Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

“Επιβεβλημένη η κατασκευή νέας γέφυρας στο Αργυρό Πηγάδι”

“Επιβεβλημένη η κατασκευή νέας γέφυρας στο Αργυρό Πηγάδι”

αργυρό πηγάδι δρόμοςΤο Αργυρό Πηγάδι, χωριό του δήμου Θέρμου, από τις πλημμύρες του περασμένου χειμώνα υπέστη μεγάλες ζημιές στο οδικό του δίκτυο.
Με υπόμνημα μας προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Δήμο Θέρμου, εκπρόσωποί του ζητούν την κατασκευή νέας γέφυρας γιατί , όπως αναφέρουν, είναι αδύνατο να επιβιώσει το χωριό με τον συνεχή εφιάλτη του οδικού αποκλεισμού.
Αναλυτικά το υπόμνημα «για οδική σύνδεση Δημοτικού Διαμερίσματος Αργυρού Πηγαδίου» που εστάλη προς τους Απόστολο Κατσιφάρα (Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας), Χριστίνα Σταρακά (αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανιας), Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, Δήμαρχο Θέρμου Σπύρο Κωνσταντάρα και Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου:

Κύριε Περιφερειάρχα, κυρία Αντιπεριφερειάρχη, Κύριε Δήμαρχε, κύριοι Σύμβουλοι,

Σας είναι γνωστό ότι το χωριό μας είναι το χωριό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που από τις πλημμύρες του περασμένου χειμώνα υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές στο οδικό του δίκτυο.
Από τις κατολισθήσεις στην περιοχή του χειμάρρου Γαρδικιώτη επί του δρόμου Δρυμώνα –Νεροχωρίου- Αργυρού Πηγαδίου έκλεισε ο δρόμος αυτός και η υπάρχουσα γέφυρα καταπλακώθηκε. Στη συνέχεια τα υλικά της κατολίσθησης κατέστρεψαν και το δεύτερο δρόμο που ενώνει το χωριό μας με το Θέρμο μέσω της Αμβρακιάς καταπλακώνοντας και εκεί την υπάρχουσα γέφυρα.
Αυτή τη στιγμή έχουν αποκατασταθεί προσωρινά και οι δύο δρόμοι, η κατάσταση όμως είναι εξαιρετικά ασταθής και είναι βέβαιο ότι με την πρώτη δυνατή βροχή και οι δύο δρόμοι θα κλείσουν και το χωριό μας θα βρεθεί και πάλι αποκλεισμένο.
Σας επισυνάπτουμε φωτογραφία της γέφυρας του δρόμου μέσω Αμβρακιάς. Όπως φαίνεται η παρέμβαση που έγινε εκεί είναι ανεπαρκέστατη. Δεν έχει καθαριστεί από τα φερτά υλικά το άνοιγμα της γέφυρας και δεν έχει δοθεί μια κλίση στην κοίτη του χειμάρρου ώστε τα νερά του χειμάρρου να παρασέρνουν υλικά. Πολύ εύκολα η γέφυρα θα καλυφθεί και πάλι με την πρώτη δυνατή βροχή. Αλλά ακόμα και αν γίνει σωστή η παρέμβαση αυτή, είναι τόσο πολλά τα υλικά
κατά μήκος του χειμάρρου που αναπόφευκτα θα κλείνουν συνέχεια το δρόμο στο συγκεκριμένο σημείο.

Θεωρούμε για αυτό, επιβεβλημένη την κατεπείγουσα κατασκευή νέας γέφυρας στο σημείο αυτό, τόσο ψηλής ώστε να μην απειλείται από τα υλικά του χειμάρρου και να εξασφαλίζει την οδική σύνδεση του χωριού με τον υπόλοιπο κόσμο.
Το άνοιγμα δεν είναι μεγάλο, το έδαφος στο συγκεκριμένο σημείο είναι βραχώδες
έτσι που μια γέφυρα μπορεί εύκολα να κατασκευαστεί.
Η κατάσταση του δρόμου Δρυμώνα Αργυρού Πηγαδίου στη θέση Γαρδικιώτης δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει. Η παλιά γέφυρα δεν έχει ξεσκεπαστεί ώστε να εκτιμηθεί η ζημιά που έχει υποστεί και η δυνατότητα επισκευής της. Θεωρούμε ότι αυτό πρέπει να γίνει. Και ο δρόμος αυτός πρέπει να παραμείνει ανοικτός. Είναι ζωτικός για ολόκληρη την περιοχή
Δρυμώνα – Νεροχωρίου – Αργυρού Πηγαδίου – Κοκκινόβρυσης.
Αλλά το οδικό δίκτυο έχει υποστεί ζημιές από κατολισθήσεις σε δυο σημεία και μέσα στο χωριό. Τις περιγράφει αναλυτικά η έκθεση του ΙΓΜΕ. Θεωρούμε κατεπείγουσα την ανάγκη να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις- τοιχοποιίες στα σημεία αυτά.

Κατεπείγουσα επίσης είναι η ανάγκη προστασίας του χωριού από τα όμβρια με διάνοιξη αυλακιών παροχέτευσης τους που επίσης περιγράφονται από το ΙΓΜΕ.
Δεν ζητάμε εξεζητημένα πράγματα, αλλά τα πιο βασικά για να προστατευτεί το χωριό μας, κτισμένο στην πλαγιά του βουνού, από τα νερά των βροχών, που η μη σωστή διάνοιξη δρόμων όλα αυτά τα χρόνια τα οδηγεί μέσα στον οικισμό αποτελώντας μέγιστο κίνδυνο για κατολισθήσεις που θα απειλήσουν το ίδιο το χωριό.
Ζητάμε επίσης την κατασκευή νέας σωστής γέφυρας γιατί είναι αδύνατο να επιβιώσει το χωριό μας με τον συνεχή εφιάλτη του οδικού αποκλεισμού.
Πιστεύουμε στην κατανόησή σας και παρακαλούμε για τη δρομολόγηση λύσεων.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αργυροπηγαδιτών
Βασίλης Κωνσταντινίδης
Ο Εκπρόσωπος στο Δήμο Θέρμου
Γιάννης Ηλ. Τσόλκας

Θέματα που ενδιαφέρουν

5 Σχόλια

 1. pol

  Του τη χώσατε του Μαυρογιαλούρου ε;
  Είναι να μη του τι χώσεις;
  Εδώ που τα λέμε φιρί φιρί το πήγαινε!!!
  ΑΘΑΝΑΤΕ ΜΑΥΡΟΓΥΑΛΟΥΡΕ!!!!!ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ!!!!!
  https://www.youtube.com/watch?v=x8IciczNd6M

 2. Ζαμπό και μπέϊκο

  @pol

  Για ποιον λες;Η επιστολή λέει ότι πάει σε Περιφερειάρχη, Δήμαρχο, Αντιπεριφερειάρχη και Δημοτικό Συμβούλιο.Εσύ ποιον προτιμάς;

 3. pol

  Ζαμπό και μπέϊκο

  εγώ όλους τους προτιμάω αλλά ιδιαίτερα τον μικρό πρωθυπουργό της δυτικής στερεάς Ελλάδας τον κ.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΆΡΧΗ , ΟΙ ΆΛΛΟΙ ΕΊΝΑΙ ΑΝΑΡΜΌΔΙΟΙ ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ ΤΟΝ ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΗ ΑΡΜΟΔΙΌΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΎΡΩΣΉ ΤΟΥ ΜΑΪΝΤΑΝΟΎ ή αλλιώς μπικινάκια και την έγκριση του έργου.

 4. Ζαμπό και μπέϊκο

  Ελήφθη,όβερ. Αν και ούτε αυτός έχει τρόπο για λεφτά πλέον.Πριν κάτι χρόνια και οι υπόλοιποι λεφτά για κάτι τέτοιο θα έβρισκαν άνετα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.