Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

Ες (παραμεθ)αύριον τα σπουδαία…

dimo

Από Δευτέρα-μάλλον από Τρίτη- ό,τι και να προκύψει στο δημοψήφισμα θα ζούμε σε μια χώρα άλλη από εκείνη που νομίσαμε ότι θα ζούμε εκεί γύρω στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Την λεγόμενη εποχή των διακοποδάνειων. Μόνο οι αιθεροβάμονες(για να θυμηθούμε και Εκείνον που ξεκίνησε την πορεία προς αυτό που ζούμε σήμερα) πιστεύουν ότι κάποια από τις δυο απαντήσεις οδηγεί στην επίπλαστη ευημερία που ξαφνικά γκρεμίστηκε μπροστά μας ένα μεσημέρι με ντάλα ήλιο στο Καστελόριζο. Ξέρουν όλοι ότι όποτε και να ανοίξουν οι τράπεζες θα χρειαστεί μια μακρά πορεία για να ξαναφτάσουμε εκεί που ήμασταν π.χ. το Πάσχα, να μην πούμε για την εποχή που μετράγαμε την κατανάλωση για ανάπτυξη και είχαμε φτάσει δεύτεροι στην Ευρώπη.

Η σημερινή μέρα-πλην των κυριακάτικων φύλλων και των εβδομαδιαίων εφημερίδων-δεν επιτρέπεται από τον νόμο να έχει ούτε καμπάνιες αλλά ούτε και επηρεασμό του ψηφοφόρου από τον επίσημο Τύπο. Και όποιος σέβεται τον εαυτό του δεν βάζει επιχειρήματα στο τραπέζι σήμερα, ούτε κάνει εκτιμήσει ή παραινέσεις. Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει στα social media αλλά, θα το ξέρετε πια, τα δίκτυα δεν είναι ο θεσμοθετημένος τρόπος να πληροφορείσαι κάτι με ευθύνη προσωπική. Είναι σαν ένα ανοιχτό τηλέφωνο ή ένα ημερολόγιο που δέχεται παρεμβάσεις από «φίλους» και «ακολούθους» και πάνω κάτω έχει το βάρος της ενημέρωσης κάποιου με χρόνο στη διάθεσή του,  που μαθαίνει τα πάντα για τον καρκίνο «στο ίντερνετ» αλλά γιατρός δεν θα γίνει ποτέ. Δημοσιογραφικά ενοχλούνται πάντα οι πιο φανατικοί από τον φανατισμό του απέναντι

Σε γενικές γραμμές δεν τα απήγαμε κι άσχημα. Δεν υπήρξαν πολλά περιστατικά βίας ανά τη χώρα, παρά κυρίως από κάποιους που  δεν μετέχουν στη διαδικασία του «όχι» ή του «ναι» κι απλά έχουν μια δικιά τους απάντηση σε ένα ερώτημα που οι ίδιοι έχουν θέσει.. Επίσης σε γενικές γραμμές η διάθεση είναι προβληματική αλλά η συμπεριφορά στωική. Περιστατικά φαγωμάρας ή τσακωμών έχουμε όλοι δει ή πληροφορηθεί αλλά αν σκεφτείς τι διακυβεύεται πάλι καλά να λέμε. Παρότι για πολλούς δεν διακυβεύεται τίποτε, όπως νομίζουν στην άνεση του «δεν έχω να χάσω τίποτε είτε έτσι είτε αλλιώς». Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. Σε μια διαδικτυακή έρευνα που είναι αναρτημένη σε γνωστό ιστότοπο  ένα 24% βρίσκει θετικό το κλείσιμο των τραπεζών και τον έλεγχο κεφαλαίων!

Ας είναι. Να θυμάστε ότι βάζουμε σταυρό. Επίσης ότι η ευχή «να είμαστε όλο ενωμένοι», θα χρειαστεί όχι τη Δευτέρα αλλά τα 24ωρα μετά τη Δευτέρα, για όσους ασφαλώς την εννοούν. Να έχετε μια καλή δημοκρατική ψήφο γιατί και η δημοκρατία είναι ζητούμενο πια. Αν έπρεπε να δώσω ένα στίγμα, στα όρια της δέσμευσης  να μην επηρεάσω κανέναν, θα έλεγα πως ένα πράγμα με φοβίζει από την επόμενη μέρα: η επίκληση  στην ιστορία, στο dna, στις εξιδανικευμένες στιγμές του παρελθόντος.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.