Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Επιστολές εν όψει Καλλικράτη..

Επιστολές εν όψει Καλλικράτη..

Αναδημοσιεύουμε δύο επιστολές πολιτών που υποστηρίζουν την ένωση του Δήμου Στράτου και Δήμου Θεστιέων με το Αγρίνιο.
Οι επιστολές αυτές πρωτοδημοσιεύτηκαν στα blog acarnania και prototypia αντίστοιχα.

Οι κάτοικοι του Δήμου Στράτου δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και κοινωνικά στο Αγρίνιο
Πρόσφατα σε συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Αιτ/νίας ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας υπερασπίστηκε την ενσωμάτωση του Δήμου Στράτου στο νέο (με τον Καλλικράτη) Δήμο Αμφιλοχίας, αντί εκείνου του Αγρινίου.Δεν θα σχολιάσω την επιχειρηματολογία του κου Κοιμήση, για περισσότερους εκλεγμένους συμβούλους (6 αντί για 2) ή για το κοινό αρδευτικό σύστημα, όπως δημοσιεύτηκε τουλάχιστον στο τοπικό τύπο. Θα προσπαθήσω, καταγόμενος από την περιοχή αυτή, να περιγράψω την πραγματικότητα.

Τα χωριά του Δήμου Στράτου (Λεπενού, Σφήνα (Κυψέλη), Όχθια κα) ως χωριά της επαρχίας Βάλτου μέχρι τη δεκαετία του 50 και τις αρχές της δεκαετίας του 60, είχαν ως αστικό κέντρο για εμπορικές δραστηριότητες την Αμφιλοχία.

Η απουσία εύκολης πρόσβασης στο Αγρίνιο, λόγω του Αχελώου και έλλειψης δρόμων/ αστικής συγκοινωνίας αλλά και η καταγωγή πολλών κατοίκων της περιοχής από ορεινά χωριά του Βάλτου ή/και της Άρτας “διευκόλυνε” την πρόσβαση στην Αμφιλοχία. Η οποία βέβαια δεν ήταν ιδιαίτερα συχνή λόγω της απόστασης.

Τις δεκαετίες 60 και κυρίως 70 τα δεδομένα άλλαξαν. Η νέα γέφυρα του Αχελώου, στη Στράτο, ο νέος δρόμος, η απόκτηση περισσότερων αυτοκινήτων οδήγησαν σε μια αστικοποίηση της περιοχής του σημερινού Δήμου Στράτου αλλά προς το Αγρίνιο.

Περισσότερο δε τις δεκαετίες 80 και 90 εμπεδώθηκε η σχέση της περιοχής με το Αγρίνιο καθώς το Αγρίνιο εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί τις ανάγκες ένδυσης, διατροφής, μάθησης, διασκέδασης και εξυπηρέτησης (από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς), των κατοίκων του Δήμου Στράτου. Μόνο η Εφορία παρέμενε στην Αμφιλοχία.

Σήμερα λοιπόν σε νέους ανθρώπους μέχρι και 40 ετών, κατοίκους του Δήμου Στράτου, η Αμφιλοχία είναι ίσως μόνο ένας τόπος για θαλάσσια μπάνια ή για τη φορολογική δήλωση. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ουδείς πιστεύω θεωρεί ως “πόλη” του την Αμφιλοχία. Κανείς αν το ρωτήσουν από που κατάγεται δε θα πει “από την Αμφιλοχία” αντίθετα μάλλον θα πει “από το Αγρίνιο”.

Οι κάτοικοι του Δήμου Στράτου δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και κοινωνικά σε καθημερινή βάση στο Αγρίνιο.

Συνεπώς δεν κατανοώ γιατί προτάσεται η προοπτική ο Δήμος Στράτου να προσαρτηθεί στο Δήμο Αμφιλοχίας. Ποιος το ζητά; Ποιος θα έχει όφελος; Ίσως μόνο αυτός που το πρότεινε ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας…

Στραταίος – Αναγνώστης

Συνένωση δήμου Θεστιέων με το Δήμο Αγρινίου


Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.