Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Ενημέρωση για την ελονοσία και δράσεις για την καταπολέμησή της

Ενημέρωση για την ελονοσία και δράσεις για την καταπολέμησή της

Ελονοσία 2013

  • Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένου ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles).
  • Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974 μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946–1960).
  • Κρούσματα ελονοσίας από πλασμώδιο vivax με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης εμφανίστηκαν στην Ελλάδα από το 2009 στη περιοχή του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, ενώ σποραδικά κρούσματα έχουν εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας (Ανατολική Αττική, Βοιωτία, Καρδίτσα, Ξάνθη).
  • Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει αναπτύξει σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ελονοσίας, με έμφαση στην έγκαιρη διάγνωση των κρουσμάτων ελονοσίας και την κατάλληλη θεραπεία τους για την εξάλειψη των υπνοζωιτών (πριμακίνη).
  • Το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ αναπτύσσουν διόδους επικοινωνίας με την τοπική αυτοδιοίκηση για την πραγματοποίηση έγκαιρων κατάλληλων προγραμμάτων εντομοκτονίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Αναλυτική ετήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της ελονοσίας στην Ελλαδα, 2012

Annual epidemiological surveillance report on malaria in Greece for 2012 

Ενημερωθείτε για την πρόληψη της ελονοσίας
Επισκεφτείτε και τη μόνιμη ιστοσελίδα μας για την ελονοσία

Δείτε το Ενημερωτικό Δελτίο ΚΕΕΛΠΝΟ αφιερωμένο στην ελονοσία
(Ελληνική έκδοση – έκδοση στα αγγλικά)
Στρατηγική του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
(δείτε περισσότερα πατώντας στην εικόνα)

Πρόγραμμα για την εξάλειψη της ελονοσίας από την Ευρώπη 2006-2015

Ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στο τελευταίο πρόγραμμα που εξέδωσε για τον έλεγχο της ελονοσίας (From Malaria Control to Elimination in the WHO EuropeanRegion, 2006-2015), έχει θέσει τους ακόλουθους στόχους:

– Διακοπή της μετάδοσης της ελονοσίας μέχρι το 2015 και εξάλειψη της νόσου από τις 5 εναπομείναντες ενδημικές χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκία και Ουζμπεκιστάν).

– Σε περιοχές / χώρες, όπου η ελονοσία έχει εξαλειφθεί, δίνεται έμφαση στο να αποφευχθεί η επανεγκατάσταση της νόσου.

– Μείωση των θανάτων σε εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας.

Η εικόνα της νόσου διεθνώς, από τον ΠΟΥ

       (δείτε περισσότερα πατώντας τις εικόνες)     

Στην πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για τα κρούσματα ελονοσίας που καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο το 2010, αναφέρεται ότι:
– Ο αριθμός των κρουσμάτων της νόσου ανήλθε στα 216 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 174 εκατομμύρια (81%) ήταν στην Αφρική.
– Καταγράφηκαν 655.000 θάνατοι, εκ των οποίων 91% ήταν στην Αφρική. Το 86% των θανάτων αφορούσε παιδιά μικρότερα των 5 ετών.
– Η εκτιμώμενη παγκόσμια επίπτωση έχει μειωθεί κατά  17% από το 2000  καθώς επίσης και η θνησιμότητα έχει μειωθεί κατά 26%.
– Αντοχή στα παράγωγα της αρτεμισίνης έχει αναφερθεί σε αυξανόμενο αριθμό χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.
– Αντοχή στα πυρεθροειδή (συστατικό των εντομοκτόνων) έχει αναφερθεί σε 27 χώρες στην Αφρική και 41 χώρες παγκοσμίως.
– Αν δε γίνει σωστή διαχείριση της αντοχής, είναι δυνατόν μελλοντικά να απειληθεί ο έλεγχος της ελονοσίας.

 

 

Η εικόνα της νόσου στην Ευρώπη, από το ECDC


(κατεβάστε την ετήσια επιδημιολογική έκθεση του ECDC για το 2011, πατώντας την εικόνα)

Στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου των Νόσων για τα κρούσματα ελονοσίας που καταγράφηκαν στις χώρες που ανήκουν στην περιοχή της Ευρώπης κατά το έτος 2010 σημειώνεται ότι:
– Το ποσοστό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ελονοσίας παραμένει σταθερό περίπου σε 1 περιστατικό ανά 100.000 κατοίκους. Το 99,5% των κρουσμάτων αφορά εισαγόμενα κρούσματα, η πλειονότητα των οποίων αναφέρονται από τη Γαλλία και την Αγγλία (χώρες με στενούς δεσμούς με ενδημικές χώρες).
– Κρούσματα χωρίς πρόσφατο ιστορικό ταξιδίου έχουν καταγραφεί σποραδικά τα τελευταία χρόνια.
– Η επίπτωση της ελονοσίας είναι σχεδόν διπλάσια στους άντρες απ’ ότι στις γυναίκες (1,19 και 0,56 ανά 100.000 αντιστοίχως).
– Η ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών είχε τα υψηλότερα ποσοστά (1,37 ανά 100.000, 1,84 σε άντρες και 0,83 σε γυναίκες).

 

Δράσεις ΚΕΕΛΠΝΟ για την αντιμετώπιση του προβλήματος 2012-2015

 

Δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για την ελονοσία 2011 & 2012
Το ΚΕΕΛΠΝΟ μετά από τη δήλωση κάθε κρούσματος ελονοσίας χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε ενδημική χώρα, προχωρεί στις παρακάτω ενέργειες:

α) Ενημέρωση της ιεραρχίας του ΥΥΚΑ,
β) Ενημέρωση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας στην εκάστοτε Περιφέρεια,
γ) Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κλινικών γιατρών της περιοχής (γενικό νοσοκομείο- ΚΥ- ιδιώτες ιατροί) για την έγκαιρη διάγνωση και ενδεικνυόμενη θεραπεία της ελονοσίας,
δ) Ενημέρωση της Ομάδας Εργασίας για τον καθορισμό των επηρεαζόμενων περιοχών από νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές.
ε) Συνεργασία με το ΕΚΕΑ για την επικοινωνία των μέτρων ασφάλειας του αίματος προς τις υπηρεσίες αιμοδοσίας της χώρας.
Επιπρόσθετα, το ΚΕΕΛΠΝΟ τόσο το 2011, όσο και το 2012 χρηματοδότησε μελέτες εντομολογικής επιτήρησης, με στόχο τη χαρτογράφηση των ειδών των κουνουπιών και των χώρων αναπαραγωγής τους.

Τέλος, το ΥΥΚΑ και το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με Ευρωπαϊκά και Διεθνή Κέντρα Δημόσιας Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την αξιολόγηση κινδύνου για τη χώρα μας και για την Ευρώπη γενικότερα. 

Δράσεις στο δήμο Ευρώτα

Ιδιαίτερα στην περιοχή του δήμου Ευρώτα της Λακωνίας το ΚΕΕΛΠΝΟ, εκτός από τις παραπάνω δράσεις, έχει υλοποιήσει και συνεχίζει να δραστηριοποιείται ως προς τα εξής :

– Αποστολή κλιμακίων ιατρών και νοσηλευτών στο πεδίο.

Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ δραστηριοποιήθηκε στη περιοχή του Δ. Ευρώτα από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2011 μέχρι το τέλος 2012, υλοποιώντας κατά κύριο λόγω πρόγραμμα ενεργητικής αναζήτησης κρουσμάτων ελονοσίας. Από τον Απρίλιο- Οκτώβριο 2012 το ΚΕΕΛΠΝΟ συνεργάστηκε με το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ). Τα κλιμάκια πραγματοποιούν περιοδικές επισκέψεις στις οικίες/καταλύματα κατοίκων της περιοχής, με σκοπό την ενεργητική αναζήτηση περιστατικών ελονοσίας και τη χορήγηση άμεσα εποπτευόμενης θεραπείας σε διαγνωσμένα περιστατικά. Η δράση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα:

  • Την σημαντική μείωση του μέσου χρόνου από την έναρξη συμπτωμάτων έως τη διάγνωση της ελονοσίας τόσο για τους μετανάστες όσο και για τους έλληνες στη περιοχή
  • Την διάγνωση των 17 από τα συνολικά 23 κρούσματα που δηλώθηκαν από τη περιοχή του Δ. Ευρώτα κατά τη περίοδο μετάδοσης 2012.

– Διενέργεια κωνωποκτονιών κατά το 2011 και δύο γύρων υπολειμματικών ψεκασμών εσωτερικών χώρων το 2012.

– Ενημέρωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού  με επισκέψεις (από τις 11 Δεκεμβρίου 2011) στα Κέντρα Υγείας, στα Περιφερειακά Ιατρεία και στα ιατρεία των ιδιωτών ιατρών της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους για την ελονοσία. Οι ιατροί ενημερώνονται σχετικά με το νόσημα και την ανάγκη άμεσης διάγνωσης, θεραπείας και δήλωσης των κρουσμάτων.
– Ενίσχυση εργαστηριακής διάγνωσης ελονοσίας. Κατά τη περίοδο μετάδοσης 2012 το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με τους ΓΧΣ και το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την «ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης ελονοσίας σε όλη την επικράτεια» (www.malwest.gr), εισήγαγε τη χρήση των ταχέων διαγνωστικών δοκιμασιών (Rapid Diagnostic Tests-RDT) για την ελονοσία. RDTs χρησιμοποιήθηκαν τόσο στα ΚΥ της περιοχής όσο και από τις ομάδες πεδίου στο πλαίσιο της ενεργητικής αναζήτησης κρουσμάτων.
– Ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού ελληνικής ή άλλης υπηκοότητας (με ημερίδες ενημέρωσης και επισκέψεις πόρτα- πόρτα) σχετικά με την ελονοσία και τα ενδεικνυόμενα μέτρα προφύλαξης. 

Αντιμετώπιση της ελονοσίας 2012-2015

Το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς ανέπτυξε Σχέδιο Δράσης για τον Έλεγχο της Ελονοσίας στην Ελλάδα 2012-2015. Ο κύριος στόχος του Σχεδίου αυτού είναι η αποφυγή επανεγκατάστασης της νόσου στην Ελλάδα με συντονισμένες δράσεις, οι οποίες θα αναπτυχθούν συστηματικά τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφεριακό επίπεδο.

Το Σεπτέμβριο 2012 το Υπουργείο Υγείας ξεκίνησε επίσης την ανάπτυξη Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση της Ελονοσίας, το οποίο βρίσκεται σε τελευταίο στάδιο υπογραφής.
Με το τέλος της περιόδου μετάδοσης της ελονοσίας για το 2011, το ΚΕΕΛΠΝΟ συγκέντρωσε πληροφορίες σε σχέση με κλιματολογικά, οικολογικά, κοινωνικά και ιστορικά δεδομένα αναφορικά με την ελονοσία για τη δημιουργία εργαλείου αξιολόγησης κινδύνου με σκοπό την βέλτιστη προετοιμασία για το 2012, η οποία επικαιροποιήθηκε για το 2013.

Τα επίπεδα αυξημένου κινδύνου για τη μετάδοση της ελονοσίας στη χώρα, με βάση την ανωτέρω αξιολόγηση κινδύνου καθορίστηκαν ως εξής:

ΕπίπεδοΕπικινδυνότητας 1 ΕπίπεδοΕπικινδυνότητας 2 ΕπίπεδοΕπικινδυνότητας 3
ΠΕ Ηλείας Δήμος Ορχομενού, ΠΕ Βοιωτίας Δήμος Ευρώτα, ΠΕ Λακωνίας
ΠΕ Αχαΐας Δήμος Θήβας, ΠΕ Βοιωτίας Δήμος Σοφάδων, ΠΕ Καρδίτσας
ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Δήμος Χαλκιδέων, ΠΕ Εύβοιας
ΠΕ Μεσσηνίας Δήμος Μαραθώνος, ΠΕ Ανατολικής Αττικής
ΠΕ Αργολίδας Δήμος Σαρωνικού, ΠΕ Ανατολικής Αττικής
ΠΕ Κορινθίας Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, ΠΕ Αντολικής Αττικής
ΠΕ Έβρου Δήμος Αγιάς, ΠΕ Λάρισας
Δήμος Αβδήρων, ΠΕ Ξάνθης

Οι δράσεις αντιμετώπισης της ελονοσίας στην Ελλάδα σύμφωνα με το παρόν Σχέδιο γίνονται στο πλαίσιο των παρακάτω αξόνων:

– Ενίσχυση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Ελονοσίας
– Ενίσχυση Εργαστηριακής Διάγνωσης Ελονοσίας
– Κατάλληλη Κλινική Αντιμετώπιση Ελονοσίας
– Δράσεις Επικοινωνίας
– Επιτήρηση και Έλεγχος Διαβιβαστών Ελονοσίας, σε συνεργασία με τη τοπική αυτοδιοίκηση
– Διατομεακός Συντονισμός και συνεργασία

 

 

                                                                                   Μέτρα προστασίας από τα κουνούπια


(Προφυλαχτείτε από ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια – δείτε το video)

(Τηλεοπτικό-spot μήνυμα από την Περιφέρεια Κρήτης για την πρόληψη των μολύνσεων από κουνούπια)

  (πατήστε στις εικόνες για να κατεβάσετε τα φυλλάδια)   

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τους υπολειμματικούς ψεκασμούς έναντι των κουνουπιών


Πατήστε την εικόνα για να δείτε ή να κατεβάσετε τις σχετικές πληροφορίες

سوالات –  جوابات

ملیریا کی روک تھام کیلئے اندرونِ گھر کیڑے مار ادویات کا چھڑکاو

جون 2012

 

Επιπλέον χρήσιμοι σύνδεσμοι

(δείτε πατώντας στις εικόνες)

 

                               

        Έλληνες Γιατροί Χωρίς Σύνορα   

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.