Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Έναρξη λειτουργίας του διαγνωστικού κέντρου “Πυρηνική Ιατρική Αγρινίου”

Έναρξη λειτουργίας του διαγνωστικού κέντρου “Πυρηνική Ιατρική Αγρινίου”

DSCN3865

Ξεκίνησε τη λειτουργία της  η νέα διαγνωστική μονάδα “Πυρηνική Ιατρική Αγρινίου”

Πρόκειται για κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας το οποίο καλύπτει την ειδικότητα της Πυρηνικής Ιατρικής στο διαγνωστικό, αλλά και θεραπευτικό σκέλος της.Στεγάζεται σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό χώρο υψηλών προδιαγραφών στο κέντρο του Αγρινίου, άμεσα προσβάσιμο από το ευρύ κοινό.
Υπεύθυνοι διαγνώστες ιατροί είναι οι κύριοι Χρήστος Ρούσσης  και Απόστολος Μπουρνάζος. Η σημαντική εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση στην Πυρηνική Ιατρική είναι αποτέλεσμα της συνεργασία τους με μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα των Αθηνών και τα αντίστοιχα τμήματα της ειδικότητας.

Η Πυρηνική Ιατρική αποτελεί σχετικά πρόσφατη ειδικότητα στην Ελλάδα με συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον και πεδίο εφαρμογών στις διαγνωστικές μεθόδους, ειδικά αυτή της μοριακής απεικόνισης. Παρόλο που ο ρόλος της, στην καθημερινή ιατρική πρακτική είναι σήμερα αναγνωρισμένος, εν τούτοις συχνά συγχέεται με άλλες διαγνωστικές μεθόδους, όπως η κλασσική ακτινολογία, η αξονική και η μαγνητική τομογραφία.

epi-piriniki-eatriki6

Στην  ̈ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ” λειτουργούν:

• Τμήμα απεικόνισης γ-Camera 
Η Πυρηνική Ιατρική μελετά με το σπινθηρογράφημα τη δομή αλλά εστιάζει κυρίως στη λειτουργία και το μεταβολισμό των ιστών και των οργάνων του ανθρώπου (σε  αντίθεση με τις ακτινοδιαγνωστικές μεθόδους που μελετούν κυρίως τη δομή). Για την απεικόνιση χορηγούνται ραδιοφάρμακα τα οποία εκπέμπουν ακτινοβολία–γ η οποία  ανιχνεύεται από ειδικό σύστημα γ-camera.

Ορισμένες ενδείξεις κατά τις οποίες εφαρμόζεται το σπινθηρογράφημα:
• Διάγνωση της στεφανιαίας νόσου
• Έλεγχος καρδιακής λειτουργίας σε στεφανιαίους ασθενείς πριν και μετά από τοποθέτηση stent (“μπαλονάκι”) ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη (bypass)
• Έλεγχος καρδιακής λειτουργίας σε ασθενείς που δε μπορούν να υποβληθούν σε φυσική κόπωση (τεστ κοπώσεως)
• Υπέρταση οφειλόμενη σε δυσλειτουργία των νεφρών
• Κακοήθεις νόσοι-πρωτοπαθείς και μεταστατικές
• Θυρεοειδοπάθειες-όζοι θυρεοειδούς
• Καλοήθεις οστικές νόσοι
• Φλεγμονές
• Έλεγχος νεφρικής λειτουργίας
• Επείγουσες καταστάσεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως η πνευμονική εμβολή

Στην “ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ” λειτουργεί η πρώτη στο νομό Αιτωλοακαρνανίας τομογραφική γ-camera δύο κεφαλών με τεχνολογικά χαρακτηριστικά που εγγυώνται υψηλή απεικονιστική ακρίβεια και ελάχιστη ακτινοβολία για τον εξεταζόμενο.

epi-piriniki-eatriki7

• Τμήμα ραδιοϊσοτοπικής θεραπείας

Στην “Πυρηνική Ιατρική Αγρινίου” προβλέπεται η χορήγηση ραδιοφαρμάκων για θεραπευτικούς σκοπούς σε παθήσεις κυρίως του θυρεοειδούς αδένα.

• Τμήμα ραδιοανοσολογικού ελέγχου RIA/IRMA

Οι διαγνωστικές εφαρμογές με χρήση ραδιοϊσοτόπου (Ραδιοανοσομετρήσεις RIA και Ανοσοραδιομετρικές Αναλύσεις IRMA) αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα του εργαστηρίου. Διαθέτοντας τον απαραίτητο εξοπλισμό, εκτελείται ένα ευρύ φάσμα εξετάσεων που αφορούν:

-θυρεοειδική λειτουργία                -διαταραχές εμμήνου ρύσεως

-έλεγχος γονιμότητας                   -καρκινικοί δείκτες

-προγεννητικός έλεγχος              -αλλεργικά τεστ

-έλεγχος εγκυμοσύνης                -ανίχνευση βιταμινών

-εξωσωματική γονιμοποίηση      -ιϊκά αντιγόνα, αντιϊκά αντισώματα

-εμμηνόπαυση                            -επινεφριδιακή λειτουργία

Η μέθοδος RIA εξασφαλίζει υψηλή αξιοπιστία των αποτελεσμάτων και εγγυάται τη μέγιστη κλινική αξιοποίησή τους προς όφελος του εξεταζόμενου.

epi-piriniki-eatriki2
• Τμήμα μέτρησης οστικής πυκνότητας

Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται βάσει των πλέον σύγχρονων πρωτοκόλλων σε σύστημα προηγμένης τεχνολογίας και αφορούν σε δύο ανατομικές περιοχές (οσφύ και ισχίο).

• Τμήμα ολοσωματικής λιπομέτρησης

Η ανάλυση της σύστασης μάζας σώματος διενεργείται με τη μέθοδο DXA η οποία και αποτελεί την ακριβέστερη μέθοδο λιπομέτρησης και εκτίμησης μυϊκής μάζας (body composition) και είναι αυτή που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της αξιοπιστίας των άλλων μεθόδων.
Μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η εκτίμηση των συστατικών του σώματος κατά συγκεκριμένες ανατομικές περιοχές με υψηλή ακρίβεια (>99%).
Η ολοσωματική μέτρηση μπορεί να αξιοποιηθεί στον ακριβή σχεδιασμό διατροφικού προγράμματος, στη βελτίωση αθλητικών επιδόσεων, σε περιπτώσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και αποκατάστασης, σε παρακολούθηση μεταβολικών παθήσεων.

Η μέθοδος εφαρμόζεται στην ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ και σε ελάχιστα κέντρα πανελλαδικώς.

DSCN3889

epi-piriniki-eatriki5
Ενσωματώνοντας τεχνολογία αιχμής η “ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ” διασφαλίζει αξιοπιστία στη διενέργεια των απεικονιστικών-διαγνωστικών εξετάσεων. Στόχος της είναι να αποτελέσει ένα σοβαρό όπλο στη διαγνωστική φαρέτρα των κλινικών ιατρών, ικανοποιώντας τις ανάγκες του νομού Αιτωλοακαρνανίας σε εξετάσεις Πυρηνικής Ιατρικής και ελαχιστοποιώντας την ανάγκη των πολιτών να προσφεύγουν σε διαγνωστικές μονάδες μεγαλύτερων αστικών κέντρων. Στα πλαίσια αυτής της προοπτικής, σχεδιάζεται η απόκτηση δυνατότητας θεραπείας κακοήθων νόσων του θυρεοειδούς αδένα με χορήγηση ραδιενεργού Ιωδίου.
Με υψηλο αίσθημα ευθύνης, η “ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ” απευθύνεται στους πολίτες του νομού Αιτωλοακαρνανίας θέτοντας ως προτεραιότητα τη διασφάλιση του πολυτιμότερου αγαθού: της υγείας. 

fgkghk
Το εργαστήριο είναι συμβεβλημένο με κρατικό ασφαλιστικό φορέα- ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. 

iiiiii

 

 

 

 

 

 

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.