Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021

Εφιαλτικά τα στοιχεία για την ανεργία στη Δυτική Ελλάδα

Εφιαλτικά τα στοιχεία για την ανεργία στη Δυτική Ελλάδα

anergiaΆμεση κινητοποίηση και συντονισμό όλων των φορέων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, προτείνουν με επιστολή τους οι βουλευτές ΔΗΜΑΡ Αχαΐας κ. Νίκος Τσούκαλης και Αιτωλοακαρνανίας κ. Νίκη Φούντα στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα, προκειμένου να επιτευχθεί άμεσα διαχείριση της κρίσης και αφετέρου επαναφορά της αναπτυξιακής διαδικασία. Οι δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ μετά από σχετική ερώτησή τους προς τους κ.κ. Υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης επανέρχονται στο πρόβλημα με συγκεκριμένη πρόταση προς τον κ. Περιφερειάρχη για τη σύγκληση Περιφερειακού Συμβουλίου σε ειδική συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα την απασχόληση και την αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω ειδικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων κλπ.. Προτείνουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να επιδιώξει τον προγραμματισμό και συντονισμό των αναγκαίων δράσεων, ώστε να κινητοποιηθούν με συντονισμένες ενέργειες τόσο τα Επιμελητήρια, όσο και τα Εργατοϋπαλληλικά Κέντρα της Δυτικής Ελλάδας, στα οποία κοινοποιείται η εν λόγω επιστολή, αλλά και κάθε παραγωγικός, κοινωνικός, επιστημονικός φορέας της Περιφέρειας.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Κύριε Περιφερειάρχη,

Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. σχετικά με το δείκτη ανεργίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για το Β΄ τρίμηνο του 2014 είναι εφιαλτικά. Όχι μόνο καταλαμβάνουμε την πρώτη θέση μεταξύ των Περιφερειών της χώρας με το ασύλληπτο ποσοστό του 29,9%, αλλά αποτελούμε και τη μοναδική Περιφέρεια -μαζί με αυτήν της Πελοποννήσου-, στην οποία παρουσιάζεται αύξηση του ποσοστού ανεργίας για το συγκεκριμένο διάστημα. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι συρρικνώνονται ραγδαία και δυσανάλογα όλοι οι δείκτες της -κοινωνικοί παραγωγικοί αναπτυξιακοί-, απαιτεί σχέδιο δράσης άμεσης αποτελεσματικότητας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και για την αναστροφή της πορείας υπανάπτυξης.

Είναι προφανές ότι το σχέδιο που υλοποιείται αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας δεν αρκούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ήδη έχουμε απευθύνει σχετική ερώτηση με τα αντίστοιχα θέματα προς τους συναρμόδιους υπουργούς σχετικά με τη διάθεση της κυβέρνησης να συμβάλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής.

Όπως προκύπτει απ’ όλες τις εξελίξεις, είναι επιτακτική η άμεση κινητοποίηση και ο συντονισμός όλων των φορέων –παραγωγικών, κοινωνικών, επιστημονικών- της Περιφέρειάς μας, προκειμένου να επιτύχουμε αφενός μεν την άμεση διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης και αφετέρου την ολική επαναφορά της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Τις ενέργειες αυτές μόνο εσείς μπορείτε να συντονίσετε. Γι’ αυτό με την παρούσα επιστολή προτείνουμε τη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου σε ειδική συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα την απασχόληση και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης μέσω της ερχόμενης προγραμματικής περιόδου (ΣΕΣ), των ειδικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του προγράμματος Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Στη συνεδρίαση αυτή πρέπει να κληθούν όλοι οι φορείς που αναφέρονται παραπάνω, με τελική επιδίωξη την επαναδραστηριοποίηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, ή κάποιου άλλου συλλογικού οργάνου, για τον προγραμματισμό και συντονισμό των δράσεων που είναι αναγκαίο να αναληφθούν.

Είμαστε στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση,

Νίκος Τσούκαλης Νίκη Φούντα

Βουλευτής ΔΗΜΑΡ Αχαΐας Βουλευτής ΔΗΜΑΡ Αιτωλοακαρνανίας»

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.