Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Επιστολή προς Γερουλάνο: Να γίνουν μουσείο οι καπναποθήκες Παπαπέτρου στο Αγρίνιο

Επιστολή προς Γερουλάνο: Να γίνουν μουσείο οι καπναποθήκες Παπαπέτρου στο Αγρίνιο

Δημοσιεύουμε την επιστολή της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας  Δυτικής Στερεάς Ελλάδας προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Π.Γερουλάνο (με κοινοποίηση  στον Γεν. Γραμματέα κ. Μενδώνη) με θέμα την αξιοποίηση Καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο και τη δημιουργία ενός Διαχρονικού Μουσείου Νομού Αιτωλ/νιας στο χώρο αυτό. Αναλυτικά:

Κύριε Υπουργέ
Υπάρχει μια Ιστορική Απόφαση σας με ημερομηνία 20-10-2001 βάσει της οποίας αγοράσθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με τίμημα 3.3000.000 ευρώ το τετραώροφο νεοκλασικό βιομηχανικό κτίριο στο Αγρίνιο (καπναποθήκες Αφών Παπαπέτρου) με σκοπό-σύμφωνα με την απόφαση-δημιουργιας στο χώρο αυτό, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου Ν. Αιτωλοακαρνανίας.
Δαπανώντας βέβαια το Υπουργείο με την απόφασή του αυτή ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό για την δημιουργία ενός Κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αξιοποιώντας ένα χώρο συνολικού εμβαδού 6.343 τμ δεν φανταζόταν κανείς ότι το ίδιο το Υπουργείο δέκα χρόνια μετά όχι μόνο στην υλοποίηση της αρχικής του απόφασης δεν θα είχε προχωρήσει, αλλά με διάφορες δικαιολογίες οι Υπηρεσίες του θα ακύρωναν την απόφαση αυτή και το κατά κοινή ομολογία σημαντικότατο διατηρητέο κλασσικό βιομηχανικό κτίριο της πόλης του Αγρινίου θα απειλείται πλέον άμεσα με κίνδυνο κατάρρευσης και πλήρους απαξίωσης.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η εταιρεία μας που με αίσθημα ευθύνης ανέδειξε από το 2008 αυτό το θέμα, προτείνει άμεσα την έναρξη των διαδικασιών μελέτης μετατροπής των Καπναποθηκών Παπαπέτρου σε ένα Σύγχρονο Διαχρονικό Μουσείο. Δηλαδή ένα Μουσείο όπου μέσα στους εκτεταμένους χώρους των 4.500 τμ. θα μπορούν κάλλιστα να προσαρμοστούν και να εκτεθούν αντικείμενα και ιστορικές μαρτυρίες από την προϊστορική εποχή μέχρι τους νεότερους χρόνους.
Μέσα σε αυτό το μουσείο θα δένει αρμονικά το χθες με το σήμερα, η εποχή του Μελέαγρου και του Οινέα, της βυζαντινής περιόδου και της νεότερης ιστορίας από τον καπνό (παραγωγή – επεξεργασία – εμπόριο) μέχρι την Εθνική αντίσταση 1941 – 1944.
Θα πρόκειται για ένα ζωντανό μουσείο όπου δεν θα αφήνει αδιάφορο κανένα κομμάτι της Κοινωνίας μας και έτσι θα έχει στο πολλαπλάσιο εξασφαλισμένη τη βιωσιμότητά του.
Άλλωστε, στους εκτεταμένους χώρους του θα δίνεται η δυνατότητα εναλλαγής θεματικών εκθέσεων επίκαιρων κάθε φορά, η δυνατότητα πραγματοποίησης λοιπών εκδηλώσεων δηλαδή στοιχείων που θα καθιστούν τον χώρο των Καπναποθηκών Παπαπέτρου ένα ζωντανό πολιτιστικό οργανισμό που θα μπορεί πολλαπλά να προσφέρει στην πολιτιστική και όχι μόνο ανάπτυξη της περιοχής. Θα πρόκειται δηλαδή για ένα πολυχώρο πολιτισμού που θα λειτουργεί σαν το Κέντρο ενός Δικτύου επιμέρους Πολιτιστικών Μονάδων (Μουσείων κτλ.) που έχει ή θα αποκτήσει ο Νομός στο μέλλον.
Πρόκειται άλλωστε για μια ανηλλειμένη υποχρέωση της Πολιτείας για την αξιοποίηση ενός διατηρητέου μνημείου που η αγορά του, κόστισε στο Κράτος, 3.300.000€, αλλά και για μια πράξη στοιχειώδους οικονομικού ορθολογισμού, για τη δημιουργία στο χώρο αυτό, ενός διαχρονικού μουσείου στο κέντρο του νομού, σε μια πόλη και μια περιοχή της τάξης των 150.000 κατοίκων, με εξασφαλισμένη δηλαδή τη βιωσιμότητα του και την πολλαπλή αναπτυξιακή ωφελιμότητά του για την περιφέρειά μας.

Για όλους αυτούς τους λόγους κ. Υπουργέ καταθέτουμε ενώπιον σας αυτή την πρότασή μας και είμαστε στη διάθεσή σας μαζί με τους φορείς της περιοχής μας για συζήτηση και αναλυτική τεκμηρίωση της πρότασής μας, ώστε να δρομολογηθούν χωρίς χρονοτριβή οι διαδικασίες σύνταξης των απαραίτητων μελετών για την χρηματοδότηση του έργου.

Με τιμή
Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας
Ο πρόεδρος                                                              Η γεν. γραμματέας
Ν. Σκιαδάς                                                                   Π. Σερπάνου

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.