Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Εμπορικός Σύλλογος: Aπό το ενιαίο ψηφοδέλτιο…στις τρεις παρατάξεις

Εμπορικός Σύλλογος: Aπό το ενιαίο ψηφοδέλτιο…στις τρεις παρατάξεις

Ο πρωτοφανής…πλουραλισμός στον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου 100 χρόνια μετά την ίδρυσή του. Τι δηλώνουν μέλη των τριών παρατάξεων που διεκδικούν την ψήφο των εμπόρων του Αγρινίου στις 25-26 Mαΐου

 

Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής

«Αν μου έλεγε κάποιος ότι θα είχαμε αυτή την εικόνα, δηλαδή τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια στις πρώτες εκλογές της εποχής μετά τον σημερινό πρόεδρο, θα του έλεγα ότι δεν είναι στα καλά του» .Τα λόγια αυτά του Πάνου Μπεσίνη, παλιού στελέχους του ΕΣΑ που αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί ξανά, φανερώνουν την εικόνα απορίας που έχουν οι περισσότεροι που ξέρουν τα του συλλόγου, συμπεριλαμβανομένων και ημών. Βλέπετε, ήδη ανακοινώθηκαν οι τρεις συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν την ψήφο των μελών των εμπόρων της πόλης και την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο μαζί με τον πρόεδρο του σώματος.
Η απορία, δε, για την πολυφωνία και τις πολλές τάσεις μετά από την ανακοίνωση αυτή επιτείνεται από το γεγονός για παράδειγμα πως στο θέμα του πενθημέρου και οι τρεις συνδυασμοί-όπως μπορούμε να ξέρουμε-έχουν κοινή τοποθέτηση. Ποια είναι λοιπόν αυτή η ειδοποιός διαφορά ανάμεσά τους που δικαιολογεί τα τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια;

«Δεν μπορεί να παρουσιάζονται ως
άνεμος αλλαγής όσοι ποτέ δεν διαφώνησαν»
Μήπως η μονοκρατορία ενός προέδρου σαν τον απερχόμενο κ. Τζωρτζόπουλο που ασχολούνταν με τα πάντα έκανε πολλούς να θελήσουν να αποκαταστήσουν την πολυφωνία ή πρόκειται για έριδες; «Εμείς οι παλιότεροι δεν δικαιούμαστε να λέμε κάτι τέτοιο από τη στιγμή που εμείς αποστασιοποιηθήκαμε ή που δεν ασχοληθήκαμε όπως έπρεπε και μάλιστα ενώ ο μέχρι σήμερα πρόεδρος επανειλημμένα μας είχε πει ότι επιθυμεί μια διάδοχη κατάσταση» επισημαίνει ο κ.Μπεσίνης που τονίζει ότι η «Πρωτοβουλία Εμπόρων Αγρινίου –Ενότητα Αγώνα Προοπτική
δεν είναι συνέχεια κανενός και αυτό που θέλει είναι να μείνει μακριά «από παραταξιακές αγκυλώσεις αλλά και από όψιμες προσωπικές φιλοδοξίες που δρουν κατά της ενότητας του χώρου».
Στην ερώτησή μας, πάντως, αν ο χώρος εκπροσωπείται τη στιγμή που ούτε οι μισοί έμποροι είναι γραμμένοι στον Σύλλογο και στις συνεδριάσεις πάνε περίπου 30 άτομα μας απαντά ότι η εικόνα σε πολύ μεγαλύτερους συλλόγους είναι ακόμα πιο αποκαρδιωτική και πως και σε απόλυτους αριθμούς ακόμα αλλά και αναλογικά η εκπροσώπηση εδώ είναι μεγαλύτερη. «Αυτό που θέλουμε να καταστήσουμε σαφές είναι ότι κανένας δεν δικαιούται να προδικάζει με ποιον θα συνεργαστούμε εμείς στο μέλλον και δεν δικαιούται να λέει ποιος είναι συνέχεια ποιου. Ο σημερινός πρόεδρος έγραψε την ιστορία του στο Σύλλογο και θα κριθεί. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να παρουσιάζονται ως άνεμος αλλαγής όσοι ποτέ δεν διαφώνησαν σε κανένα θέμα όλα αυτά τα χρόνια και είχαν αποστασιοποιηθεί μέχρι να επανέλθουν για προσωπικούς λόγους. Για μένα η κατάπληξη είναι η ίδια με την κίνηση της Ανεξάρτητης Κίνησης όσο και με την κίνηση της Αγωνιστικής Συνεργασίας, που αποφάσισε να βάλει κομματικά το θέμα και παρά το ότι δεν έχω χρόνο να διαθέσω αποφάσισα να υπερασπιστώ τη φυσιογνωμία του Συλλόγου που έχει τόσα χρόνια ιστορία» λέει ο κ. Μπεσίνης.

«Δεν είναι εποχή σήμερα για μεσοβέζικες λύσεις»
Οπότε αρχικά περνάει η σκυτάλη στον κ. Βασίλη Νικάκη της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων που είναι και επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης (της Λαϊκής Συσπείρωσης του ΚΚΕ) στο δήμο Αγρινίου. Γιατί λοιπόν αυτή η αναπάντεχη, για πολλούς, αυτόνομη κάθοδος; Απαντάει με περιεκτικό τρόπο: «Κοιτάξτε, για μας είναι υποκρισία ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου να είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ΠΑΣΕΒΕ και να μην ταυτίζεται με αυτήν. Τα πράγματα έτσι έχουν και κατά την άποψή μας έπρεπε να ακολουθούμε τις κινητοποιήσεις της κα να συντασσόμαστε με αυτή. Δεν μπορεί και να είμαστε και να μην είμαστε. Όπως όταν κάποιος είναι στο ΠΑΜΕ ακολουθεί τις επιλογές του έτσι και εδώ δεν μπορούμε να λέμε σε άλλα ναι και σε άλλα όχι. Και σε τελική ανάλυση πρέπει να ξεκαθαριστεί με ποιον είμαστε και σε ποιον στεκόμαστε απέναντι. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε επιλογή αγώνων». Ναι αλλά έτσι δεν θα χαρακτηριστεί ο κομματικά η συγκεκριμένη τάση του Συλλόγου, ρωτάμε. Η απάντηση επίσης σαφής: «Κοιτάξτε εγώ έχω συγκεκριμένη πολιτική ταυτότητα και δεν αρνούμαι ότι είμαι μέλος ενός κόμματος. Αν θέλετε είναι και στρατηγική επιλογή του χώρου στον οποίο ανήκω να ξεκαθαρίσει ποιος είναι με ποια πολιτική. Δεν είναι εποχή σήμερα για μεσοβέζικες λύσεις. Τώρα ανάλογα με το αποτέλεσμα της κάλπης θα δούμε και με ποιον μπορούμε να συνεννοηθούμε».

«Δεν πάει άλλο με το πολιτικό και ιδεολογικό καπέλωμα του Συλλόγου»
Τις θέσεις τους μας μετέφεραν και μέλη της Ανεξάρτητης Κίνησης Εμπόρων οι Σ. Κωστίκογλου, Γ. Παπακώστας και Γ. Γιαννοκώστας. Μάλιστα ο πρώτος επεδίωξε τη συνάντηση όλων μαζί γιατί, όπως μας είπε «κάποιοι παρεξήγησαν ακόμη και την ειλικρίνεια να πούμε ποιος κινητοποίησε αυτή την προσπάθεια και στάθηκαν στον όρο “επικεφαλής” που είχε η πρώτη μας ανακοίνωση. Βλέπετε εκεί πρέπει να οικοδομήσουν το σκεπτικό ότι είναι η κίνησή μας προσωποκεντρική, όπως λένε. Και ρωτάω εγώ: Σε ότι με αφορά έχω διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου και για χρόνια μέλος ενώ εκπροσωπώ τον Σύλλογο και σε μέρη που απαξίωνε όλα αυτά τα χρόνια όπως στο Επιμελητήριο γιατί, ,λέει, εκεί δεν έχουμε κοινά σημεία. Όλα αυτά τα έκανα γιατί το πίστευα και διέγραψα την πορεία μου όντας και στην κορυφή της ιεραρχίας του Συλλόγου. Πως τώρα μου ήρθαν οι προσωπικές φιλοδοξίες; Αφήστε που έχουμε και το επιχείρημα ότι δεν διαφοροποιήθηκα ποτέ και τώρα δεν δικαιούμαι να κάνω κάτι τέτοιο. Κι εδώ προφανώς παρεξηγήθηκε η διάθεσή μου για ενότητα και για σεβασμό στην δράση του Συλλόγου. Αλλά επειδή δεν μου αρέσει να κρύβομαι αποφάσισα να ασχοληθώ γιατί δεν πάει άλλο με το πολιτικό και ιδεολογικό καπέλωμα του Συλλόγου». Εδώ είναι κοινή αναφορά και των τριών συνομιλητών μας και κάνουν λόγο για συμμετοχή σε κομματικές συγκεντρώσεις και για μια ρητορική που είναι ξένη προς το ρόλο των εμπόρων στην κοινωνία. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις πρόσφατες ανακοινώσεις και για την οικονομική κρίση αλλά και για διεθνή θέματα όπως του εμφυλίου της Λιβύης! «Δεν μπορεί αυτό το ύφος αλλά και αυτή η προσέγγιση να είναι το σήμα κατατεθέν όλων μας. Έχουμε προβλήματα καθημερινά που θέλουν λύσεις με ανοιχτό μυαλό. Νέοι συνάδελφοι που θέλουν να ασχοληθούν με τα προβλήματα του χώρου μας εξηγούν εδώ και πού καιρό ότι δεν μπορούν να κατεβαίνουν στην πλατεία σε κομματικές συγκεντρώσεις» είναι το κεντρικό νόημα από μια κουβέντα αρκετής ώρας.

 Η ερμηνεία της τριχοτόμησης

Και κάπως έτσι αντιλαμβανόμαστε και μεις αυτή την τριχοτόμηση. Το κύριο σημείο αναφοράς είναι ότι οι δύο- ας το πούμε- νέες τάσεις που δημιουργήθηκαν έχουν σημείο αναφοράς τον κομματικό- πολιτικό προφίλ που έβγαζε ο Σύλλογος. Η μια θέλει αυτό να σταματήσει και η άλλη να ενταθεί. Και υπάρχει και η υποψηφιότητα της Πρωτοβουλίας Εμπόρων που θέλει να υπάρξει ακολουθία σε ότι πρέσβευε ο Σύλλογος διαχρονικά.
Το χάσμα πάντως είναι τελικά βαθύτερο από ότι αρχικά υποψιαζόμασταν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις συνομιλητές μας έκαναν τις πιο πολλές αναφορές για το ποιοι συμμετέχουν και αν τελικά η βούλησή τους είναι να βρουν τρόπους να δουλέψει ο χώρος, για τους διαγραμμένους για το ωράριο που οδηγούν πολύ κόσμο να λέει «καλύτερα να μην είμαι στο Σύλλογο αν είναι να δίνω λόγο πότε θα ανοίξω και πότε θα κλείσω», αλλά και για το ζοφερό μέλλον για τους εμπόρους που «δεν θα αλλάξει αν εμείς δείχνουμε ότι το τελευταίο που μας νοιάζει είναι η ίδια η ιδιότητα του εμπόρου που έχουμε στην κοινωνία ή αν δείχνουμε ότι αυτή ίσως είναι και κάτι κακό», όπως μας μεταφέρθηκε. Οι εκλογές της μεθεπόμενης εβδομάδας αναμένονται λοιπόν με ενδιαφέρον…

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.