Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Ερωτήσεις Μπαρμπαρούση για ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας και Λεσινίου

Ερωτήσεις Μπαρμπαρούση για ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας και Λεσινίου

Δύο ερωτήσεις στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κ. Μπαρμπαρούσης που αφορούν το αρδευτικό έργο ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου και τη λειτουργία των αρδευτικών αντλιοστασίων του ΤΟΕΒ Λεσινίου:

Κ. Μπαρμπαρούσης : Ερώτηση για την αδυναμία λειτουργίας του αρδευτικού έργου ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου

Προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: «ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΕΒ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ»

Ο ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου, ο οποίος λειτουργεί από το έτος 1993, με έδρα την Τοπική Κοινότητα Χρυσοβίτσας του Δήμου Ξηρομέρου και αρδεύει έκταση 5.300 στρεμμάτων, βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το έτος 2011 να μην μπορέσει να λειτουργήσει το αρδευτικό του έργο και να μην αρδευτούν τα κτήματα των μελών, με ολέθριες συνέπειες για την οικονομία της περιοχής.
Το πρόβλημα αυτό συνεχίζει να υφίσταται και μάλιστα πιο οξυμένο, διότι οι οφειλές προς τη ΔΕΗ, το ΙΚΑ, την ΑΤΕ αλλά και το προσωπικό το οποίο εργάζεται απλήρωτο από το έτος 2011 ακόμη, έχουν αυξηθεί. Η Γενική συνέλευση του Οργανισμού με την αριθ. 4/3-6-2012 πράξη της, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε για να δώσει λύσεις στο θέμα, έκρινε αδύνατη τη λειτουργία του αρδευτικού έργου και την αρδευτική περίοδο 2012, με τραγικές συνέπειες για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής των οποίων τα κτήματα θα συνεχίσουν να παραμένουν ακαλλιέργητα, αλλά και για την βιωσιμότητα του αρδευτικού έργου, διότι θα υποστούν ανεπανόρθωτη φθορά το αντλιοστάσιο και το αρδευτικό του δίκτυο, δεδομένης και της μη λειτουργίας του το έτος 2011.
Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο οργανισμός, δεν οφείλονται σε κακή διαχείριση, σπατάλη νερού, αλόγιστη λειτουργία των μηχανημάτων, σε πλεονάζων προσωπικό ή σε κακή πληρωμή των μελών του και σε παλιές τους οφειλές. Οφείλεται στη μεγάλη κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για να μεταφερθεί το νερό σε μήκος και ύψος που βρίσκεται η δεξαμενή του αρδευτικού έργου και στην ιδιαιτερότητα του εδάφους.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το έτος 2009 η καλλιεργημένη έκταση ανέρχονταν στα 2.612 στρέμματα και η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας για την άρδευση τους το ποσό των 92.526,00 Ευρώ ήτοι αναλογία 35,50 Ευρώ ανά στρέμμα. Το δε έτος 2010 η καλλιεργημένη έκταση ανέρχονταν στα 3.110 στρέμματα και η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας για την άρδευση τους στο ποσό των 128.050,73 Ευρώ ήτοι αναλογία 41,00 Ευρώ ανά στρέμμα.
Αυτό όμως στερεί την προοπτική για τους νέους της περιοχής μας, οι οποίοι δεν μπορούν να επιδοθούν στις υπάρχουσες αλλά και σε νέες καλλιέργειες (ροδιές, ακτινίδια κλπ.) και το μέλλον της περιοχής χωρίς το αρδευτικό έργο προβλέπεται δυσοίωνο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των αρδευτικών αντλιοστασίων του ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας Ξηρομέρου;

Αθήνα, 30/07/2012

Ο Ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης
Βουλευτής ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Κ. Μπαρμπαρούσης : Ερώτηση για την αδυναμία λειτουργίας των αρδευτικών αντλιοστάσιων του ΤΟΕΒ Λεσινίου Αιτ/νίας

Προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: «Αδυναμία στη λειτουργία των αρδευτικών αντλιοστασίων Λ1 και Λ4 του ΤΟΕΒ Λεσινίου λόγω υπέρογκων αυξήσεων της ΔΕΗ και κατάργησης της έκπτωσης των Γεωργικών Μέτρων»

Ο ΤΟΕΒ Λεσινίου λειτουργεί από το έτος 1985 και είναι ο διάδοχος φορέας του πρώην κρατικού Οργανισμού του κτήματος Λεσινίου. Αποτελείται από 13 πρώην κοινότητες των Δήμων Ξηρομέρου και Μεσολογγίου.
Ο ΤΟΕΒ Λεσινίου έχει δύο αρδευτικά αντλιοστάσια τα οποία αρδεύουν μία έκταση 40.000 στρεμμάτων με το σύστημα της τεχνητής βροχής.
Έως και το έτος 2009 τα τιμολόγια της ΔΕΗ εκδίδονταν για τα ανωτέρω αρδευτικά αντλιοστάσια με έκπτωση 40% επί της αξίας ισχύος + ενέργειας όπως ενδεικτικά αναφέρονταν στα τιμολόγια των λογαριασμών.
Τα έτη 2010 & 2011 η ανωτέρω έκπτωση φέρεται να έχει καταργηθεί και τα ποσά των τιμολογίων της ΔΕΗ σε συνδυασμό με τις υπέρογκες αυξήσεις που έχει επιβάλλει τα δύο προηγούμενα έτη, έχουν εκτοξευθεί σε αστρονομικά νούμερα με αποτέλεσμα να τιναχθεί ο προϋπολογισμός του ως άνω Οργανισμού στον αέρα αφού το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας των αρδευτικών αντλιοστασίων είναι 16.5 ευρώ ανά στρέμμα και το αρδευτικό τέλος που επέβαλε ο οργανισμός στον προϋπολογισμό του, ο οποίος ψηφίστηκε από την Γενική συνέλευση και στη συνέχεια εγκρίθηκε από τον αρμόδιο εποπτικό φορέα του δήμου Μεσολογγίου είναι 17 ευρώ ανά στρέμμα, το ποσό αυτό εκτός από το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας των αρδευτικών αντλιοστασίων, περιλαμβάνει και δαπάνες μισθολογικές του εποχιακού προσωπικού, συντηρήσεις αρδευτικού δικτύου, συντηρήσεις και επισκευές του μηχανοηλεκτρολογικού εξοπλισμού των αντλιοστασίων, καθώς και άλλες δαπάνες του Οργανισμού που προσπαθεί να καλύψει από τα τακτικά έσοδά του που αναφέρονται αναλυτικά στον προϋπολογισμό του που είναι τα πάγια και αρδευτικά τέλη.
Ενδεικτικά σας παραθέτω στοιχεία με τα ποσά της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας των αρδευτικών αντλιοστασίων τα τρία προηγούμενα έτη:
ΕΤΟΣ 2009 περίοδος κατανάλωσης από 15/5/2009 έως 25/8/2009 ημέρες 100: Ποσό 344.142,38 ευρώ ισχύει η έκπτωση των Γεωργικών μέτρων.
ΕΤΟΣ 2010 περίοδος κατανάλωσης από 6/5/2010 έως 15/9/2010 ημέρες 129: Ποσό 501.515,00 ευρώ δεν ισχύει η έκπτωση των Γεωργικών μέτρων.
ΕΤΟΣ 2011 περίοδος κατανάλωσης από 1/6/2011 έως 15/9/2011 ημέρες 105: Ποσό 543.981,00 ευρώ δεν ισχύει η έκπτωση των Γεωργικών μέτρων.
Συνεκτιμώντας τα ανωτέρω στοιχεία, επισημαίνω ότι με αυτά τα δεδομένα και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ ότι θα προβεί και σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος στο αμέσως επόμενο διάστημα, είναι σχεδόν αδύνατη η λειτουργία των αρδευτικών αντλιοστασίων αφού το κόστος της λειτουργίας τους θα είναι πολύ μεγάλο και δυσβάσταχτο για να καλυφθεί από τους παραγωγούς μέλη του ΤΟΕΒ Λεσινίου.
Πρέπει να ληφθεί υπόψιν από όλους τους αρμόδιους φορείς ότι οι ΤΟΕΒ είναι τα ζωντανά κύτταρα της αγροτιάς όπου η ύπαρξή τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με την βιωσιμότητα του αγροτικού πληθυσμού ο οποίος θα δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα εάν αυτοί οι Οργανισμοί σταματήσουν τη λειτουργία τους.
Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι και οι άλλοι Οργανισμοί της περιοχής έχουν τα ίδια προβλήματα με τον ΤΟΕΒ ΛΕΣΙΝΙΟΥ και είναι θέμα χρόνου να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με την βιωσιμότητά τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των αρδευτικών αντλιοστασίων του ΤΟΕΒ Λεσινίου;

Αθήνα, 30/07/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης
Βουλευτής ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.