς αλλά όχι και την αναρχική του ιδιότητα.

Ποιος είναι ο Κώστας Σακκάς

Επί 31 μήνες ήταν προφυλακισμένος, πέραν κάθε νομίμου ορίου, χωρίς να δικαστεί.
Ο Κώστας Σακκάς συνελήφθη στις 4 Δεκεμβρίου του 2010 στη Νέα Σμύρνη, έξω από μια αποθήκη, μαζί με τον Αλέξανδρο Μητρούσια.

Η αποθήκη είχε μέσα οπλισμό, με τον Σακκά να μην αρνείται πως σχετίζεται με τα ευρήματα. Αρνήθηκε όμως πως είναι μέλος της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς. Παραδέχεται μόνο ότι είναι αναρχικός.

Πρόσφατα, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να επεκτείνει κατά έξι μήνες την προφυλάκισή του.

Καθώς πλησιάζει η λήξη του 18μηνου της προφυλάκισης, καλείται ξανά από τους ανακριτές, του απαγγέλλονται κατηγορίες για 160 βομβιστικές επιθέσεις την ευθύνη των οποίων έχει αναλάβει η Συνωμοσία και διατάσσεται η νέα προφυλάκισή του.

Στις 4 Ιουνίου ξεκίνησε την απεργία πείνας και 13 μέρες μετά μεταφέρθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατούνταν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο για νοσηλεία. Ο οργανισμός του είχε αρχίσει να εξασθενεί και το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν ανέφερε πως η κατάσταση της υγείας του είναι εξαιρετικά κρίσιμη

newsit.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.