Τρίτη, 20 Απριλίου, 2021

Ενστάσεις Μαρίας Τριανταφύλλου για το τρόπο διάθεσης του ΕΣΠΑ

Ενστάσεις Μαρίας Τριανταφύλλου για το τρόπο διάθεσης του ΕΣΠΑ

Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής συζητήθηκε η πορεία απορρόφησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ όσον αφορά στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Σε παρέμβασή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μαρία Τριαντάφυλλου τόνισε πως ο τρόπος που λειτούργησαν τα ΕΣΠΑ ήταν συγκεκριμένος, μέσα σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο, με συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις. Μόνο έτσι εξηγούνται οι αποφάσεις για έργα μέσω ΕΣΠΑ με πελατειακά κριτήρια, που συνομολογούνται από όλους. Αναρωτήθηκε , επιπλέον ποια κριτήρια προτάσσονται και προκρίνονται ώστε να υπάρξει διαφάνεια στον τρόπο επιλογής των αναδόχων εταιριών και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των έργων .

Αναρωτήθηκε ποιος ο τρόπος ανάθεσης των έργων καθώς και πώς αξιολογείται η υλοποίηση των έργων. Για παράδειγμα η Αμβρακία οδός ενώ χρηματοδοτείται κανονικά δεν προχωρά, δεν τελειώνει;

Ως προς την επαναβαθμολόγηση των έργων με στόχο την απένταξη όσων δεν μπορούν να ολοκληρωθούν τόσο στην Αιτωλοακαρνανία όσο και αλλού, η βουλευτής έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα. «Οι υφιστάμενες υποδομές των έργων τι θα γίνουν; Τα χρήματα που απωλέσαμε; Ποιοι επέλεξαν τα συγκεκριμένα έργα και γιατί; Πως θα αξιολογηθούν αυτοί που τα επέλεξαν; Θ υπάρξουν τιμωρητικές συνέπειες; Σε μίαν εποχή όπου όλοι αξιολογούνται (χθες και σήμερα συζητήσαμε για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών), όπου όλοι στο δημόσιο θα «περνάνε από κόσκινο», θα πρέπει να αξιολογηθούν και οι πολιτικοί για τις αποφάσεις τους.

Τόνισε επίσης: «Συνομολογείτε ότι υπάρχει μεγάλη απορρόφηση των ΕΣΠΑ. Και λοιπόν ; Το παράδειγμα της Δυτικής Ελλάδας δείχνει ότι ενώ η απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ φτάνει το 107% η φτώχεια διευρύνεται και η ανεργία αυξάνεται. Γιατί από το 2007 μετατοπίζεται η ροή των κονδυλίων από την όποια πραγματική παραγωγή στην ενίσχυση νέων ευλύγιστων εργασιακών σχέσεων; Ποιος το αποφασίζει αυτό; Μπορεί να αλλάξει αυτό, να υπάρξει στρατηγική που υποβοηθά τη παραγωγική ανασυγκρότηση, την ανάπτυξή ή το Διευθυντήριο της Ευρώπης λέει όχι;

Υπάρχει παντελής έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού που θα προάγει την παραγωγική ανασυγκρότηση. Οι υποδομές καταστρέφονται (παράδειγμα η Αιτωλοακαρνανία που ενώ έχει επάρκεια νερών, το αρδευτικό της δίκτυο, οι ΤΟΕΒ είναι κατεστραμμένα άρα ανενεργά εργαλεία).

Επομένως, θα πρέπει να ενσκήψουμε στο να αποτιμήσουμε με ποιο τρόπο τα ΕΣΠΑ θα λειτουργήσουν προς όφελος της ανάπτυξης προς το συμφέρον της χώρας.

Το γραφείο τύπου

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.