Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Επιχείρηση διάσωσης του ΚΔΑΠ Ακτίου – Βόνιτσας

Επιχείρηση διάσωσης του ΚΔΑΠ Ακτίου – Βόνιτσας

Σύσσωμη η τοπική κοινωνία συντάσσεται και επιχειρεί την διάσωση του ΚΔΑΠ, του οποίου λήγει η χρηματοδότηση τον Αύγουστο του 2013 και ακόμη η πολιτεία δεν έχει γνωστοποιήσει τίποτε. Το ίδιο συμβαίνει για όλα τα ΚΔΑΠ. Διαβάστε τι ισχύει πανελλαδικά και ποιοι φορείς της περιοχής της Βόνιτσας εναρμονίστηκαν και διεκδικούν

Τον ερχόμενο Αύγουστο λήγει η χρηματοδότηση του ΚΔΑΠ (Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας και όχι μόνο. Από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας δεν έχει προβλεφθεί πως θα συνεχίσει η λειτουργία του. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η κεντρική εξουσία έχει μειώσει κατά 50% το χρηματικό ποσό που επιδοτεί ανά παιδί στα ΚΔΑΠ, ενώ μειώθηκε και ο αριθμός των εξυπηρετούμενων παιδιών στο 42%. Συγκεκριμένα από τις 17.405 αιτήσεις επωφελούμενων κυρίως μητέρων για τα παιδιά τους ικανοποιήθηκαν οι 9.330 και μάλιστα την εποχή που η ανάγκη για υποστήριξη έχει αυξηθεί κατά κόρον.

Το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, επέλεξε να μην συμπεριληφθούν τα ΚΔΑΠ στην β΄ κατανομή των εγκρίσεων θέσεων, η οποία αγγίζει τα 40.000.000 ευρώ, χρήματα τα οποία διοχετεύτηκαν αποκλειστικά για τις ανάγκες των παιδικών σταθμών, όταν τα 20.000.000 εξ αυτών προήλθαν από την μείωση της επιδότησης και του αριθμού των παιδιών των ΚΔΑΠ.

Συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν 323 ΚΔΑΠ. Επί καθημερινής βάσης τα ΚΔΑΠ προσφέρουν δημιουργική απασχόληση στα παιδιά που φιλοξενούν, όπως μουσική, θέατρο, χορό, γυμναστική, εικαστικά, παιδαγωγικά. Οι προσφερόμενες αυτές υπηρεσίες που υποβαθμίζει και αποδημεί το κράτος προσφέρονται για οκτώ συναπτά έτη στο ΚΔΑΠ του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας και αποτελεί η προσφορά αυτή σημαντικό έρεισμα για την περιοχή.

Μπροστά λοιπόν στην αβεβαιότητα που υπάρχει για το μέλλον των ΚΔΑΠ γενικά και στην Βόνιτσα, το προσωπικό του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, ο ίδιος ο δήμος Ακτίου – Βόνιτσας, μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου και του 2ου δημοτικού σχολείου Βόνιτσας, μέλη του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών της Βόνιτσας, το δημοτικό σχολείο Πλαγιάς, το 1ο και 2ο νηπιαγωγείο Βόνιτσας, το δημοτικό σχολείο Μοναστηρακίου, το δημοτικό σχολείο του Αγ. Νικολάου, τα μέλη του πολιτιστικού και κοινωνικού συλλόγου Βόνιτσας Αιτ/νίας «Γέφυρες στον Κόσμο», ο πανελλήνιος σύλλογος εργαζομένων ΚΔΑΠ, αλλά και πολλοί απλοί πολίτες της περιοχής συγκεντρώνουν υπογραφές για να υποστηρίξουν το έργο του συγκεκριμένου ΚΔΑΠ της Βόνιτσας και διεκδικούν γι’ αυτό τέσσερα βασικά αιτήματα, όπως είναι η συνέχιση της λειτουργίας του ΚΔΑΠ μέσω της υπαγωγής του στην παράταση του ΕΣΠΑ για τα επόμενα δύο χρόνια, έως το 2015 δηλαδή.

Ακόμη μάχονται με τον τρόπο αυτό για την ένταξη του ΚΔΑΠ στο επόμενο αναπτυξιακό προγραμματισμό που θα αφορά την περίοδο μεταξύ του 2014 και του 2020 και να διασφαλιστεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας τους. Παράλληλα θα ισχυροποιηθεί περισσότερο η θέση του ΚΔΑΠ, αν δημιουργηθούν άμεσα κοινωνικές υπηρεσίες στο οργανόγραμμα των ΟΤΑ και μόνιμων δομών των ΚΔΑΠ, κάτι που θα γίνει με την μεταφορά των προγραμμάτων και την χρηματοδότηση από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό στους δήμους και στην προκειμένη περίπτωση στον δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, κάτι που και ο ίδιος διεκδικεί. Ακόμη η πρόβλεψη για νομικό πλαίσιο θα ισχυροποιήσει την λειτουργία του ΚΔΑΠ και έτσι θα διασφαλίζεται η κατάληξη των κονδυλίων στους δήμους, οι οποίοι πρέπει να καλύπτουν και θα καλύπτουν αποκλειστικά τις ανάγκες των Κέντρων με τα κονδύλια αυτά.

Στην ίδια θετική κατεύθυνση είναι και η διεκδίκηση για τους εργαζομένους με τις διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τις συμβάσεις έργου στα ΚΔΑΠ να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου και να μετακινηθούν μαζί με όσους εργαζόμενους είναι ήδη αορίστου χρόνου σε μόνιμες οργανικές θέσεις των δήμων, συνεπώς και του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, ώστε να συνεχίσουν το έργο τους στα ΚΔΑΠ.

Σε πανελλαδικό επίπεδο ο πανελλήνιος σύλλογος εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών διεκδικεί την ισόνομη διαχείριση των ΚΔΑΠ και των ΚΔΑΠ – ΜΕΑ από τις αρμόδιες αρχές, την αύξηση του αριθμού των παιδιών που εξυπηρετούνται στα ΚΔΑΠ για να καλυφθούν όλες οι προβλεπόμενες θέσεις που υπήρχαν κατά την δημιουργία και αρχική λειτουργία των ΚΔΑΠ και την αύξηση της επιδότησης για κάθε παιδί στα 2.800 ευρώ από τα 1.400 ευρώ που είναι σήμερα, έπειτα από την μείωση που αναφέραμε στην αρχή. Διεκδικείται ακόμη η ένταξη των ΚΔΑΠ στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» ώστε το παραγόμενο έργο για τα παιδιά που είναι στο ΚΔΑΠ να είναι πιο σφαιρικό, παραγωγικό και αποτελεσματικό.

Κώστας Χονδρός- ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ (sinidisi.gr)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.