Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

ΕΝΦΙΑ: Ερχονται ταχυδρομικά ειδοποιητήρια και e-mail

ΕΝΦΙΑ: Ερχονται ταχυδρομικά ειδοποιητήρια και e-mail

prosklitirio-plirwmis-enfia.w_lΜέσα σε επτά εργάσιμες πρέπει να πληρωθούν 6,2 εκατ.εκκαθαριστικά. Ειδοποιητήρια μέσω ταχυδρομείου σε «ευπαθείς» ομάδες. Ποιοι θα λάβουν email, πόσοι θα δουν αλλαγή.

Περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι αυτοί που θα διαπιστώσουν τελικώς ουσιαστική αλλαγή στο ύψος του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν μέχρι το τέλος του μήνα. Δηλαδή, από τα 6,2 εκατομμύρια των ιδιοκτητών, μόλις το 16% θα διαπιστώσει κάποια αλλαγή στο ποσό που θα κληθεί να πληρώσει.

Ουσιαστικά, οι ιδιοκτήτες –το σύνολο των 6,2 εκατομμυρίων πολιτών που θα παραλάβει εκκαθαριστικό- θα έχουν στη διάθεσή τους επτά εργάσιμες ημέρες για να πληρώσουν την 1ηδόση. Προς το παρόν, ελάχιστοι έχουν ανταποκριθεί καθώς στις τάξεις των ιδιοκτητών έχει σχηματιστεί η εικόνα ότι τα «σωστά» εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Κάπως έτσι, το 84% των φορολογουμένων, αφού πάρει την κρυάδα, θα πρέπει να σπεύσει στην τράπεζα για να πληρώσει.

Στο υπουργείο Οικονομικών η ανησυχία για το πώς θα ανταποκριθούν τόσο πολλοί ιδιοκτήτες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι διάχυτη. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, μπαίνει σε εφαρμογή σχέδιο ατομικής ειδοποίησης των φορολογουμένων κυρίως αυτών που ανήκουν σε ειδικές ομάδες. Ποιες είναι αυτές;

Εγγράφως (δηλαδή μέσω ταχυδρομείου) προγραμματίζεται να ενημερωθούν όσοι διαπιστώνεται ότι δεν έχουν κωδικό πρόσβασης στο σύστημα Taxis. Πρόκειται κυρίως για γυναίκες οι οποίες υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση μέσω των συζύγων τους ενώ μπορούν να εντοπίσουν και το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ (το οποίο είναι ατομικό) με τους κωδικούς του συζύγου.

Ωστόσο, από την ΓΓΔΕ εκτιμήθηκε ότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να ενημερωθούν και εγγράφως. Έτσι, αν δεν αλλάξει κάτι στον προγραμματισμό, εντός της εβδομάδας θα αποσταλούν μέσω ταχυδρομείου αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ειδοποιητήρια πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

Αντίστοιχα, προγραμματίζεται να ταχυδρομηθούν ειδοποιητήρια και στους ιδιοκτήτες μεγάλης ηλικίας οι οποίοι, κατά το υπουργείο Οικονομικών, συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να μην μπουν στο σύστημα εγκαίρως.

Τέλος «προσκλητήρια» πληρωμών, θα αποσταλούν και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όσους έχουν δηλώσει ηλεκτρονική διεύθυνση (υποτίθεται ότι είναι υποχρεωτικό για όλους αλλά στην πραγματικότητα οι περισσότεροι ή δεν έχουν δηλώσει email ή χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική διεύθυνση του λογιστή.

Για τις συζύγους που δεν διαθέτουν δικό τους κωδικό, η Διεύθυνση Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης ετοιμάζει και άλλη υπηρεσία η οποία θα τους επιτρέπει να παρακολουθούν ηλεκτρονικά το υπόλοιπο του ΕΝΦΙΑ που δεν έχει καταβληθεί.

TheTOC.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.