Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

«Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000, 21η Μαΐου 2014»

«Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000, 21η Μαΐου 2014»

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΉταν 21 Μαΐου του 1992 όταν υπογράφτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εγκρίθηκε η Κοινοτική Οδηγία 92/43 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και των ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Έχουν περάσει 22 χρόνια από την ημέρα αυτή και μαζί με την Οδηγία 79/409 για την διατήρηση των άγριων πτηνών αποτελούν την βάση του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Φύση 2000- Natura 2000 επιδιώκοντας τη διαχείριση και προστασία ζωνών ενδιαφέροντος και ειδικής προστασίας.
Η προσπάθεια της ίδρυσης του δικτύου των προστατευόμενων περιοχών αποσκοπεί στη διατήρηση της βιοποικιλότητας παραδίδοντας στις επόμενες γενιές τη φυσική κληρονομιά μέσω της εφαρμογής διαχειριστικών μέτρων και αειφορικής διαχείρισης και βιοπαρακολούθησης των οικολογικών παραμέτρων.
Περισσότερες από 26.000 περιοχές natura έχουν ενταχθεί στον κατάλογος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταλαμβάνοντας περίπου έκταση ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα. Για την Ελλάδα που διακρίνεται για την υψηλή οικολογική αξία έχει χαρακτηρίσει έως σήμερα 202 Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και 241 Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) από τις οποίες κάποιες εκτάσεις τους επικαλύπτονται.
Σήμερα 21 Μαΐου με τον εορτασμός της Ευρωπαϊκή Ημέρας Natura 2000 και παρόλο τις αλόγιστες ανθρώπινες επιβαρύνσεις και δυνητικές απειλές των προστατευόμενων περιοχών στέλνουμε το περιβαλλοντικό μας μήνυμα ότι η διατήρηση της βιοποικιλότητας αποτελεί ανεκτίμητο στοιχείο της κοινής μας κληρονομιάς και η διαχείριση των περιοχών Natura έχει θεμελιώδη σημασία για τη διατήρηση τους.

Διονύσης Χρ. Μαμάσης
Περιβαλλοντολόγος-Χαρτογράφος,
Σύμβουλος Περιβάλλοντος-Μελετητής info@mamasis.gr M.Sc. Αειφορικής Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.