Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 2020

Ερωτήσεις Γιαννακά για Φράγμα Αχυρών και Αστυνομία

Ερωτήσεις Γιαννακά για Φράγμα Αχυρών και Αστυνομία

Mε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιανακά θίγει τα προβλήματα χρηματοδότησης για το έργο του Φράγματος των Αχυρών και τις ελλείψεις και τα προβλήματα στις Αστυνομικές Διευθυνσεις. Οι ερωτήσεις έχουν ως εξής:

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΧΥΡΩΝ
Τα οικονομικά προβλήματα στην πορεία κατασκευής του Φράγματος των Αχυρών στην περιοχή της Μεδεώνος του Δήμου Ξηρομέρου στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας έρχονται για άλλη μια φορά στο προσκήνιο.
Το έργο που φέρει τον τίτλο “Φράγμα Αχυρών και συναφή έργα στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας”, συνολικής συμβατικής δαπάνης 26.854.376,83 € εκτελείται από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.
Το έργο είναι ενταγμένο στη ΣΑΕ 072 με αριθμό 1996ΣΕ07200003 και χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους. Το εκτελούμενο έργο περιλαμβάνει (α) χωμάτινο ανάχωμα με τα συναφή έργα ασφαλείας υπερχειλιστή και εκκένωσης, (β) ταμιευτήρα συνολικής ωφέλιμης χωρητικότητας 41.700.000 γπ νερού, (γ) έργα υδροληψίας που περιλαμβάνουν σήραγγα μήκους 2.100 γπ με τα συνοδά της έργα, (δ) αρδευτικά έργα κεντρικού Ξηρομέρου και (ε) οδούς προσπέλασης συνολικού μήκους 14 Κγπ και βελτίωσης υφιστάμενων οδών μήκους 35 Κπι.
Πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, διακόπηκε το Δεκέμβριο του 2000, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στις διαδικασίες απαλλοτρίωσης και επαναδημοπρατήθηκε το 2005, οπότε και αναδείχτηκε μειοδότρια ανάδοχος του έργου η εταιρεία ΕΛΤΕΡ Α.Τ.Ε. Η πορεία των εργασιών παρότι έχει προχωρήσει στο 70% του έργου δυστυχώς έχει διακοπή ξανά η χρηματοδότηση.
Συγκεκριμένα στην ανάδοχο του έργου οφείλονται περί τα 6 εκ. ευρώ και πλέον ο κίνδυνος εκ νέου διακοπής των εργασιών είναι ορατός. Με δεδομένο ότι το χωμάτινο ανάχωμα του φράγματος δεν έχει φτάσει ακόμη στο ύψος της προβλεπόμενης από τη μελέτη στέψης, η ενδεχόμενη νέα διακοπή των εργασιών είναι πολύ πιθανόν να αποδειχθεί καταστροφική για το μέχρι σήμερα εκτελεσθέν έργο, γιατί οι εργασίες κατασκευής των αναχωμάτων των χωμάτινων φραγμάτων δεν επιτρέπεται, για λόγους καθαρά τεχνικούς, να διακοπούν. Επίσης λόγω της διακοπής της χρηματοδότησης οι 30 περίπου εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι τους τελευταίους 7 μήνες.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Εάν προτίθεται το Υπουργείο να διασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου προκειμένου να αναβαθμιστεί η περιοχή;
2. Εάν πρόκειται να τελεσφορήσει το έργο μέσα στο καλοκαίρι, όπως είχε δεσμευτεί η ηγεσία του Υπουργείου τον Οκτώβριο του 2010;

Αθήνα, 19 Μαΐου 2011 Η Ερωτώσα Βουλευτής Σοφία Γιαννακά

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ  ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΕΜΨΥΧΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ, ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

Με επιστολή (Αριθ. Πρωτ: 24/2011και Ημερ. 14/05/11) προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία κοινοποιείται και στο γραφείο του Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αιτωλοακαρνανίας εκφράζει τους προβληματισμούς και την δυσαρέσκειά της για το γεγονός του ότι μέχρι και σήμερα αναζητούνται λύσεις σε χρονίζουσα προβλήματα σε μία περιοχή στην οποία υπάρχει συνολικά έξαρση της εγκληματικότητας.

Συγκεκριμένα η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αιτωλοακαρνανίας, διαμαρτύρεται διότι από την ήδη ελλειμματική δύναμη των υπηρεσιών τους, μετακινούνται δυνάμεις στην Αττική, αφήνοντας την μεγαλύτερη περιφερειακή ενότητα, σε έκταση της χώρας, με ελλείψεις και αρκετά συσσωρευμένα προβλήματα, τα οποία κατά την εκτίμηση της Ένωσης έχουν να κάνουν με κακές επιλογές συνολικά της διοίκησης στο παρελθόν, τόσο στον τομέα της αστυνόμευσης, αλλά και στον τομέα της σωστής αξιολόγησης και της ορθής κατανομής της δύναμης.    

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η ομάδα ΔΙ.ΑΣ  συγκροτήθηκε από αστυνομικούς που προέρχονται από την ήδη ελλειμματική δύναμη αστυνομικών του νομού Αιτωλοακαρνανίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία των υπηρεσιών και την επάνδρωση των εποχούμενων περιπολιών. Με άλλα λόγια διαπιστώνεται το μειωμένο αίσθημα ασφάλειας που διακατέχει τους  πολίτες του νομού, το οποίο επιτείνεται από την ελλιπή αστυνόμευση λόγω της μεγάλης έλλειψης σε ανθρώπινο δυναμικό. Διαπιστώνονται επίσης ελλείψεις σε υλικοτεχνικούς πόρους και υποδομές, μέσα που είναι απαραίτητα για την ποιοτική αναβάθμιση της αστυνόμευσης. Ως εκ τούτου κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για άμεση μετεγκατάσταση όλων των Υπηρεσιών σε σύγχρονα κτίρια με τις κατάλληλες υποδομές, ώστε να τελείται το έργο των αστυνομικών αρχών με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Παράλληλα η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αιτωλοακαρνανίας εκφράζει την ανησυχία της για τις περιπολίες με μόνο ένα αστυνομικό, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια αστυνομικών και πολιτών. Για τις άσκοπες μετακινήσεις, οι οποίες υφίστανται και έχουν ως συνέπεια την καταπόνηση του προσωπικού και την απορρύθμιση του οικογενειακού Προγραμματισμού. Για τις περικοπές δαπανών στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Για τα πεπαλαιωμένα περιπολικά οχήματα των 500 & 600.000 χιλιομέτρων, με τα οποία καλούμαστε να κάνουμε περιπολίες. Για την αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών η οποία καθυστερεί.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Εάν προτίθεται το Υπουργείο να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες προκειμένου να ανταπεξέλθει η ελλειμματική δύναμη, στις συνεχώς αυξημένες απαιτήσεις αστυνόμευσης στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας;
  2. Εάν προτίθεται το Υπουργείο να προβεί στην ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό των  αστυνομικών διευθύνσεων Αιτωλίας και Ακαρνανίας προκειμένου να ξεπεραστεί το ανυπέρβλητο εμπόδιο των ελλείψεων σε προσωπικό και να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών; Επίσης εάν προτίθεται το Υπουργείο να προβεί στην άμεση μετεγκατάσταση όλων των Υπηρεσιών σε σύγχρονα κτίρια με τις κατάλληλες υποδομές, ώστε να τελείται το έργο των αστυνομικών αρχών με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;

Αθήνα, 19 Μαΐου 2011   Η   Ερωτώσα Βουλευτής  Σοφία Γιαννακά

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.