Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Εφυγε ένας άξιος ιερέας, ένας από τους εναπομείναντες των ορεινών χωριών

Εφυγε ένας άξιος ιερέας, ένας από τους εναπομείναντες των ορεινών χωριών
Ο ΙΕΡΕΑΣ Κωνσταντίνος Μάλαινος με το Μητροπολίτη Ναυπάκτου& Αγίου Βλασίου Ιερόθεο στην Εκκλησία του Αγίου Βλασίου

Ο ΙΕΡΕΑΣ Κωνσταντίνος Μάλαινος γεννήθηκε στ’ Αμπέλια Τριχωνίδας 11 Φεβρουαρίου 1931. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του χωριού του και με δυσκολίες λόγω πολέμου αποφοίτησε το 1946. Γράφτηκε μετά από εξετάσεις στο εξατάξιο Γυμνάσιο Αγρινίου και πήρε το απολυτήριο το 1951.
Το 1953-54 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία και αμέσως μετά φοίτησε στην εκκλησιαστική σχολή του Πύργου Ηλείας για δύο χρόνια.
Το 1959 τοποθετήθηκε εφημέριος στον Κάτω Άγιο Βλάσιο. Τέλος του 1961 ανέλαβε τα εκκλησιαστικά του καθήκοντα στον Άνω Άγιο Βλάσιο, όπου αντικατέστησε τον Ναυπάκτιο ιερέα Θεοδόσιο Σκαλτσά. Μετά το 1967 έγινε αρχιερατικός επίτροπος της περιοχής Αγίου Βλασίου και υπηρέτησε το εκκλησίασμα από τη θέση αυτή μέχρι το 2008 που συνταξιοδοτήθηκε.
ΑΞΙΟΣ ιερέας , καλός άνθρωπος, κοινωνικός, φιλόξενος , με ενδιαφέρον για τον τόπο του έδινε πάντα το παρόν για την πρόοδο και την ανάπτυξη του χωριού του.
Έμενε μόνιμα στον ΆΓΙΟ ΒΛΑΣΗ με την πρεσβυτέρα του και ήταν σημείο αναφοράς για τους απανταχού Αγιοβλασίτες.
Έφυγε από τη ζωή 11 Σεπτεμβρίου 2011 αιφνίδια μετά από καρδιακό επεισόδιο. Η Εξόδιος Ακολουθία ψάλθηκε στον ιερό Ναό Άνω Αγίου Βλασίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου. Ο ενταφιασμός του έγινε στο Νεκροταφείο που βρίσκεται στο εξωκκλήσι του λόφου Αϊ-Γιάννη. Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε να τιμήσει τον αγαπητό και σεβάσμιο παπά-Κώστα.
Ο Παπα-Κώστας ήταν ένας από τους λίγους εναπομείναντες ιερείς των ορεινών χωριών. Αυτοί οι ιερείς ήταν που λειτουργούσαν τους ιερούς ναούς τις Κυριακές αλλά και τις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Ορεινό χωριό χωρίς εκκλησία ανοικτή ( και χωρίς ιερέα κατ’επέκταση) είναι χωρίς ζωή…αφού ακόμα και τις γιορτινές μέρες, πολλοί κάτοικοι που έχουν φύγει για τις μεγάλες πόλεις επιλέγουν να ταξιδέψουν και να παραμείνουν στη γενέτειρα τους εφόσον υπάρχει εκκλησία ανοικτή για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία των Χριστουγέννων, της Ανάστασης ή της Μεγάλης Εβδομάδας ενίοτε…

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.