Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Επίγεια, ψηφιακή και τσουχτερή!

Επίγεια, ψηφιακή και τσουχτερή!

Επίγεια, ψηφιακή και τσουχτερή!

Πολλούς επισκέπτες του agrinionews.gr απασχολεί τον τελευταίο καιρό ένα επιπλέον έξοδο που ήρθε να προστεθεί, στο πνεύμα της εποχής, και αφορά στην επιβάρυνση που θα έχουνε όλοι για να προμηθευτούμε αποκωδικοποιητή ή τηλεόραση που να υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG4 για να λαμβάνουμε το ψηφιακό σήμα που θα εκπέμψει στην Δ. Ελλάδα από τις 9 Δεκεμβρίου. Μια τεχνολογία που από τις ήδη υπάρχουσες συσκευές πολύ λίγες είναι εκείνες που τη διαθέτουν και άρα περίπου 300.000 κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας καλούνται να αναζητήσουν σύντομα ένα σημαντικό ποσό. Όσοι είναι σε θέση που να μπορούν να πάρουν καινούρια τηλεόραση είναι ίσως και οι πιο τυχεροί(ή οι πιο στοχευμένοι από τις…προσφορές των υπερ-καταστημάτων)διότι οι υπόλοιποι θα χρειαστεί να πάρουν αποκωδικοποιητές που κυμαίνονται από 39 ευρώ μέχρι και 75. Σημειωτέον, δε, πως σύμφωνα με εμπόρους και ηλεκτρολόγους που αναλαμβάνουν τοποθέτηση τέτοιων συσκευών καλά είναι να μην προτιμήσει κανείς τον πιο φτηνό αποκωδικοποιητή για δυο λόγους. Πρώτον μερικά κανάλια δεν θα έχουν την επιθυμητή λήψη και δεύτερον γιατί οι φτηνοί αποκωδικοποιητές δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής ειδικά από όταν αρχίζουν να λαμβάνουν το ενισχυμένο ψηφιακό σήμα. Με λίγα λόγια όπως μας είπε ηλεκτρολόγος στο Αγρίνιο «σε ένα χρόνο με τη φτηνή συσκευή θα πρέπει να πάρεις άλλη»!
Όπως αναφέρει η εταιρία Digea- που είναι μια εταιρία που έχουν συστήσει ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί- οι πόλεις του Αγρινίου, της Πρέβεζας, της Λευκάδας, της Άρτας, τμημάτων των Ιονίων νήσων καθώς και περιοχές των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας και Αχαΐας, θα αποκτήσουν πρόσβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και θα πρέπει να συντονίσουν τα κανάλια του δέκτη τους στις συχνότητες 31 (554 MHz) & 37 (602 MHz), ενώ συνιστάται και ο προσανατολισμός της κεραίας τους προς το κέντρο εκπομπής «Ακαρνανικά». Το αναλογικό σήμα θα διακοπεί από το συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 21161/08…

Όλα τα παραπάνω βέβαια γεννούν και πολλές απορίες. Για παράδειγμα αν δει κανείς το χάρτη, θα εντοπίσει πολύ μεγάλες περιοχές στο νομό να μην πιάνουν και αντίθετα να καλύπτεται θαυμάσια μέρος του Ιονίου πελάγους! Επίσης δεν έχει αναφερθεί ακόμα τι θα γίνει με τα πρόσθετα έξοδα αλλαγών στις κεραίες(σε πολλές περιπτώσεις πολυκατοικιών αυτό μπορεί να το κάνει μόνο τεχνικός) και τι θα πρέπει να κάνουν κάτοικοι περιοχών που θα καλύπτονται μεν από ψηφιακό σήμα αλλά που για τους δικούς τους λόγους δεν επιθυμούν να «εκσυγχρονιστούν». Για παράδειγμα πολλά χωριά και όχι μόνο έχουν ακόμα τηλεοράσεις πολύ παλιάς τεχνολογίας που δεν επιδέχονται καν αποκωδικοποιητή(δεν έχουν ακόμη απαγορευτεί!) και οι κάτοχοί τους είναι ικανοποιημένοι με το να βλέπουν τα κρατικά κανάλια και ένα δυο άλλους σταθμούς.
Εδώ η εταιρία απαντά ότι αναλογικό σήμα θα εξακολουθεί να υπάρχει όχι όμως από τα «Ακαρνανικά» αλλά από άλλους πομπούς από τους οποίους πιάνουν αρκετοί και σήμερα. Προσθέστε και το χειρότερο, ίσως, όλων ότι για κάθε συσκευή στο σπίτι πρέπει να διαθέτεις και ξεχωριστό αποκωδικοποιητή αν δεν θες να βλέπεις παντού το ίδιο πρόγραμμα.
Από όσα ξέρουμε πάντως από άλλες περιοχές, ειδικά της Θεσσαλίας, που ακολούθησαν τη συγκεκριμένη διαδικασία εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, όσοι δεν έβαλαν τη νέα τεχνολογία ακόμη εξακολουθούν να λαμβάνουν σήμα με αναλογικό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση πάντως τονίζουμε ότι δεν πρόκειται για μια «δημόσια» διαδικασία και μένει να δούμε στη πράξη αν θα υπάρξουν εναλλακτικές για όσους δεν έχουν 100 ευρώ να διαθέσουν άμεσα, αφού δεν έχουμε διαπιστώσει κάποια προγράμματα διευκόλυνσης, δόσεων ή κάτι παρόμοιο. Ας αφήσουμε το γεγονός ότι ένα από τα ιδρυτικά κανάλια της εταιρίας έχει σταματήσει να μεταδίδει κανονικό πρόγραμμα και ένας εκ των μεγαλομετόχων του έχει συλληφθεί…

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.