Τρίτη, 20 Απριλίου, 2021

Εργαζόμενοι και επαγγελματίες: «Η Υγεία γίνεται εμπόρευμα»

Εργαζόμενοι και επαγγελματίες: «Η Υγεία γίνεται εμπόρευμα»

Συνέντευξη Τύπου από 8 σημαντικούς φορείς

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι πιο πολλοί από τους σημαντικότερους φορείς υπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή, σήμερα το μεσημέρι, με θέμα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων μετά την ένταξη όλων στον ΕΟΠΠΥ.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου, ο Σύλλογος Δασκάλων Νηπιαγωγών Αγρινίου – Θέρμου, το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ακαρνανίας, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Αιτωλ/νίας, η Β΄ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγρινίου που εκπροσωπήθηκαν από τους κ.κ. Μπεσίνη, Παπαθανάση, Διαμαντή, Παπαθανασίου, Ρούσση, Ράπτη, Καραμητσόπουλο και Μερμήγκη αντίστοιχα, χρωμάτισαν με τα μελανότερα χρώματα τις επικείμενες ρυθμίσεις για τον ΕΟΠΠΥ που, όπως αναφέρθηκε, «ούτε εθνικός είναι ούτε, ούτε οργανισμός ούτε και πάροχος».
Έγινε λόγος για ένα εφιαλτικό τοπίο το οποίο καλούνται να βιώσουν, στην ουσία, όλοι οι Έλληνες και παρότι όλοι οι φορείς δεν έχουν τις ίδιες απόψεις, δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι όπου δεν υπήρχε συμμετοχή τώρα απαιτείται και όπου υπήρχε, αυτή αυξάνεται. «Στην ουσία πρόκειται για ένα ακόμη χαράτσι» αναφέρθηκε, ενώ τονίστηκε ότι το όλο εγχείρημα δεν λειτουργεί και στο τέλος θα θρηνήσουμε θύματα.
Από πολλές πλευρές έγινε αναφορά στο ότι, τώρα πλέον, αντιλαμβάνονται και όσοι είχαν καλά ταμεία, όπως ο ΟΠΑΔ, τι σημαίνει να μην υπάρχει επί της ουσίας περίθαλψη, ενώ λόγος έγινε και για την πολύ μικρή συμμετοχή των γιατρών της περιοχής στην όλη διαδικασία(μόλις 7 γιατροί για όλοι το Αγρίνιο τη στιγμή που άλλες πόλεις του ίδιου μεγέθους έχουν αρκετούς περισσότερους). Πάντως ο εκπρόσωπος των γιατρών της περιοχής έκανε λόγο για άθλιες συνθήκες που προσπαθούν να επιβάλλουν με άνωθεν εντολές με 6,75 ευρώ καθαρή αμοιβή και με χρονικό περιθώριο για κάθε εξέταση ελάχιστο, που εξηγεί γιατί και στο άμεσο παρελθόν όσοι γιατροί ήταν συμβεβλημένοι με ταμεία, όπως ο ΟΑΕΕ, δεν άντεχαν παρά μερικούς μήνες. Για τους γιατρούς συγκεκριμένα, έγινε λόγος για χρωστούμενα 16 ή 18 μηνών αλλά και για άδεια την τελευταία στιγμή να συνταγογραφούν. Αναφορά έγινε και στα φαινόμενα τύπου «κοντότας», δηλαδή μιας μορφής συνεταιρισμού που κάνουν πολίτες στα χωριά, ανά περιοχή, μισθώνοντας επί της ουσίας ένα γιατρό για να έχουν περίθαλψη όλο το χρόνο!
Κοινός τόπος, πάντως, όλων ήταν ότι δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο το πράγμα έτσι, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που έδωσαν πολιτική χροιά στις εξελίξεις, λέγοντας ότι αυτοί που απεργάζονται ένα τέτοιο σύστημα Υγείας πρέπει να φύγουν οριστικά από τα πράγματα είτε είναι Έλληνες, είτε ξένοι.
Συμπέρασμα, τέλος, που βρήκε μεγάλη αποδοχή, ήταν ότι τα πράγματα εξωθούνται στο να έχουν τον πρώτο λόγο τα μεγάλα ιδιωτικά, πολυεθνικά κέντρα Υγείας, κάτι που διαφαίνεται και από την πρόσφατη νομολογία που επίκειται και αναφέρει ότι όλα τα ταμεία θα μπορούν να στέλνουν τους ασφαλισμένους τους για εξετάσεις στα διαγνωστικά κέντρα με συμμετοχή 15%, με αντάλλαγμα την άρση στον περιορισμό των εξετάσεων που υπήρχε, για τα κέντρα αυτά, μέχρι πρόσφατα.
Οι φορείς επιφυλάχθηκαν για δυναμικές κινητοποιήσεις σαν συνέχεια της πρωτοβουλίας που τους ένωσε, ενώ υπήρξε και μια παράκληση προς τους γιατρούς της περιοχή να βοηθήσουν όσο μπορούν την κατάσταση, με επίγνωση ότι και στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών υπάρχει πια έντονο πρόβλημα οικονομικών και ανεργίας.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.