Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Επερώτηση Φαρμάκη σε Κατσιφάρα για την πρόταση Μπένου

Επερώτηση Φαρμάκη σε Κατσιφάρα για την πρόταση Μπένου

Επερώτηση υπέβαλλε χθες ο περιφερειακός σύμβουλος Νεκτάριος Φαρμάκης προς τον Περιφερειάρχη ΠΔΕ σχετικά με τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων σαν την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση και την πρόταση του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» σχετικά με τη δημιουργία Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Διαδρομής στην Αιτωλοακαρνανία, η οποία παρουσιάσθηκε την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου στο Αγρίνιο από τον Πρόεδρο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» κ. Σταύρο Μπένο, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το «Εργαστήρι Παναγία Ελεούσα».
OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟ κ.Φαρμάκης μέσω της επερωτήσεως προσπάθησε να ενεργοποιήσει την ΠΔΕ προς την κατεύθυνση ανάληψης πρωτοβουλιών για την χρησιμοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων του ΣΕΣ 2014-2020 για την ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων της Αιτωλοακαρνανίας, βασιζόμενος στην εξαιρετική πρόταση του κ.Μπένου που έτυχε μεγάλης αποδοχής από την τοπικής κοινωνία και των αρμόδιων φορέων του Νομού.
Αφού ανέλυσε τη χρησιμότητα των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων του ΣΕΣ, κατέδειξε την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση σαν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την υλοποίηση ιδεών σαν την «Πολιτιστική και Περιβαλλοντική Διαδρομή στην Αιτωλοακαρνανία», μια πρωτοβουλία που θα δώσει μια πνοή εξωστρέφειας στην περιοχή αλλά ταυτόχρονα θα αποτελέσει και εφαλτήριο οικονομικής ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα (πολιτισμός & περιβάλλον).
Ακολουθεί το κείμενο της επερώτησης, που θα απαντηθεί στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον Περιφερειάρχη :
«Προ ημερών πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο εκδήλωση σχετικά με την αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αιτωλοακαρνανίας και τη σύνδεσή τους με την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου, με βασικό ομιλητή τον πρόεδρο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» κ. Σταύρο Μπένο. Επ’ ευκαιρία της επίσκεψης, ο κ.Μπένος σε επαφή του με το Δήμαρχο Αγρινίου, ανέπτυξε την πρότασή του για την αξιοποίηση των αρχαίων Θεάτρων του νομού μέσα από το ΣΕΣ 2014-2020. Η πρότασή του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» αφορά στα πέντε αρχαία θέατρα και έχει να κάνει με τις πολιτιστικές και περιβαλλοντικές διαδρομές με άξονα τα μνημεία αυτά και το φυσικό μνημείο της Αιτωλοακαρνανίας που είναι το νερό. Στόχος της πρότασης είναι η συνάντηση των μνημείων με άλλους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως η πρωτογενής παραγωγή, με τα τοπικά προϊόντα και τους αγρότες, με την γαστρονομία της περιοχής, με δράσεις μέσα από την ψηφιακή σύγκλιση και φυσικά το περιβάλλον.
Η πρόταση που παρουσιάσθηκε ήταν πραγματικά εξαιρετική και πρωτοπόρα, σε περίπτωση δε υλοποίησής της θα πρόκειται για κάτι που σίγουρα θα βγάλει την περιοχή μας από την απομόνωση, προσδίδοντας σε εξωστρέφεια και αναδεικνύοντας τον πολιτιστικό και φυσικό μας πλούτο. Εκτός φυσικά του αυτονόητου αντικτύπου στο οικονομικό περιβάλλον της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και ολόκληρης της Π.Δ.Ε. Έγινε δε μνεία ότι σχετική πρωτοβουλία έχει μέχρι στιγμής πάρει μόνο η Περιφέρεια Ηπείρου ενώ μεταφέρθηκε ότι η ΠΔΕ δεν έχει αποφασίσει τι πρόκειται να κάνει.
Θα πρέπει να επισημανθεί στο σημείο αυτό ότι στο ΣΕΣ 2014-2020 ως χρηματοδοτικό εργαλείο με σημαντικές προβάλλονται οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) που εντάσσεται στην γενικότερη «ομπρέλα» της Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης. Οι ΟΧΕ αποτελούν ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα, ίσως πιο ανταγωνιστικό και από την ΤΑΠΤΟΚ (Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων ). Κύριοι στόχοι για την προώθηση των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων είναι η δημιουργία κινητήρων ανάπτυξης των Περιφερειών ή κινητήρων αξιοποίησης κοινών δυνατοτήτων και αντιμετώπισης κοινών προκλήσεων πολυτομεακού χαρακτήρα σε διαπεριφερειακή κλίμακα, η αξιοποίηση τους για τη μέγιστη δυνατή μόχλευση πόρων και τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα των διαθέσιμων δημόσιων πόρων σε χωρικό επίπεδο, και η σύνδεση σε ενιαίο στρατηγικό ορίζοντα, των παρεμβάσεων που είναι τοπικά αναγκαίες για την αντιμετώπιση των οξύτερων εκδηλώσεων της κρίσης και αυτών που είναι αναγκαίες για την καταπολέμηση των παραγόντων που δημιουργούν τις μακροπρόθεσμες στενώσεις.
Ένα τέτοιο χρηματοδοτικό εργαλείο, που προβλέπεται από το ΣΕΣ 2014-2020, φαίνεται ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αιτωλοακαρνανίας (πολιτισμός- αρχαιολογικοί χώροι & υδάτινος-περιβαλλοντικός πλούτος) και την μέσω αυτών άντληση κεφαλαίων.
Σε μια περίοδο που το ζητούμενο είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών που θα «ξεκολλήσουν» τον τόπο από την στασιμότητα και την απομόνωση, σε μια περίοδο που οι πρωτοβουλίες από πλευράς της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να γίνονται με ταχύτητα και στρατηγική, είναι προφανές ότι η ΠΔΕ δεν πρέπει να μείνει πίσω στις εξελίξεις και πρέπει να χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τα χρηματοδοτικά εργαλεία του νέου ΣΕΣ, με γνώμονα την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, την αύξηση της εξωστρέφειάς της και την δημιουργία συνεργειών προς την κατεύθυνση αυτή. Είναι προφανές ότι προτάσεις σαν την παραπάνω , σε συνδυασμό με την δυνατότητα που μας δίνει το ΣΕΣ 2014-2020, καθιστούν σαφές ότι πρέπει να κινηθούμε άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση.

Συνεπεία τούτων, ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή :

1) Τυγχάνει σε γνώση σας η ανωτέρω πρόταση του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» και η δυνατότητα του ως άνω χρηματοδοτικού εργαλείου του ΣΕΣ;
2) Έχετε κατασταλαγμένο πλαίσιο δράσεων (πλάνο) σχετικών με την χρησιμοποίηση της ΟΧΕ σαν χρηματοδοτικό εργαλείο και εάν ναι , σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε και πού;
3) Τι πρωτοβουλίες θα πάρετε (αν φυσικά σκοπεύετε να πάρετε) για την υλοποίηση μια πρότασης σαν την παραπάνω που από ό,τι διεφάνη έγινε δεκτή με θετικότατες κριτικές από την τοπική κοινωνία και τοπικές αρχές;

Παρακαλώ για την απάντηση των παραπάνω ερωτημάτων στο επόμενο Π.Σ ούτως ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας και της Π.Δ.Ε την πραγματική θέση της Περιφερειακής Αρχής επί του θέματος, ενώ παράλληλα θεωρώ ότι το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να αποτελέσει και θέμα συζητήσεως στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την παρουσία όλων των εμπλεκομένων και ενδιαφερομένων φορέων.»

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.