Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Ερώτηση ΚΚΕ για τα προβλήματα στα Πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου

Ερώτηση ΚΚΕ για τα προβλήματα στα Πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου

κατάληψη-πανεπιστήμιο2Εξασφάλιση σίτισης, ποιοτική και δωρεάν, για όλους τους φοιτητές στο Αγρίνιο και άλλα μέτρα ανακούφισης των φοιτητών και των οικογενειών τους ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ και καταθέτουν σχετικό ερώτημα στον Υπουργό.

Η ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Σταύρος Τάσσος, έχει ως εξής:

Τα προβλήματα σε Φοιτητικές εστίες και λέσχες στο ΑΕΙ Αγρινίου είναι τεράστια. Ο οικονομικός στραγγαλισμός των ΑΕΙ, το προχώρημα της ιδιωτικοποίησης πλευρών της λειτουργίας τους κατά το πρότυπο του Πανεπιστημίου – ΑΕ, επιδεινώνουν μια κατάσταση παγιωμένη εδώ και χρόνια, με παντελή έλλειψη σε δωμάτια εστιών και διακοπή της σίτισης. Τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων πιέζονται ακόμα περισσότερο να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, συνεχώς μπαίνουν εμπόδια που επιβαρύνουν επιπλέον τις λαϊκές οικογένειες με έξοδα δυσβάσταχτα, από τα ενοίκια μέχρι την πληρωμή συγγραμμάτων, υλικών, εξοπλισμού για την παρακολούθηση των μαθημάτων και εργαστηρίων.

Οι κατευθύνσεις που υπάρχουν από την Ε.Ε. είναι να παραδίδεται η μέριμνα σε ιδιώτες με στόχο να απαλλάσσονται όσο γίνεται περισσότερο τα ΑΕΙ και ο κρατικός προϋπολογισμός από το κόστος αυτό. Φυσικά μέσα από αυτήν τη διαδικασία στόχος είναι να εξασφαλίζουν κέρδη μια σειρά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι αυτό. Η επιχειρηματική δράση στα ΑΕΙ αντικειμενικά πηγαίνει ενάντια στην ανάγκη των φοιτητών να έχουν σταθερά εξασφαλισμένη, ποιοτική και δωρεάν σίτιση, καθώς πολλές φορές -είτε με ευθύνη των ΑΕΙ-κράτους, είτε των ιδιωτών- διακόπτεται η παροχή της.

Στο ΑΕΙ Αγρινίου, τα προβλήματα στη Φοιτητική λέσχη σίτισης είναι τεράστια. Η λέσχη όλο τον Ιανουάριο είχε μείνει κλειστή, άνοιξε ξανά, και από την Δευτέρα 2/3 είναι και πάλι κλειστή. Αντίστοιχα πέρυσι είχε μείνει κλειστή για τέσσερις μήνες. Από τον Δεκέμβρη υπήρχαν οι βεβαιώσεις από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών (όπου ανήκουν τα τμήματα) πως το πρόβλημα της σίτισης θα επιλυθεί άμεσα. Όχι μόνο το πρόβλημα δεν λύθηκε αλλά περιορίστηκε κιόλας ο αριθμός των φοιτητών που μπορούσαν να τρώνε στη λέσχη (με τις κάρτες σίτισης) το ίδιο – κακής ποιότητας φαγητό.

Παραμένει άγνωστο το τι θα γίνει. Το αίτημα του φοιτητικού κινήματος είναι πιο επίκαιρο από ποτέ! Καμιά Λέσχη να μη δοθεί σε εργολάβο, να λειτουργούν με ποιοτικό φαγητό, με τις ανάλογες υποδομές και προσωπικό. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλους. Άμεσα να εξασφαλιστεί επαρκής κρατική χρηματοδότηση ΤΩΡΑ, που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των Ιδρυμάτων!

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει, προκειμένου:

Να διασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να παρέχεται δωρεάν και ποιοτικό φαγητό για όλους τους σπουδαστές, να καταργηθεί η κάρτα σίτισης.

Να βρεθούν άμεσα κατάλληλα κτίρια και υποδομές, να συντηρηθούν και να αναβαθμιστούν, για να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των σπουδαστών, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους.

Για όσους φοιτητές και σπουδαστές δεν μπορεί να εξασφαλιστεί άμεσα δωρεάν φοιτητική στέγη, ιδιαίτερα παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών, παιδιά με άνεργους γονείς, να δοθεί επαρκές επίδομα στέγασης.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.