Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, 2020

Ενημερωτικές ημερίδες για τη νέα ΚΑΠ και τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2015

Ενημερωτικές ημερίδες για τη νέα ΚΑΠ και τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2015

images

Η Ένωση Αγρινίου ξεκινά τη διαδικασία. Πως θα υπολογιστούν τα νέα δικαιώματα, τι πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί για να μην χάσουν τις επιδοτήσεις. Ημερίδες σε Κατούνα, Αστακό, Βόνιτσα, Αμφιλοχία, Χαλκιόπουλο και Αγρίνιο.

Η νέα ΚΑΠ φέρνει πολύ σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς των επιδοτήσεων. Τα ιστορικά δικαιώματα έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 και δεν ισχύουν πλέον.

Τα νέα δικαιώματα θα υπολογιστούν με βάση τη δήλωση του ΟΣΔΕ 2015. Το ΟΣΔΕ 2015 είναι καθοριστικό λόγω εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ (2015-2020) για την απόκτηση νέων δικαιωμάτων για την πενταετία.

Προσοχή: Όλοι ανεξαιρέτως οι δικαιούχοι για να  λάβουν τα νέα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης  της περιόδου 2015-2020 θα πρέπει το αργότερο μέχρι 15.5.2015 να έχουν υποβάλει την αίτηση τους στο ΟΣΔΕ με αναλυτικό και ακριβή προσδιορισμό των αγροτεμαχίων, ώστε αυτά να καταταγούν στις τρεις περιφέρειες (βοσκότοποι, αροτραίες, δενδρώνες) και να γίνει ο υπολογισμός των νέων δικαιωμάτων τους.

Εάν δεν υπάρξει εμπρόθεσμη δήλωση ενός δικαιούχου δεν θα υπάρξει υπολογισμός δικαιωμάτων για τη γη που καλλιεργεί και τα ζώα που εκτρέφει, ανεξάρτητα εάν είχε ή όχι ιστορικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα την οριστική απώλεια επιδοτήσεων.

Το χρονοδιάγραμμα υποβολής των δηλώσεων είναι οριακό και οι παραγωγοί, προκειμένου να αποφύγουν καθυστερήσεις και λάθη που μπορεί να αποδειχθούν μοιραία και να οδηγήσουν σε απώλεια επιδοτήσεων, οφείλουν να τα ακολουθήσουν με ακρίβεια. Το χρονοδιάγραμμα είναι συγκεκριμένο και δεν θα υπάρξουν παρατάσεις. Οι αγρότες, συνεπώς, θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες και τη διαδικασία της Ένωσης Αγρινίου, ώστε να διασφαλίσουν τα δικαιώματα που τους αναλογούν μέχρι το 2020, τα οποία και θα αποτελέσουν τη βάση για μια δεκαετία επιπλέον.

Η προθεσμία υποβολής της 1ης φάσης των δηλώσεων, τουλάχιστον σε επίπεδο εκτάσεων και ζώων του ΟΣΔΕ είναι απαραίτητο να γίνει μέχρι τις στις 31 Μαρτίου 2015.

Η 2η φάση λήγει μέχρι τις 15/05/2015 και δηλώνονται τυχόν συμπληρωματικά στοιχεία που αφορούν καλλιέργειες, μισθωτήρια κλπ.

Στην συνέχεια  βάση των δηλώσεων του ΟΣΔΕ, γίνεται ο υπολογισμός των προσωρινών δικαιωμάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η διανομή στους παραγωγούς από τα ΚΕΑ.

Μετά την διανομή των προσωρινών δικαιωμάτων  υποβάλλονται τυχόν ενστάσεις από τους παραγωγούς.

Τέλος αφού ενσωματωθούν τα αποτελέσματα των ενστάσεων καθώς και τα βοσκοτόπια που θα έχουν προκύψει από τα νέα διαχειριστικά σχέδια υπολογίζονται τον Αύγουστο τα οριστικά δικαιώματα για να πραγματοποιηθεί η πληρωμή τον Οκτώβρη.

Το εκκαθαριστικό 2014 είναι απαραίτητο έγγραφο για την έναρξη όλης της διαδικασίας.

Ενημερωτικές ημερίδες για τη νέα ΚΑΠ και τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2015 θα πραγματοποιήσει η Ένωση Αγρινίου, σε Αγρίνιο, Αμφιλοχία, Χαλκιόπουλο, Κατούνα, Αστακό και  Βόνιτσα, σε συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.

Στο Αγρίνιο, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25/2/2015, στο Παπαστράτειο Μέγαρο,  στις 7:30 το απόγευμα.

Στο Χαλκιόπουλο, την Κυριακή 22/02/2015 στο δημοτικό κατάστημα του Δήμου στο Χαλκιόπουλο,  στις 11:30 το μεσημέρι.

Στην Αμφιλοχία, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις  21/02/2015 στο δημαρχείο Αμφιλοχίας,  στις 11:30 το μεσημέρι.

Στη Βόνιτσα, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή  20/02/2015 στο δημαρχείο Βόνιτσας,  στις 12:00 το μεσημέρι.

Στον Αστακό, η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 19/02/2015 στο δημαρχείο Αστακού,  στις 7.30 το απόγευμα.

Και τέλος, στην Κατούνα, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18/02/2015 στο δημαρχείο Κατούνας,  στις 7.30 το απόγευμα.

«Η παρουσία του συνόλου των αγροτών της ευρύτερης περιοχής κρίνεται απολύτως απαραίτητη, καθώς τα ιστορικά δικαιώματα έληξαν και οι παραγωγοί πρέπει να λάβουν γνώση για την πορεία της δήλωσης του 2015, ώστε να αποκτήσουν νέα δικαιώματα για τη γη που καλλιεργούν και τα ζώα που εκτρέφουν»,αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης Αγρινίου.

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.