Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020

Καταγγέλουν την αποψίλωση δημόσιων υπηρεσιών του νομού

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

“Τη σχεδιαζόμενη αποψίλωση των δημόσιων υπηρεσιών του νομού Αιτωλοακαρνανίας με τη διαδικασία των συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων”, θέτουν στο επίκεντρο ερωτήσεών τους η Μαρία Τριανταφύλλου, ο Γιώργος Βαρεμένος και ο Δημήτρης Στρατούλης προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Σε κάθε περίπτωση οι βουλευτές τονίζουν πως η επικείμενη μεταφορά τμημάτων της Δ.Ο.Υ. Αγρινίου, η σχεδιαζόμενη συγχώνευση ή και  κατάργηση τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης του ΣΕΠΕ Μεσολογγίου καθώς και πιθανή κατάργηση των καταστημάτων Ο.Α.Ε.Ε. Μεσολογγίου και Ναυπάκτου δεν προσφέρει τίποτα άλλο πέρα από επιπλέον ταλαιπωρία στους πολίτες και ανασφάλεια στους εργαζόμενους.

Ζητούν ορθολογικές λύσεις προσαρμοσμένες στις πραγματικές ανάγκες του νομού, του μεγαλύτερου σε έκταση στη χώρα και με το χειρότερο οδικό δίκτυο, τέτοιες που να μειώνουν την ταλαιπωρία των πολιτών και να μειώνουν το κόστος και τον κίνδυνο μεταφοράς τους.

Τέλος, θέτουν το μεγάλο ζήτημα της ανάγκης των ελέγχων ιδιαιτέρα από τα τμήματα του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας), και  των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού της Δ.Ο.Υ Αγρινίου όπου με αυτές τις συγχωνεύσεις ουσιαστικά εγκαταλείπονται οριστικά από την λογική του υπουργείου.

Στην ερωτήση  προς  τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα τη μεταφορά των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού της Δ.Ο.Υ Αγρινίου αναφέρεται:

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για τροποποίηση της αριθμ. ΔσΑ1133106ΕΞ2011/21-09-2011(Β’2187) απόφασης του συγκεκριμένου Υπουργείου καταργούνται Τμήματα Ελέγχου Δ.Ο.Υ Α’ τάξεων, Γραφεία Ελέγχου Δ.Ο.Υ Β’ τάξεως, αναστέλλεται η λειτουργία Τμημάτων Δικαστικού Δ.Ο.Υ Α’ τάξεως και επέρχεται ανακαθορισμός καθ’ ύλην αρμόδιος Τμημάτων και Γραφείων των Δ.Ο.Υ Α’ και Β΄ τάξεως.

Σύμφωνα με τα παραπάνω αποφασίζεται η μεταφορά των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού της Δ.Ο.Υ Αγρινίου στην αντίστοιχη υπηρεσία του Δημοσίου.

Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, ο μεγαλύτερος νομός της Ελλάδας, υποβαθμίζεται συνεχώς, αφού κλείνουν η μια μετά την άλλη υπηρεσίες. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι έχουν καταργηθεί όλες οι Δ.Ο.Υ του νομού (εκτός από δύο, σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο), προκρίνεται συγχώνευση τμημάτων των ΣΕΠΕ, κατάργηση των καταστημάτων ΙΚΑ, μεταφορά τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕ?Ι (με βάση το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»), προωθούνται καταργήσεις καταστημάτων ΟΑΕΕ (επίκειται κατάργηση των καταστημάτων ΟΑΕΕ Μεσολογγίου και Ναυπάκτου και μεταφορά τους στο Αγρίνιο).

Μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, εξαθλίωσης του συνόλου των εργαζομένων, οικονομικής ασφυξίας όλων των μικροεπιχειρήσεων και των επαγγελματιών, ανυπαρξίας κάθε προσπάθειας για παραγωγική ανασυγκρότηση, καταστροφής και υποβάθμισης όλων των δομών και των εργαλείων που θα αποτελούσαν βάση για βοήθεια και στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών, το μόνο που πετυχαίνουν είναι ατελείωτη ταλαιπωρία και πρόσθετο οικονομικό κόστος.

Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας προκρίθηκε η ύπαρξη δύο Δ.Ο.Υ (σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο) ακριβώς γιατί η έκταση του νομού είναι τέτοια, που γεωγραφικά και πληθυσμιακά είναι εντελώς απαραίτητη μια τέτοια διευθέτηση και «εξαίρεση».

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. 1.      Προτίθεστε να άρετε την απόφαση για μεταφορά των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού της Δ.Ο.Υ Αγρινίου;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τριανταφύλλου Μαρία

Βαρεμένος Γιώργος

 

 Στην ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας με θέμα τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση και κατάργηση τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης του ΣΕΠΕ Μεσολογγίου αναφέρεται

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα που περιγράφεται σε Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του νέου Οργανισμού  του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας επίκειται συγχώνευση του τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, μιας υπηρεσίας που υπάγεται στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Μεσολογγίου, με το αντίστοιχο τμήμα του Αγρινίου και τη μεταφορά της έδρας του στο Αγρίνιο. Τα ΣΕΠΕ είναι υπηρεσίες ήδη υποστελεχωμένες, κυριολεκτικά αποψιλωμένες από προσωπικό. Ενδεικτικά, για το νομό Αιτωλοακαρνανίας, το μεγαλύτερο νομό της χώρας, οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο έχουν την εξής στελέχωση:

Μεσολόγγι:      2 υπάλληλοι στο τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων και 5 Υπάλληλοι στο τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης

Αγρίνιο:            4 υπάλληλοι στο τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία μαζί με 3 υπαλλήλους που ήρθαν στην υπηρεσία από μετακίνηση.

Από τα στοιχεία γίνεται αντιληπτό ότι ο αριθμός των υπαλλήλων είναι ιδιαίτερα μειωμένος – εξαιτίας και των μνημονιακών νόμων που δεν επιτρέπουν αναπλήρωση των θέσεων των υπαλλήλων που αποχωρούν με σύνταξη – σε αυτές τις υπηρεσίες, που είναι πολύ σημαντικές για τη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση εργασιακών δικαιωμάτων, μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε εργασιακούς χώρους.

Αντί λοιπόν να καλυφθούν τα κενά για να ενισχυθεί το έργο του ΣΕΠΕ, συγχωνεύονται και μετακινούνται τμήματα του, όπως αυτό του Μεσολογγίου.

Επειδή η παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι καθημερινό φαινόμενο και η εργοδοτική αυθαιρεσία γίνεται καθεστώς – κυρίως σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και πρωτοφανούς ανεργίας

Επειδή είναι καθήκον κάθε πολιτείας να διασφαλίζει ελέγχους αντικειμενικούς και πραγματικούς, να υπερασπίζεται και να προστατεύει την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων καθώς και την τήρηση των κανόνων ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τη λήψη μέτρων υγιεινής

Επειδή σε συνθήκες κρίσης είναι δυσβάστακτο κόστος όχι μόνο η ανορθολογική μετακίνηση εργαζομένων αλλά η ταλαιπωρία πολύ μεγάλου μέρους του πληθυσμού του μεγαλύτερου νομού της χώρας

Επειδή η δαμόκλειος σπάθη της διαθεσιμότητας αρχικά και της απόλυσης τελικά επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων και των ΣΕΠΕ, όταν διογκώνεται το αντικείμενο εργασίας του και ταυτόχρονα υποστελεχώνονται τα τμήματα

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να άρετε τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση του τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ Μεσολογγίου με το αντίστοιχο τμήμα του Αγρινίου και τη μεταφορά της έδρας του στο Αγρίνιο; Να λάβετε υπόψη ότι το συγκεκριμένο τμήμα εξυπηρετεί το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών.
  2. Προτίθεστε να προβείτε άμεσα σε στελέχωση επαρκή των ΣΕΠΕ Αιτωλοακαρνανίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τριανταφύλλου Μαρία

Στρατούλης Δημήτρης


 

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. ΠΕΤΡΟΣ

    Σε ΑΕΙ που εδρεύει στην Αθήνα, έχουν γίνει τα τελευταία 13 χρόνια παράνομες προσλήψεις, με πλαστές προϋπηρεσίες, πλήθος συγγενών καθηγητών, υπάλληλων κ.λπ. Αυτές έγιναν από προϊστάμενους, διοικήσεις, κ.λπ. Πρόσφατα ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι, το συγκεκριμένο ΑΕΙ θα μπει στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας υπαλλήλων!! Τα μέλη της οικογενειοκρατίας αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία. Εκλέγουν υπηρεσιακά συμβούλια, διοικήσεις, συνδικαλιστές κ.λπ. Τελευταία η συνδικαλιστική αλητεία κ.λπ., υπεύθυνοι για παράνομες προσλήψεις, ακόμη και τέκνων τους, με περίσσευμα θράσους κάνουν προτάσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για την διαθεσιμότητα και την αξιολόγηση υπαλλήλων. Επομένως έχουν πλήρη κάλυψη. Όλους αυτούς πρέπει να τους στείλουν αμέσως στον Κορυδαλλό. Με την διαθεσιμότητα θα «την πληρώσουν» οι έξω από τις “φαμίλιες”. Σε ένα τέτοιο εργασιακό περιβάλλον, είναι δυνατόν να ζητά το Υπουργείο εσωτερική αξιολόγηση; Δεν χρειάζεται διαθεσιμότητα, να σταλούν στον Κορυδαλλό για εγκλήματα κατά του Δημοσίου συμφέροντος. Αν το κάνουν, θα αδειάσει το ΑΕΙ και ως εκ τούτου δεν θα χρειαστεί διαθεσιμότητα. Η διαθεσιμότητα θα τους σώσει από τις ποινικές ευθύνες ή ακόμη χειρότερα να παραμείνουν στην θέση τους και θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι εκτός οικογενειοκρατίας. Μπορείτε να δείτε στην απογραφή υπαλλήλων που έκανε το υπουργείο, να έχουν τα ίδια επώνυμα -αν και θα δείτε μέρος μόνο των ημετέρων- ή από τον τηλεφωνικό κατάλογο του ΑΕΙ. Θα δείτε να γίνονται υπάλληλοι στα 60 τους, πρώην συναλλασσόμενοι εργολάβοι με το ΑΕΙ κ.λπ. Εκτός, εάν η κυβέρνηση με προκάλυμμα την διαθεσιμότητα υπάλληλων στο συγκεκριμένο ΑΕΙ, διασώσει τους παράνομους. Ε, όχι και έτσι, «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει»!. Η κοροϊδία και κουτοπονηριά σε τέτοιο σημείο, είναι πλέον εμετική. Επιβάλλεται να σταλούν εισαγγελείς και επιθεωρητές τάχιστα. Τέλος πια στα τεχνάσματα και τις μεθοδεύσεις. Ας αφήσουν την άθλια προπαγάνδα για «κοπανατζήδες» (άλλο και αυτό), που αποβλέπει στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης για να μην πουν για τις παράνομες προσλήψεις με πλαστές προϋπηρεσίες, αορίστου χρόνου, την οικογενειοκρατία, τις «φαμίλιες», τους κομματικούς στρατούς, τους μεγαλοεπίορκους που έκαναν τις παράνομες προσλήψεις, τα παρεπόμενα αυτών, όπως η διαφθορά, τα εγκλήματα κατά του Δημοσίου συμφέροντος, ο παράνομος πλουτισμός, τα εικονικά ή κατατμήσεις για έργα, συντηρήσεις, προμήθειες κ.λπ.

    ΠΕΤΡΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.