Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022

Επιμένει το υπουργείο Οικονομικών για φόρο στα αγροτεμάχια των αγροτών

Επιμένει το υπουργείο Οικονομικών για φόρο στα αγροτεμάχια των αγροτών

Στον «αέρα» εξακολουθεί να βρίσκεται η εξαίρεση των επαγγελματιών αγροτών από το νέο φόρο ακινήτων καθώς, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι η “τρύπα” των 300 δισ.ευρώ στα προσδοκώμενα έσοδα δεν μπορεί να καλυφθεί εξολοκλήρου από άλλες πηγές.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες το υπουργείο αντιπροτείνει τη θέσπιση ενός πολύ χαμηλού συντελεστή για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες της τάξης των 1 με 2 ευρώ ανά στρέμμα. 
Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Γιάννη Στουρνάρα δεν κατέληξε σε οριστικές αποφάσεις οι οποίες μετατίθενται για το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στα μέλη της ειδικής τρικομματικής επιτροπής ένα νέο σενάριο που προβλέπει φορολόγηση των ιδιοκτητών με βάση το τετραγωνικό για τα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα και με βάση το στρέμμα για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις (αγροτεμάχια).

Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι το υπουργείο εμφανίζεται αρνητικό στο ενδεχόμενο εξαίρεσης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων των κατ’ επάγγελμα αγροτών με το επιχείρημα ότι προκύπτει «τρύπα» 300 εκατ. ευρώ στα έσοδα και αντιπροτείνει φορολόγησή τους με πολύ χαμηλούς συντελεστές ή με ένα «συμβολικό», όπως ειπώθηκε,  φόρο της τάξης των 1 ή 2 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, το υπουργείο προτείνει

– την επιβολή φόρου ανά στρέμμα που θα κλιμακώνεται από το 1 ή 2 ευρώ και θα ξεπερνάει ακόμη και τα 20 ή 25 ευρώ ανά στρέμμα για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις. Η πρόταση του ΥΠΟΙΚ δεν προβλέπει την απαλλαγή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών (απόφαση που είχε λάβει η τρικομματική επιτροπή την περασμένη εβδομάδα) αλλά την φορολόγησή τους με ένα συμβολικό ποσό, π.χ. 1 ή 2 ευρώ ανά στρέμμα. Το ποσό του στρεμματικού φόρου θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου και έτσι οικοδομήσιμες εκτός σχεδίου εκτάσεις (π.χ. 5 στρέμματα στη Μύκονο) θα φορολογούνται με πολύ υψηλό συντελεστή ανά στρέμμα (π.χ. 20 – 25 ευρώ).

-την επιβολή φόρου ανά τετραγωνικό το ύψος του οποίου θα καθορίζεται με βάση 33 κριτήρια για τα εντός σχεδίου ακίνητα και κτίσματα. Ουσιαστικά ο φόρος θα ξεκινάει από 2 ή 3 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα κτίσματα και με βάση τα χαρακτηριστικά του ακινήτου όπως είναι η τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται, ο όροφος, το αν έχει πρόσοψη, ο συντελεστής εμπορικότητας κ.ά. ο φόρος ανά τετραγωνικό θα αυξάνεται. Η πρόταση αυτή προβλέπει ουσιαστικά τη δημιουργία ενός φόρου που θα προσομοιάζει με το «χαράτσι» (ΕΕΤΗΔΕ) και όπως είπε ο ΥΠΟΚ στην τρικομματική επιτροπή εξασφαλίζει την εισπρακτική απόδοση του νέου φόρου μετά την κατάργηση του «χαρατσιού». Ο φόρος, με τον τρόπο που θα λειτουργεί, δεν επιτρέπει την θέσπιση αφορολόγητου ορίου καθώς δεν υπολογίζεται με βάση την αξία, αλλά μόνο εξαιρέσεις από αυτόν όπως π.χ. για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Ο κ. Στουρνάρας δεσμεύθηκε πως το αργότερο την Πέμπτη θα δώσει στους εκπροσώπους των κομμάτων πλήρως κοστολογημένα σενάρια προκειμένου αυτοί να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Με τα νέα δεδομένα, η επόμενη σύσκεψη έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη εβδομάδα ενώ οι τελικές αποφάσεις παραπέμπονται κατά πάσα πιθανότητα για το τέλος του μήνα.

agronews.gr

(Με πληροφορίες από το capital.gr)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.