Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Ερώτηση για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων στην Οικοδομή

Ερώτηση για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων στην Οικοδομή

ΟΙΚΟΔΟΜΗ

Ερώτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο της οικοδομής, και ιδιαίτερα για τα ζητήματα ασφαλιστικής κάλυψης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου και Δημήτρης Στρατούλης. Οι δύο βουλευτές θέτουν στον Υπουργό Εργασίας, επιπλέον, το θέμα της θεώρησης βιβλιαρίων ατόμων με αναπηρία των οποίων εκκρεμεί η εξέταση από τα ΚΕΠΑ καθώς και την επιδότηση των μακροχρόνια άνεργων οικοδόμων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

Προς:             τον Υπουργό Εργασίας

 

Θέμα:             Ασφαλιστικά προβλήματα εργαζομένων στον κλάδο της οικοδομής

 

Η ανθρωποκτόνα οικονομική κρίση που «χτυπάει» την Ελλάδα εδώ και 3,5 χρόνια θα ήταν αδύνατο να μην επηρεάσει και τον τομέα των οικοδόμων, που βιώνουν όχι μόνο την ανεργία αλλά και την ανασφάλεια.

Χιλιάδες οικοδόμοι είναι άνεργοι αλλά και όταν εργάζονται αμείβονται με 25 ή 30 € (ενώ το πάγιο αίτημα του κλάδου είναι να ανέρχεται το κατώτατο μεροκάματο στα 52€ και για τον τεχνίτη στα 75€).

Πέρα, όμως, από την οικονομική δυσπραγία (εδώ και χρόνια στον κατασκευαστικό χώρο), οι οικοδόμοι έχουν να αντιμετωπίσουν και το φάσμα της ανασφάλειας και της ανύπαρκτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η πλειοψηφία των οικοδόμων δεν έχει δικαίωμα για ασφαλιστική κάλυψη, καθώς οι περισσότεροι στερούνται ενσήμων και δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν  τα 50 ένσημα, που είναι το όριο που θέτει το ΙΚΑ. Οι μακροχρόνια άνεργοι δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Πρόκειται για μείζον κοινωνικό πρόβλημα, αφού η πλειοψηφία των οικοδόμων είναι αποκλεισμένη από κάθε θεραπεία και φάρμακα.

Είναι σαφές ότι μια σειρά από υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά και νέα μέτρα καθιστούν δυσοίωνο και το μέλλον των οικοδόμων. Συγκεκριμένα:

  • Η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στο ήδη ψηλό όριο για τους οικοδόμους, μη λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικά δύσκολες εργασιακές συνθήκες του επαγγέλματος.
  • Το σταμάτημα όλων των δημοσίων έργων και η παράδοσή στους μεγαλοεργολάβους και κατασκευαστικές εταιρείες.
  • Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων με νόμο πλέον, σε όλους τους κλάδους καθώς και η αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών σε όφελος της εργοδοσίας, γιγαντώνουν την αυθαιρεσία ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους – και στους οικοδόμους, που γίνονται εργασιακά θύματα, «τέκνα της ανάγκης».
  • Μια σημαντική λεπτομέρεια: οι υπογραφές των συμβάσεων από τους εργαζόμενους μπαίνουν μετά την έναρξη του έργου. Έτσι, μπαίνουν για μήνες φθηνά ένσημα χωρίς σύμβαση (η οποία υπογράφεται αργότερα). Αυτό καταφανώς ωφελεί τον εργολάβο και αδικεί τον εργαζόμενο αλλά και το ΙΚΑ που δεν αποκομίζει τα νόμιμα οφέλη από τις νόμιμες εισφορές.
  • Η κατάργηση του ΟΕΚ που έδινε ώθηση στην οικοδομική αγορά.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το σκηνικό ενός κλάδου-φάντασμα, που οι εργαζόμενοι του κυριολεκτικά αφανίζονται.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να προβείτε σε άμεση θεώρηση των βιβλιαρίων των ανασφάλιστων οικοδόμων χωρίς να συντρέχουν άλλες προϋποθέσεις καθώς οι περισσότεροι στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης,  αφού στερούνται ενσήμων και φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το κατώτατο όριο που τίθεται από το ΙΚΑ, δηλαδή τα 50 ένσημα;
  2. Προτίθεστε  να θεωρήσετε άμεσα τα βιβλιάρια των ανασφαλίστων οικοδόμων, που εκκρεμεί η επανεξέτασή τους από τα ΚΕΠΑ;
  3. Προτίθεστε να προκρίνετε επιδότηση μακροχρόνια ανέργων οικοδόμων (από 12 μήνες και πάνω);
  4. Προτίθεστε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο ένταξης οικοδόμων σε πρόγραμμα ΟΑΕΔ για πρακτική άσκηση και κατάρτιση; (Σημειωτέον ότι κανένα πρόγραμμα κατάρτισης ΟΑΕΔ δεν υπάρχει για οικοδόμους).
  5. Προτίθεστε να δημιουργήσετε κάποιο πρόγραμμα βοήθειας για όσους είναι 2 χρόνια πριν τη σύνταξη;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τριανταφύλλου Μαρία

Στρατούλης Δημήτρης

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.