Τρίτη, 22 Ιουνίου, 2021

Εξώδικο στο δήμο Αγρινίου από το Αστικό ΚΤΕΛ

Εξώδικο στο δήμο Αγρινίου από το Αστικό ΚΤΕΛ

Γνωστό είναι πια το γεγονός πως τα οικονομικά του Αστικού ΚΤΕΛ Αγρινίου είναι σε άσχημη κατάσταση με τις μεγάλες οφειλές του κράτους σε αυτό, το εξώδικο όμως που έστειλε η επιχείρηση στον Δήμο Αγρινίου για οφειλές ύψους 548.587,89 ευρώ από το πρόγραμμα «Συν-κοινωνία», έρχεται να επισφραγίσει το χάος.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή: Το 2008 η ΚΕΔΚΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών και το Υπουργείο Εσωτερικών θέσπισε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δημοτικής Συγκοινωνίας «Συν-Κοινωνία». Η σύμβαση έγινε μεταξύ των τότε Δήμων και του ΚΤΕΛ και θα αποπληρώνονταν εξολοκλήρου από τα δύο Υπουργεία με μικρή συμμετοχή της ΚΕΔΚΕ στην επιχορήγηση, όπως εξηγεί στο «Γεγονός» ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Αγρινίου κ. Κώστας Κατσακιώρης. «Οι Δήμοι σύμφωνα με το πρόγραμμα δεν θα είχαν καμία οικονομική συμμετοχή σε αυτό, κρατούσαν απλώς τον ρόλο του μεσάζοντα για την διαχείριση των γραμμών και άλλων σχετικών με το «Συν-κοινωνία», πλην όμως των οικονομικών υποχρεώσεων», σημειώνει ο ίδιος. Τα δύο Υπουργεία και η ΚΕΔΚΕ, το 2010 αποπλήρωσαν το 55% της επιχορήγησης. Δύο χρόνια μετά, και ενώ το υπόλοιπο ποσό δεν είχε αποπληρωθεί, τα ληξιπρόθεσμα χρέη από τα προγράμματα, μεταφέρθηκαν στους Δήμους και ο διακανονισμός που προτάθηκε από το κεντρικό κράτος είναι να τους δανείσει τα χρήματα για την αποπληρωμή του προγράμματος, δάνειο το οποίο θα κληθούν να το εξοφλήσουν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Ο Δήμος Αγρινίου όμως σύμφωνα με τον κ. Κατσακιώρη, δεν θέλει να προβεί σε αυτή τη σύναψη δανείου. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, οφείλονται στα ΚΤΕΛ Αγρινίου από το συγκεκριμένο πρόγραμμα: 70.024,81 ευρώ από τον πρώην Δήμο Στράτου, 36.320,85 ευρώ από τον πρώην Δήμο Θεστειέων, 28.320,90 ευρώ από τον πρώην Δήμο Αρακύνθου, 83.298,81 ευρώ από τον πρώην Δήμο Αγγελοκάστρου, 65.930,10 ευρώ από τον πρώην Δήμο Νεάπολης, 141.427,01 ευρώ από τον πρώην Δήμο Αγρινίου, 52.365,93 ευρώ από τον πρώην Δήμο Παραβόλας, 40.286,84 ευρώ από τον πρώην Δήμο Μακρυνείας αλλά και 30.612,64 ευρώ από τον πρώην Δήμο Παρακαμπηλίων. Ακόμα οφείλονται και 31.410,12 ευρώ από τον Δήμο Θέρμου, στον οποίο το Αστικό ΚΤΕΛ έστειλε επίσης εξώδικο.

«Εμείς το εξώδικο το στείλαμε για να πάρουμε μια απάντηση από τον Δήμο-ακριβώς το ίδιο με εμάς άλλωστε έκαναν και ΚΤΕΛ σε άλλους Δήμους- και στη συνέχεια μέσω της Ομοσπονδίας μας να κινηθούμε νομικά απέναντι στο κεντρικό κράτος. Θέλω να τονίσω πως ο Δήμος Αγρινίου από την πλευρά του έχει κάποιο δίκιο. Καλείται να αποπληρώσει χρέη, και μάλιστα μεγάλα, που δεν είχε αναλάβει αρχικά. Να δανειστεί δηλαδή για να πληρώσει κάτι που όφειλαν τα δύο Υπουργεία και η ΚΕΔΚΕ. Ο Δήμος Αγρινίου, ότι σύμβαση έχει υπογράψει σαν Δήμος, με δικά του έσοδα, μέχρι 31/12 του 2012 τα έχει αποπληρώσει όλα. Εκτός από το «Συν-Κοινωνία» δεν μας οφείλει τίποτα. Εμείς όμως δεν μπορούμε να χάσουμε αυτά τα χρήματα. Και αυτό που θέλω επίσης να πω είναι πως αγωγή στον Δήμο Αγρινίου δεν πρόκειται να κάνουμε, εκτός βέβαια και αν υπάρξει κίνδυνος παραγραφής. Όταν δηλαδή κοντεύει ο καιρός που τα τιμολόγια θα φτάσουν να κλείσουν πενταετία, χωρίς να έχουν αποπληρωθεί. Γιατί εάν γίνει αυτό, χάνουμε τα λεφτά μας και θα πρέπει κάτι να κάνουμε», τονίζει στο “Γεγονός” ο κ. Κατσακιώρης.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.