Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020

Επικίνδυνη αποστολή η Απογραφή…

Άρνηση, κράξιμο μέχρι και…πέτρες στους απογραφείς!

Γράφει ο Γιάννης Συμψηρής

 

«Ώρα να μετρηθούμε» που λέει και το σχετικό σλόγκαν. Να μετρηθούμε, βεβαίως, αλλά πως; Με…κράνος και πανοπλία; Διότι από τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει μέχρι στιγμής πρόκειται για την πιο περιπετειώδη απογραφή πληθυσμού και κατοικιών της Ιστορίας. Ας τα πάρουμε όμως από τη αρχή.

Τα…βάσανα
Οι απογραφείς, πολλοί από τους οποίους είναι φοιτητές και μακροχρόνια άνεργοι, έχουν πάρει οδηγίες για να απογράφουν τον πληθυσμό που βρίσκουν σε κάθε κτήριο που έχουν «χρεωθεί», με όφελος 1,30 ευρώ για κάθε άτομο και 1,70 ευρώ για κάθε κατοικία. Κι όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχουν βρεθεί χρεωμένοι με το…Μνημόνιο, με την οικονομική κρίση αλλά και με τη σιχαμάρα των πολιτών για το νεοελληνικό κράτος! Με μόλις τέσσερις μέρες να απομένουν για τη λήξη της απογραφής δυστυχώς τα παλιά καλά ευτράπελα που συνόδευαν την διαδικασία αυτή αντικαταστάθηκαν από επικίνδυνες αποστολές. «Μας λένε να φύγουμε και ότι δεν… γουστάρουν να απογραφούν στο κ…κράτος μας! Λες και εμείς είμαστε εκπρόσωποι του κράτους» μας είπε απογραφέας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Αντίθετα, ο ένας από τους δύο Επόπτες όλης της διαδικασίας που είναι υπό την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και έχει σαν τομέα ευθύνης το Αγρίνιο και τον Άγιο Κωνσταντίνο, ο κ. Γ. Καραμπλιάνης δεν δίστασε να μας επιβεβαιώσει το πρόβλημα: «Πολλοί είναι εκείνοι που δεν ανοίγουν την πόρτα τους. Στην επαρχία δεν το κάνουν τόσο από φόβο, αν και δυστυχώς πια έχουμε και εδώ το θλιβερό φαινόμενο γεροντάκια να μην ανοίγουν γιατί φοβούνται. Εδώ έχουμε, σχεδόν στον ίδιο με τα μεγάλα αστικά κέντρα βαθμό, το φαινόμενο να αρνούνται να απογραφούν. Οι περισσότερο μας λένε ότι “θέλετε και να μας απογράψετε έτσι που τα κάνατε” αλλά υπάρχουν και άλλοι που είναι επιθετικοί και σκληροί με τα παιδιά που απογράφουν». Μάλιστα ο κ. Καραμπλιάνης δεν μας έκρυψε ότι χρειάστηκε πολλές φορές να μεσολαβήσει ο δήμος για να κατευναστούν οι αντιδράσεις των-εξεγερμένων σε λάθος κατεύθυνση-πολιτών ή ακόμα και περιπτώσεις που χρειάστηκε η διαμεσολάβηση τρίτων προκειμένου να παρθούν τα στοιχεία! Πολλοί βρίζουν μάλιστα, όπως μας μεταφέρθηκε, ενώ το ποσοστό όλων των…αντιρρησιών αγγίζει το διόλου ευκαταφρόνητο 10%!
Όσο για το που το αποδίδει αυτό ο επιθεωρητής της απογραφής αρκέστηκε να μας πει «στο κλίμα που υπάρχει γενικότερα στη χώρα». Τον ρωτήσαμε και για τη διαρροή που υπάρχει σε πληθυσμό που μένει στο Αγρίνιο και θέλει να απογραφεί αλλού και μας απάντησε ότι υπάρχει σαν πραγματικότητα αλλά δεν μπορεί να κρίνει το μέγεθός της, χωρίς τα πλήρη στοιχεία.

…και τα ακόμα χειρότερα!
Δεν είναι μόνο δυσθυμία αυτό που αντιμετωπίζουν οι απογραφείς και γενικά η διαδικασία. Είναι και οι…πέτρες! Στην προσπάθειά τους να απογράψουν τους πληθυσμούς των τσιγγάνων δίπλα στην αστυνομία αλλά και στον κόμβο του Σταδίου, τους πήραν στο κυνήγι και δέχτηκαν καταιγισμό από πέτρες…Αναγκάστηκαν να ζητήσουν τη συνδρομή περιπολικών και τελικά να έρθουν σε διαπραγμάτευση με τους μπροστάρηδες των διωκτών τους και συνεχείς προσπάθειες να πειστούν να απογραφούν. Αυτό κατέστη δυνατόν θυμίζοντάς τους ότι τα επιδόματα και η κρατική βοήθεια που παίρνουν πάνε ανάλογα με την απογραφή της κοινότητάς τους… Μόνο τότε πείστηκαν και κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις για να…επιτραπεί η διαδικασία. Όμως η στάση κι εδώ ήταν εχθρική αν και από διαφορετική αφετηρία την οποία υποθέτουμε θα διαπιστώσουμε όλοι μας στην επόμενη απογραφή που η συγκεκριμένη εχθρότητα θα έχει γιγαντωθεί.
Σημαντικό πρόβλημα υπήρξε και με τους Κινέζους της πόλης γιατί αρνούνταν να απογραφούν! Παρότι οι υπόλοιποι μετανάστες απογράφηκαν μάλλον πρόθυμα, (ακόμη και όσοι μένουν περιμετρικά της πόλης σε καλύβες και αγροικίες δέχτηκαν να απογραφούν και να δηλώσουν στοιχεία) η συγκεκριμένη εθνότητα έδειξε μια ανεξήγητη αποστροφή στη διαδικασία καθώς οι πιο πολλοί διάλεξαν να δηλώσουν ότι δεν ξέρουν τη γλώσσα. Η Στατιστική τους έφερε ειδικά δελτία στα Κινέζικα(!) και προσπάθησε να προσεγγίσει ένοικους που μιλούν τη γλώσσα, αλλά τότε διαπιστώθηκε ότι δεν ήθελαν να συνεργαστούν για να μην δώσουν πολλά στοιχεία. Έτσι η απογραφή έγινε «στο περίπου» με ότι αυτό σημαίνει!

Αφού σημειώσουμε ότι για μια βδομάδα μετά την λήξη της διαδικασία τυχόν «διαφυγόντες» θα μπορούν να απογραφούν μετά από επικοινωνία στο αρμόδιο γραφείο της Περιφέρειας στο Μεσολόγγι(τηλ. 2631055510) οφείλουμε μια εκτίμηση: Πολλοί έκρυψαν ακόμη και την ηλικία τους ή κράτησαν κάποια «μυστικά» που δεν τα εμπιστεύονται στο κράτος. Άλλοι διάλεξαν να ξεσπάσουν την αντίστασή τους και την προσωπική τους επανάσταση σε μια διαδικασία χρήσιμη, αλλά και σε άνεργους νέους. Κοινώς ξανάρθε στη επιφάνεια το μίγμα μη-παιδείας, τυφλής οργής και έλλειψης ενημέρωσης μαζί με την έμφυτη ροπή μας προς το χλευασμό των θεσμών. Η Γενική Απογραφή όμως δεν είναι επιδέχεται ψήφο δυσαρέσκειας για το κόψιμο των μισθών, το Μνημόνο, τον Παπανδρέου και το Σαμαρά ή για την έλλειψη αστυνόμευσης. Είναι ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί μήπως και καλυτερεύσουν τα παραπάνω.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.