Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Επιστολή από Σταρακά σε Μπαλτά για Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ

Επιστολή από Σταρακά σε Μπαλτά για Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ

StarakaMε θέμα « μεταφορά Πανεπιστημιακών σχολών του Αγρινίου και ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα», η αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά απέστειλε σήμερα επιστολή στον υπουργό Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων Αριστείδη Μπαλτά και στον αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη

«Γνωρίζοντας ότι η οικονομική συγκυρία στη χώρα παραμένει κρίσιμη, η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας δικαιούται να πληροφορηθεί ποιες σκέψεις υπάρχουν και ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων για τα δύο αυτά, ζωτικής σημασίας, ιδρύματα ώστε να σταματήσει μια για πάντα η παραφιλολογία για το μέλλον τους», αναφέρει η κυρία Σταρακά.

Αναφέρει επίσης πως η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, θα έχει συνάντηση με τους φοιτητές αύριο, Παρασκευή 20/3.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Είναι γνωστό ότι το σχέδιο «Αθηνά», που αφορούσε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όχι μόνο δεν κατάφερε να επιλύσει χρόνιες παθογένειες, αλλά προσέθεσε και νέες, μέσα σε ένα πλαίσιο περικοπών, αλλά και «συνεννοήσεων» μεταξύ διαφόρων, υπηρεσιακών και μη, παραγόντων.
Στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας οι τοπικές κοινωνίες είχαν πάντα στη στόχευσή τους τη διατήρηση της αυτονομίας του ΤΕΙ Μεσολογγίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο. Αυτά τα αιτήματα η προηγούμενη κυβέρνηση τα μετέτρεψε σε δύο απολύτως εξαρτώμενες δομές εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας αντίστοιχα, αμφότερα με έδρα την Πάτρα.
Δυστυχώς όμως, μέσα σε ελάχιστο διάστημα είχαμε πρώτα την φημολογία περί κατάργησης των ΤΕΙ, με πιθανό θύμα και το ΤΕΙ Μεσολογγίου ένα από τα παλιότερα ιδρύματα της χώρας με έτος ίδρυσης το 1981, που ευτυχώς διαψεύστηκε αρμοδίως, και στη συνέχεια καταιγισμό δημοσιευμάτων που παρουσιάζουν τις Πανεπιστημιακές σχολές του Αγρινίου ως «βάρος» για το Πανεπιστήμιο Πάτρας. Με την πρυτανεία του ιδρύματος, μάλιστα, να μην απορρίπτει τον βασικό πυρήνα αυτών των δημοσιευμάτων. Όπως μάλιστα πληροφορηθήκαμε ενθαρρύνθηκε και ψηφοφορία των καθηγητών αναφορικά με το χωροταξικό των σχολών, που προκρίνει την μεταφορά των σχολών στην Πάτρα, ενώ κάτι ανάλογο αναμενόταν και από τους φοιτητές σήμερα, Πέμπτη 19/3.
Εμείς, ως Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, θα έχουμε συνάντηση με τους φοιτητές αύριο, Παρασκευή 20/3 προκειμένου να ακούσουμε τις θέσεις και να διαπιστώσουμε τις αγωνίες τους. Αλλά για την χωροταξία και τις προοπτικές των Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη χώρα αποφασίζει το Υπουργείο σας.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας στο Αγρίνιο έχει σχολές που τα γνωστικά τους αντικείμενα είναι συνδεδεμένα με την τοπική οικονομία και τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Παράλληλα, η ακαδημαϊκή δραστηριότητα της πόλης είναι στην τρίτη δεκαετία της, με συνέπεια και προσφορά, ενώ έχει διακοπεί από αποφάσεις του κεντρικού κράτους μόνο μια φορά, με την «ετσιθελική» παύση της λειτουργίας της τότε Οικονομικής Σχολής.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να ληφθεί υπόψη η στρατηγική σημασία αυτών των ιδρυμάτων για τις τοπικές οικονομίες που από αβλεψία και ανικανότητα δεν υπήρξε ακόμη πιο μεγάλη και πιο αμφίδρομη. Την ώρα που το ελληνικό κράτος έχει δημιουργήσει υποδομές και έχει δαπανήσει χρήματα των φορολογουμένων, που όμως ανέξοδα κάποια δημοσιεύματα απαξιώνουν, παρότι υπάρχει δυναμική για ανάπτυξη των ιδρυμάτων και όχι ανάγκη για αναστολή λειτουργίας τους.

Κύριοι Υπουργοί,

Γνωρίζοντας ότι η οικονομική συγκυρία στη χώρα παραμένει κρίσιμη, η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας δικαιούται να πληροφορηθεί ποιες σκέψεις υπάρχουν και ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων για τα δύο αυτά, ζωτικής σημασίας, ιδρύματα ώστε να σταματήσει μια για πάντα η παραφιλολογία για το μέλλον τους. Παρακαλώ, για την απάντησή σας ώστε να σταματήσουμε τη περαιτέρω απαξίωση μιας δοκιμαζόμενης περιοχής της χώρας με τεράστια ελλείμματα σε επενδύσεις και αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΠΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΑΡΑΚΑ

Θέματα που ενδιαφέρουν

6 Σχόλια

 1. Πρόεδρος Ομπάμα

  Έλα Κώστα ο Μπαράκ είμαι ρε φίλε. Πως πάει; Ήθελα να σου πω για μια ερώτηση που μου έκανες για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Λοιπόν για να μη μας πάρουν χαμπάρι σου έχω απαντήσει εκτός τοίχου στο f/b ‘νταξ; Λοιπόν τα λέμε γιατί έχω Κογκρέσο τώρα.

 2. Δραγούμης

  Ίωνα παιδί μου πες ότι θες να πας να ζήσεις στην Πάτρα που έχει καλύτερα μπαράκια και άσε τα τίποτε και τα καθόλου. Άλλοι πάνε φοιτητές στη Λευκάδα, στη Μυτιλήνη, στον Πύργο, στην Τριπολιτσά. Δεν ξέρω πουθενά αλλού να λένε τέτοια. Και τους Αγρινιώτες να τους γράφεις με κεφαλαίο ρε τύπος, ο.κ.;

 3. agelos

  Ε, τότε πήγαινε στην Πάτρα να στα φάνε οι πατρινοί

 4. ΣΠΥΡΟΣ-ΑΓΡΙΝΙΟ

  ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΟΥΚΛΕΣ Koctac Coffeemaniac ·& Ιων Σαφαρης ΓΙΑ ΒΓΕΤΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ…ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΚΕΡΑΣΩ ΠΟΤΑΚΙ…ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΣΥΝΗΔΗΤΟΠΟΙΗΣΑΤΕ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΕΡΘΕΙ

 5. Ντροπή

  Γιατί Δρογουμη, μόνο μπαράκια καλύτερα έχει η και εγκαταστάσεις για να τα φιλοξενίσει τα παιδιά.Ντοπή νεοέλληνες να θέλετε η νέα γενια να μένει σε αυτά τα χάλια.Ευχομαι τα παιδια και τα εγγόνια σου Δραγούμη να μην έχουν την τύχει να σπουδάζουν με τις συνθήκες που έχουν αυτοί εδώ και με ανεγκέγαλους να μην θέλουν το καλό των φοιτητών και να κάνουν γελεία σχόλια

 6. φοιτητής

  ΣΠΥΡΟΣ-ΑΓΡΙΝΙΟ ;έχουμε συνειδητοποιήσει που έχουμε έρθει ..για αυτό και θέλουμε να φύγουμε !!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.