Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Επιστολή Περιφερειάρχη στους Δήμους για τακτοποίηση εκρεμμοτήτων

Επιστολή Περιφερειάρχη στους Δήμους για τακτοποίηση εκρεμμοτήτων

Την τακτοποίηση ορισμένων εκκρεμοτήτων, κυρίως διοικητικής φύσεως, που αφορούν έργα που συγχρηματοδοτήθηκαν από το Γ’ ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας ζητά μ’ επιστολή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας από τους φορείς Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας.

Πρόκειται για έργα που έχουν ολοκληρωθεί πλην όμως εμφανίζονται ημιτελή η μη λειτουργικά για λόγους που σχετίζονται π.χ. με την απουσία Πρωτοκόλλων Παραλαβής, μη ολοκλήρωση του φυσικού ή οικονομικού αντικειμένου στο 100% κ.α.

Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης επισημαίνει ότι «όπως είναι γνωστό στις 31 Μαρτίου 2011 υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η έκθεση κλεισίματος του Γ’ ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας στην οποία εμφανίζονται ορισμένα έργα ως ημιτελή, είτε γιατί δεν είχαν ολοκληρώσει το φυσικό ή και το οικονομικό τους αντικείμενο, είτε γιατί για διάφορους λόγους δεν ήταν λειτουργικά».

Στην ίδια επιστολή ο Περιφερειάρχης επισημαίνει ότι μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» η αρμοδιότητα ολοκλήρωσης και λειτουργίας των έργων πέρασε στους νέους Δήμους και στις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας και τονίζει ότι «ως διάδοχος φορέας έχετε την υποχρέωση και την ευθύνη να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το συντομότερο δυνατόν όλα τα ημιτελή έργα να καταστούν ολοκληρωμένα και λειτουργικά».

Επίσης, ο κ. Κατσιφάρας υπενθυμίζει ότι η απόφαση (2006)3424 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι «μετά το πέρας της διετούς περιόδου το κράτος μέλος οφείλει να ενημερώσει την Επιτροπή εάν έχει ολοκληρωθεί ή εάν έχει τεθεί σε λειτουργία το σχετικό έργο. Για τα έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί ή δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία εντός της εν λόγω περιόδου, η Επιτροπή λαμβάνει όλα τα μέτρα για την ανάκτηση των κοινοτικών κονδυλίων».

Ο Περιφερειάρχης θέτει, ακόμη, στη διάθεση των Δήμων τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας για κάθε διευκρίνιση ή υποστήριξη.

«Στόχος μας είναι να καθαρίσει το τοπίο, να κλείσουν τα έργα και να καταστούν λειτουργικά προς όφελος των πολιτών και της ανάπτυξης. Η διοικητική τακτοποίηση των έργων και συνολικά η ρύθμιση κάθε εκκρεμότητας θα μας προφυλάξει ταυτόχρονα έναντι κάθε πιθανού κινδύνου επιστροφής κοινοτικών κονδυλίων», τονίζει σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.