Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2022

Επερώτηση στη Βουλή για το θέμα του Αχελώου

Επερώτηση στη Βουλή για το θέμα του Αχελώου

Μία δήλωση υποστήριξης του έργου της εκτροπής του Αχελώου αξίωσε επανειλημμένα η αξιωματική αντιπολίτευση από την κυβέρνηση και ιδίως την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, κατά την συζήτηση σχετικής επερώτησής της στην Ολομέλεια της Βουλής. Τελικά, τις σχετικές διαβεβαιώσεις έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, αναφέροντας ότι «το έργο προχωρά, το έργο συνεχίζεται».

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τσιάρας, Χρήστος Ζώης, Σπ. Ταλιαδούρος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Αθ. Νάκος και Ν. Λέγκας, μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Μανώλη Κεφαλογιάννη και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Δ. Σιούφα, χαρακτήρισαν το εγχείρημα της μερικής εκτροπής του Αχελώου ως έργο «εθνικής σημασίας», το οποίο συζητείται επί 70 χρόνια και έχει ήδη δρομολογηθεί εδώ και 30, αλλά κινδυνεύει ωστόσο με ματαίωση, κατόπιν παρεμβάσεων και νομικών συμβούλων του υπουργείου Περιβάλλοντος στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Μέχρι σήμερα έχουν ξοδευτεί περισσότερα από 600 εκ. ευρώ για το συγκεκριμένο έργο και η σήραγγα εκτροπής έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί. Χρειάζονται περίπου 120 εκ. ακόμη προκειμένου να ολοκληρωθεί στην πρώτη του φάση, ώστε να γίνει αποδοτικό προς την θεσσαλική πεδιάδα. Αν εγκαταλειφθεί, αν δεν αξιοποιήσουμε τη συγκεκριμένη σήραγγα, σε μερικά χρόνια το έργο θα καταστεί άχρηστο» ανέφερε ο πρώτος εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας – για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας, που επεσήμαναν πως «το 25% των υδάτων του Αχελώου χύνεται στη θάλασσα» και ότι «σε περίπτωση διακοπής των εργασιών οι ανάδοχοι θα ζητήσουν αποζημιώσεις ύψους 50 εκ. ευρώ».

Η υπουργός Περιβάλλοντος δεν αφέστη των θέσεων που είχε εκφράσει στη Βουλή κατά το παρελθόν, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ. Προτάσσοντας την αναγκαιότητα σεβασμού της νομιμότητας, όπως αυτή εκφράζεται στη χώρα μας από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και τις ευρωπαϊκές Οδηγίες, η κα Μπιρμπίλη υπογράμμισε την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην εκπόνηση των διαχειριστικών μελετών των υδάτινων αποθεμάτων, αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα ύδρευσης της Θεσσαλίας «με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις». Δεν παρέλειψε δε, να σημειώσει, πως μια ορθολογική διαχείριση των αποθεμάτων, σε συνδυασμό με νέες καλλιέργειες, θα αυξήσει και το εισόδημα των παραγωγών μέσω επιδοτήσεων από την Ε.Ε.

«Ακόμα και αν υπάρξει δυνατότητα εκτροπής (που είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει γιατί μόνον η διαχειριστική μελέτη μπορεί να πει τι θα γίνει στη Θεσσαλία), θα πρέπει να είμαστε σαφείς στο τι βγάζουν οι διαχειριστικές μελέτες με βάση την ευρωπαϊκή Οδηγία» ανέφερε η κα Μπιρμπίλη. «Ακόμα και αν ολοκληρωθούν τα έργα στην μερική εκτροπή του Αχελώου, ακόμα και αν πληρώσει και άλλα χρήματα ο ελληνικός λαός, θα βρεθούμε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και αυτό δεν θα δώσει έγκριση να λειτουργήσουν, ακόμα και αν έχουν ολοκληρωθεί» υποστήριξε η υπουργός Περιβάλλοντος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, διευκρίνισε πως το έργο της εκτροπής δεν υπάγεται στις ευρωπαϊκές Οδηγίες, εφόσον οι επίσημες προπαρασκευαστικές του πράξεις, προηγήθηκαν των εκδόσεων των Οδηγιών και η χρηματοδότηση παραμένει συνειδητά. Η εμπλοκή, βρίσκεται στην Ελλάδα με συνεπακόλουθα προδικαστικά ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. «Η υπουργός και η κυβέρνηση, είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν τον νομικό κόσμο της χώρας. Εμείς παραμένουμε σταθεροί σε μια προσπάθεια. Γι’ αυτό αποδεχθείτε την μετριοπάθεια της κας υπουργού όσον αφορά τις δεσμεύσεις της στο συγκεκριμένο έργο» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Οι αναφορές της κας Μπιρμπίλη για την αναγκαιότητα στροφής και σε νέες, λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες, έδωσαν αφορμή για μια έντονη παρέμβαση του Αστέριου Ροντούλη (ΛΑΟΣ), ο οποίος αναρωτήθηκε αν «θα υποχρεώσετε το Θεσσαλό να καλλιεργήσει ό,τι θέλετε εσείς;». Ο Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ), στήριξε το εγχείρημα της εκτροπής, καταγγέλλοντας την νέα ΚΑΠ και τονίζοντας πως «κανένα ελληνικό ή ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν μπορεί και δεν πρέπει να σταματήσει αυτό το έργο. Το λόγο έχουν οι αγρότες που κατεβαίνουν στη Θεσσαλία και σε όλη την Ελλάδα». Μόνη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ) απέρριψε «απερίφραστα» την εκτροπή, καταγγέλλοντας πιέσεις από ισχυρά συμφέροντα και αντιπροτείνοντας στροφή σε ήπια υδατικά έργα.

Ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, στις απαντήσεις του επεσήμανε τις τοπικιστικές διαφορές που έχουν σημειωθεί σε σχέση με το έργο, αντανακλούμενες και σε προσφυγές στο ΣτΕ. Κατηγόρησε δε, την ΝΔ για μικροκομματική εκμετάλλευση των προβλημάτων και εγκατάλειψη των έργων κατά την πενταετία της διακυβέρνησής της.

«Σήμερα στην Θεσσαλία για τον Αχελώο δεν πέφτει ούτε σκαπετιά» κατήγγειλε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. «Αν εσείς υποδαυλίζετε όλες τις διαδικασίες για να παρθούν αρνητικές αποφάσεις στο ΣτΕ είναι δικό σας πρόβλημα. Εμείς θέλουμε να μην σπεύδουν οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου σας να κάνουν ό,τι μπορούν κόντρα στους συμβούλους του υπουργείου Υποδομών» ανέφερε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης απευθυνόμενος στην κα Μπιρμπίλη, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό την συνεδρίαση

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.