Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Ερωτήσεις σε υποψήφιους που δεν θα απαντούσαμε

Ερωτήσεις σε υποψήφιους που δεν θα απαντούσαμε

patmos

Η ιστοσελίδα protagon.gr έστειλε ένα ερωτηματολόγιο σε υποψηφίους δημάρχους (μερικοί είναι και νυν δήμαρχοι) των δέκα μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, με δέκα ερωτήσεις. Στο Αγρίνιο το έστειλε στους κυρίους Μοσχολιό και Παπαναστασίου. Και οι δύο δεν απάντησαν και, αν μας επιτρέπεται, πολύ καλά έκαναν που δεν απάντησαν. Όχι γιατί οι ερωτήσεις όπως θα διαβάσετε παρακάτω ήταν πολύ «ελευθεριακές» και δεν τις άντεξαν. Αλλά γιατί αρκεί η ανάγνωσή τους για να καταλάβετε τι ήθελε να καταδείξει εκείνος που τις έθεσε. Διαβάστε τις:

-Θα δίνατε σε ιδιώτες την αποκομιδή των σκουπιδιών;

-Θα φιλοξενούσατε gay pride;

-Θα κάνετε τέμενος στην πόλη σας;

-Θα φιλοξενούσατε αποτεφρωτήριο στην πόλη σας;

-Είστε υπέρ του γάμου ομοφύλων;

-Πιστεύετε ότι αναστήθηκε ο Ιησούς;

-Πιστεύετε στον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας;

-Αν είχατε το δικαίωμα να κάνετε μόνο μία πολιτιστική εκδήλωση, ποια θα ήταν;

-Αν είχατε κοιτάσματα χρυσού στο υπέδαφός σας, θα συμφωνούσατε με την εξόρυξη τους;

-Ποια πόλη έχετε ως πρότυπο για τον Δήμο σας;

 

Οι πόλεις ήταν οι Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλος, Γιάννενα, Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη και θα σας πούμε ποιοι πέντε (αρ.5) υποψήφιοι απάντησαν όταν και το site δημοσιεύσει τι ακριβώς απάντησαν.

Δεν ξέρω πόσο διακρίνετε εσείς κάποιον ειρμό στις ερωτήσεις ή κάποιον «διάλογο» που βγαίνει από τις απαντήσεις που θα έπαιρναν.  Σε μια πρώτη δημοσίευση ο ιστότοπος- μέσω ενός άρθρου του συνεργάτη του Τάκη Καραγιάννη- απλά εγκαλεί όσους δεν απάντησαν με τις απαραίτητες παρατηρήσεις, βέβαια, για τον τρόπο προβολής των υποψηφίων, για τους συνεργάτες των υποψηφίων, την επάρκειά τους και άλλα τέτοια.

Έχει δίκιο, φυσικά, ότι ο δημόσιος διάλογος είναι απαρχαιωμένος, αλλά  δεν έχει δίκιο να θεωρεί αυτό το ερωτηματολόγιο «δημόσιο διάλογο». Ή debate. Περισσότερο με ψάξιμο των εσώψυχων του καθενός μοιάζει, με μια πασπαλισμένη δόση ειρωνείας για τα καθιερωμένα πιστεύω. Ένα τσετ «προοδευτικότητας» δηλαδή.

Ούτε ο κ. Παπαναστασίου ούτε ο κ. Μοσχολιός ήταν υποχρεωμένοι να απαντήσουν αν πιστεύουν στην Ανάσταση του Χριστού. Πολύ, δε, περισσότερο δίπλα από την ερώτηση για τους ιδιώτες στα σκουπίδια και τον χρυσό. Όχι γιατί είναι άσχετες οι ερωτήσεις. Αλλά γιατί η εξόφθαλμη επιδίωξη εκείνου που συνέταξε το ερωτηματολόγιο ήταν να είναι σχετικές…

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.