Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

«Επιτραπέζια ελιά: εθνικός θησαυρός με ημερομηνία λήξης;»

«Επιτραπέζια ελιά: εθνικός θησαυρός με ημερομηνία λήξης;»

ΕΛΙΑΗ ημερίδα που έγινε το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας είχε ενδιαφέρον. Η ΠΕΜΕΤΕ -Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών και Τυποποιητών Εξαγωγικών Επιτραπέζιων Ελιών- στο καλαίσθητο ενημερωτικό αλλά ουσιαστικού περιεχομένου έντυπο που μας διένειμε είχε σαν τίτλο «Επιτραπέζια ελιά: εθνικός θησαυρός με ημερομηνία λήξης;»

Οι εισηγητές της εκδήλωσης χωρίς να ξεφεύγουν ή να πλατειάζουν από το θέμα τους μίλησαν για την ανάγκη Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Eπιτραπέζιας Eλιάς, για τα προγράμματα ΟΕΦ, για το εθνικό Taste planet επιτραπέζιων ελιών, για τη σημασία της ολοκληρωμένης διαχείρισης και τη λειτουργία αξιόπιστων φορέων για την ανάπτυξη της προς όφελος των παραγωγών και του προϊόντος.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ και το μέλος του Δ. Συμβουλίου κ. Ζούκας εστίασαν την τοποθέτησή τους στο πρόβλημα που -κατά τη γνώμη τους- δικαιολογεί την ανησυχία τους για το ότι η επιτραπέζια ελιά που αποτελεί εθνικό θησαυρό έχει ημερομηνία λήξης, αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που λέγεται ΠΟΠ Ελιά Καλαμών που αφορά μόνο τον Νομό Μεσσηνίας.

Η προσωπική μου τοποθέτηση με την οποία ζητούσα περισσότερες πληροφορίες για τα προβλήματα και τους κινδύνους που απειλούν το προϊόν έδωσε τη δυνατότητα στους εκπροσώπους της ΠΕΜΕΤΕ να εστιάσουν αυτά τα προβλήματα κατά 90% στο θέμα της ονομασίας με την οποία εξάγεται η βρώσιμη ελιά τονίζοντας βέβαια ότι η επιτραπέζια ελιά κατά κύριο λόγο είναι εξαγώγιμο προϊόν. Το 1970 η χώρα μας είχε εξαγωγές 17.000 τόνων και σήμερα εξάγει 170.000 τόνους, ενώ η εσωτερική αγορά απορροφά 20.000 τόνους μόνο.

Η ΠΕΜΕΤΕ πιστεύει και έχει κάνει σημαία των προσπαθειών της δύο πράγματα: πρώτον ότι η ελληνική επιτραπέζια ελιά αποτελεί εθνικό θησαυρό γιατί έχει μοναδικές οργανοληπτικές και ποιοτικές προδιαγραφές που την κάνουν ξεχωριστή, που την κάνουν να υπερέχει από τις επιτραπέζιες ελιές όλων των άλλων ελαιοπαραγωγικών χωρών και δεύτερον αιχμή της εξαγωγικής δυναμικής αυτού του προϊόντος είναι η ελιά της ποικιλίας Καλαμών, η οποία όμως αντιμετωπίζει αδικαιολόγητα γραφειοκρατικά προσκόμματα στην εδραίωσή της στις διεθνείς αγορές.

Κατηγορούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι δεν μπορεί εδώ και πολλά χρόνια να απαλλαγεί από τη δύναμη της γραφειοκρατικής αδράνειας , να πιάσει το σφιγμό της Αγοράς και να υποστηρίξει ένα δυναμικό προϊόν όπως είναι η ελιά της ποικιλίας Καλαμών. Δηλαδή δεν μπορεί να υιοθετήσει την ονομασία Καλαμάτα olives με την οποία η ελιά αυτή διακινείται από τους εξαγωγείς μας σε όλο τον κόσμο γιατί αναγνωρίζει σαν εθνικό προϊόν μόνο αυτή που διακινείται σαν ΠΟΠ Ελιά Καλαμών και η οποία εκπροσωπεί μόνο μία ποσότητα 190 τόνων ελιών που μόνο αυτή εξάγεται από την Μεσσηνία η οποία δεν παράγει πάνω απο 2.000 τόνους ελιών.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλές χώρες να αρνούνται να δεχτούν στα ράφια των καταστημάτων λιανικής το προϊόν Καλαμάτα olives, δηλαδή ένα προϊόν της τάξης δεκάδων χιλιάδων τόνων κάθε χρόνο που εξάγεται από όλη την Ελλάδα. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι μέχρι τώρα η Αιτωλ/νία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελιάς Καλαμών με παραγωγή 25.000 τόνων!!

Πιστεύω ότι έχουμε κι εδώ μια ακόμα επιβεβαίωση του αναποτελεσματικού Δημοσίου που δεν λειτουργεί σαν εργαλείο για την ανάπτυξη και την παραγωγή αλλά σαν τροχοπέδη. Οι εξαγωγείς χαρακτηρίζουν αυτή τη συμπεριφορά απιστία και εσχάτη προδοσία γιατί ένα δυναμικό εθνικό προϊόν αντί να υποστηριχθεί υποσκάπτεται και χάνει αγορές τη στιγμή που σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε την ανάγκη να εξάγουμε.

Το μήνυμα δηλαδή από την ημερίδα του Σαββάτου στο Επιμελητήριο Αιτ/νίας είναι ότι εδώ και τώρα θα πρέπει να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που δημιουργεί η ύπαρξη ενός περιθωριακού ΠΟΠ Ελιάς Καλαμών από Μεσσηνία το οποίο δεν εκφράζει την παραγωγή ελιών Καλαμών στη χώρα μας και το ΥΠΑΑΤ άμεσα να καταθέσει φάκελο αναγνώρισης, στον FAO και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σαν εθνικού προϊόντος που θα περιλαμβάνει ολόκληρη τη χώρα , το προϊόν Καλαμάτα olives όπως άτυπα και με χίλιες δυσκολίες εξάγουν οι μεταποιητές μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Κι αν αυτό τεχνικά δεν είναι δυνατόν να γίνει άμεσα, τότε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προβεί στις απαραίτητες διευκρινήσεις και ενέργειες ώστε οι Αγορές να θεωρούν το προϊόν Καλαμάτα olives ως ελληνικό δηλαδή το ίδιο με το ΠΟΠ Ελιά Καλαμών και το οποίο εκπληρεί όλες τις προδιαγραφές και προϋποθέσεις παραγωγής αυτού του προϊόντος από τη χώρα μας.

Φυσικά τα προβλήματα παραγωγής και αξιοποίησης της επιτραπέζιας ελιάς δεν τελειώνουν εδώ γιατί κάτω από συνθήκες κρίσης και παρατεταμένης ύφεσης που βιώνουμε, τα εμβληματικά για τη χώρα μας προϊόντα ελιά και λάδι πρέπει να τα δούμε πιο αναλυτικά σαν εθνικά προϊόντα που συνδέονται με τον πολιτισμό και την ιστορία μας και χρειάζονται ολοκληρωμένη αντιμετώπιση για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε από αυτά. Όμως το πρόβλημα της Ελιάς Καλαμών είναι εξόφθαλμο και προφανές και οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι αδικαιολόγητο να το παραπέμπουν στις ελληνικές καλένδες.

Αγρίνιο 7 Μαρτίου 2015

ΝΙΚΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ
ΠΡΩΗΝ ΓΕΝ. Δ/ΝΤΗΣ ΕΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΥΤ. ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.