Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενος στη Sprider Stores

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενος στη  Sprider Stores

sprider-thumb-largeΤην προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των 800 εργαζομένων στην εταιρεία Sprider Stores, που ανακοίνωσε προχθές την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων της, ζητούν με ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Βαρεμένος και Μαρία Τριανταφύλλου.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρουν, η εταιρεία Sprider Stores Α.Ε. ανακοίνωσε προχθές την αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων της, αφήνοντας κυριολεκτικά στο δρόμο τους 800 περίπου εναπομείναντες εργαζομένους, ενώ όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα είναι στον αέρα.

Την τελευταία τριετία, η εταιρεία έκλεινε το ένα κατάστημα μετά το άλλο απολύοντας εκατοντάδες εργαζόμενους -εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013 έκλεισαν 24 καταστήματα, ενώ από τους 1.500 εργαζόμενους που εργάζονταν συνολικά σε αυτήν το 2011, παρέμεναν περίπου 800 μέχρι προχθές.

Ταυτόχρονα, μέσω της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας με το εργοδοτικό σωματείο, είχε εξαναγκάσει τους υπόλοιπους εργαζομένους να αμείβονται με τους κατώτατους μνημονιακούς μισθούς πείνας των 586 ευρώ. Το εν λόγω σωματείο, το οποίο προσεκλήθη και υπέγραψε την επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, ήταν παντελώς παράνομο, καθώς συστάθηκε με μέλη τα οποία ήταν στελέχη της διοίκησης της επιχείρησης.

Το αποτέλεσμα είναι ότι, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι από την εργοδοσία, η εταιρεία, όλως αιφνιδιαστικώς και χωρίς καμία έγγραφη προειδοποίηση, ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας της μολονότι οφείλει ήδη δεδουλευμένα τουλάχιστον δύο μηνών, ενώ οι οφειλές της προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ακόμη μεγαλύτερες και φτάνουν μέχρι και τους 4 μήνες.

Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, το βράδυ της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου επιχειρήθηκε, με εντολή της διοίκησης της εταιρείας, η φυγάδευση των εμπορευμάτων από τα καταστήματα. Ως γνωστόν, τα εμπορεύματα των εταιρειών που κηρύσσουν πτώχευση αποτελούν σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για τη διεκδίκηση, από πλευράς των εργαζομένων, των οφειλομένων προς αυτούς μισθών, ασφαλιστικής κάλυψης, αποζημιώσεων κ.ά.

Η περίπτωση της Sprider αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στη μακριά αλυσίδα μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων που -λόγω μνημονίων- κατεβάζουν ρολά ή φεύγουν στο εξωτερικό οδηγώντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους και αποδεικνύει ότι οι μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας και της ύφεσης πολλαπλασιάζουν τα λουκέτα, καταστρέφουν τις θέσεις εργασίας, εκτινάσσουν στα ύψη την ανεργία, καταβαραθρώνουν τους μισθούς σε επίπεδα πείνας και, τελικά, οδηγούν στην απόγνωση και την εξαθλίωση τον κόσμο της εργασίας.

Και καταλήγουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:

Δεδομένου ότι προχθές 30 Σεπτεμβρίου, με την ανακοίνωση του λουκέτου της εταιρείας, έγινε προσπάθεια από τη διοίκηση σε πολλά υποκαταστήματα, και επιτυχώς σε μερικά, να αφαιρεθούν τα εμπορεύματα από τις αποθήκες,

Ερωτάται ο κ. υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να μην κλείσει η επιχείρηση και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων της;

2. Το υπουργείο το οποίο εποπτεύει, θα παρέμβει προκειμένου να διασφαλίσει, τουλάχιστον, ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία και αποθέματα της εταιρείας δεν θα «εξαερωθούν» και ότι όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων (μισθοί, ένσημα και αποζημιώσεις) θα καταβληθούν αμέσως;

3. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το υπουργείο ώστε να σταματήσει η καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας από την εν λόγω εταιρεία και να διασφαλιστούν οι μισθοί, η ασφάλιση και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων;

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.