Σάββατο, 22 Ιανουαρίου, 2022

Ευθύμιος Λέκκας: Αναμενόμενη η εξέλιξη του σεισμού

Ευθύμιος Λέκκας: Αναμενόμενη η εξέλιξη του σεισμού

«Δεν αποκλείεται ένα γεγονός μέχρι τα 5 ρίχτερ»

Ο σεισμός που τελικά άγγιξε τα 4,4 Ρίχτερ σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση που υπήρξε από τα 4 σεισμολογικά κέντρα της χώρας (Πάτρα, 2 στη Αθήνα και Θεσσαλονίκη)που άλλαξε και την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου, είναι σύμφωνα με τον καθ. Γεωλογίας κ. Λέκκα «μια φυσιολογική εξέλιξη, κατά μεγάλη πιθανότητα το κύριο γεγονός». Σε επικοινωνία του agrinionews.gr με τον καθηγητή που έχει χαρτογραφήσει το ρήγμα του Οζερού μας μετέφερε ότι «η εκτίμησή του είναι πως η ακολουθία είναι φυσιολογική και ότι ένα γεγονός σαν αυτά τα 4,4 είναι κάτι αναμενόμενο από την περιοχή. Δεν είναι απίθανο το κύριο γεγονός να έρχεται μέρες μετά την αρχική διέγερση και είναι θετικό ότι μετά από αυτό ακολουθεί πλήθος σεισμών της τάξης από 2 έως 3 ρίχτερ(σ.σ. έχουν γίνει από το ίδιο ρήγμα άλλοι τέσσερις ασθενείς σεισμοί μέχρι αυτή την ώρα). Δεν είναι κάτι που να δείχνει περίεργο στην όλη διαδικασία»
Ρωτήσαμε τον κ. καθηγητή και για τη διαφορά στο μέγεθος που έδωσε το Πανεπιστήμιο της Αθήνας(4,2), το Ευρωπαϊκό κέντρο(4,1) και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κα μας απάντησε: «Είναι σύνηθες να υπάρχει μια μικρή απόκλιση στις μετρήσεις και για το λόγο αυτό τα κέντρα είναι σε δίκτυο και για μικρό διάστημα συνυπολογίζουν το μέγεθος μέχρι που καταλήγουν σε κοινή ανακοίνωση. Πάντως μικροσεισμοί θα εξακολουθήσουν να γίνονται σαν μέρος της ακολουθίας, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και σεισμός μέχρι 5 ρίχτερ».
Εμείς πάντως αναζητώντας πληροφορίες πρέπει να πούμε, ότι στο Σεισμολογικό της Πάτρας είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρούμε κάποιον που να μας απαντήσει υπεύθυνα για τις εκτιμήσεις του, όπως και στο Γεωδυναμικό της Αθήνας.

Γ. Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.