Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Επιστρέφει τα πυρά στο ΤΕΕ ο πρόεδρος της ΕΑΣ

Επιστρέφει τα πυρά στο ΤΕΕ ο πρόεδρος της ΕΑΣ

Στη σκληρή ανακοίνωση του ΤΕΕ (διαβάστε την εδώ)   και σε αυτή του  περιφερειακού τμήματος  Αιτωλοακαρνανίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων (διαβάστε την εδώ) για τις επιλογές του στο θέμα των αγροτικών φωτοβολταικών απάντησε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς

Τι αναφέρει η ΕΑΣ Αγρινίου

Η ΕΑΣ Αγρινίου χαιρετίζει καταρχάς το ενδιαφέρον διαφόρων επαγγελματικών κλάδων και επιστημονικών ενώσεων για τα μείζονα θέματα των αγροτών. Έστω και εξαιρετικά όψιμο το ενδιαφέρον αυτό είναι καλοδεχούμενο, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που υπάρχουν σε εκκρεμότητα ζητήματα, όπως λ.χ. η αναβάθμιση του δικτύου της ΔΕΗ, αλλά και η μείωση του κόστους σύνδεσης των φωτοβολταϊκών  συστημάτων, η διασφάλιση τιμής πώλησης και για μια σειρά ακόμη ζητήματα. Ενώ λοιπόν θεσμικοί φορείς είχαν υποχρέωση και εκ του ρόλου τους να συνδράμουν τη μεγάλη προσπάθεια που η ΕΑΣ Αγρινίου ξεκίνησε, απουσίαζαν αδικαιολόγητα και επιδεικτικά. Ορισμένοι δε, όσες φορές θέλησαν να εμπλακούν, το έκαναν για να υπηρετήσουν αποκλειστικά και μόνο τα συντεχνιακά τους συμφέροντα σε βάρος των αγροτών και μόνο προβλήματα δημιούργησαν.

Θα ήταν επομένως συνετό εκ μέρους τους, να μην εμφανίζονται σήμερα ως αυτόκλητοι προστάτες των αγροτών, διότι, συν τοις άλλοις, στην αγωνία τους να καταγγείλουν την Ένωση, επειδή δεν επιτρέπει την ανάπτυξη και τη συντήρηση φαινομένων παρασιτισμού σε  βάρος των αγροτών – μελών της, υπέπεσαν στο βαρύτατο επικοινωνιακό σφάλμα, αλλά και ηθικό ολίσθημα συγχρόνως, να επιρρίψουν ευθύνες και μάλιστα με τρόπο άκομψο και μειωτικό, σ’ αυτούς που υποτίθεται πως προσπαθούν  να υπερασπιστούν.

Απαντάμε λοιπόν πως ούτε από «προστάτες» έχουν ανάγκη οι αγρότες, ούτε κυρίως από υποδείξεις για τον τρόπο που θα χειριστούν τα θέματά τους και θα προασπίσουν τα συμφέροντά τους. Δεν είναι οι αγρότες άβουλα όντα που άγονται και φέρονται, όπως εκτιμούν ορισμένοι. Οι αγρότες έχουν άποψη, έχουν επίγνωση των καταστάσεων και πλήρη ενημέρωση για τα θέματα που τους αφορούν, έχουν κριτήρια αξιολόγησης και, όσο και αν δεν αρέσει αυτό σε κάποιους, έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Να κρίνουν, να συγκρίνουν και να επιλέγουν.

Ανάμεσα στις πολλαπλές, λοιπόν, επιλογές που είχαν οι αγρότες της περιοχής μας για την υποβολή αιτήσεων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, έκριναν – και σωστά έκριναν – ότι η πρόταση της ΕΑΣ Αγρινίου από κάθε άποψη και συνεπώς και ως προς το κόστος, ήταν η πλέον συμφέρουσα. Εκείνοι που αντιδρούν, τι ζητούν άραγε από τους αγρότες;  Και αφού τόσο πολύ τους «αγάπησαν», γιατί δεν προσέφεραν καλύτερες τιμές ;  Και ποιος τους εμπόδισε να λάβουν μέρος στο δημόσιο διαγωνισμό που διενήργησε η ΠΑΣΕΓΕΣ;

Ας σταματήσουν επομένως να θεωρούν τους αγρότες «πρόβατα επί σφαγή».

Να σημειωθεί ότι η ΕΑΣ Αγρινίου αναγνωρίζει, τιμά και σέβεται το επιστημονικό προσωπικό της περιοχής και με αυτό έχει στελεχώσει τις υπηρεσίες της και ένας από τους όρους που έθεσε στις συνεργαζόμενες εταιρείες  είναι η απασχόληση προσωπικού, επιστημονικού και ανειδίκευτου, από την περιοχή μας.

Κατά συνέπεια δεν νομιμοποιείται κανείς να εγείρει ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν, κατά πως τον βολεύει.

Αγρίνιο    06 /04/2011

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.