Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 2020

ΕΧΙΝΑΔΕΣ: “αιώνιοι φρουροί του Αστακηνού κόλπου”

ΕΧΙΝΑΔΕΣ:  “αιώνιοι φρουροί του Αστακηνού κόλπου”

(ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 18/11/12)

                                                    

 

Στη κατάμεστη, από Αστακηνούς και Φίλους, αίθουσα, του ξενοδοχείου  ΑΜΑΛΙΑ (Πλατεία Συντάγματος) πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18-11-2012, από την ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΑΚΗΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ εκδήλωση με θέμα :

 

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων που αναπτύσσει η ΕΝΩΣΗ με σκοπό να αναδείξει και να θυμίσει την ιστορία και το πολιτισμό του Αστακού και της  περιοχής του, όπως επίσης να δώσει τη δυνατότητα της συνάντησης και της εκ νέου ανάπτυξης σχέσεων των απόδημων της πόλης του Αστακού που κατοικούν στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Στην αρχή της εκδήλωσης παρουσιάστηκε από το μέλος της Δ.Ε. της ΕΝΩΣΗΣ Γρ. Νικήτα η υπό δημιουργία ιστοσελίδα της ΕΝΩΣΗΣ. Σε αυτή θα «αναρτηθούν» στοιχεία για την ιστορία του τόπου, τις εκδηλώσεις της Ένωσης, δυσεύρετο φωτογραφικό υλικό και ενδιαφέροντα ντοκουμέντα, ανέκδοτα περιστατικά από τη ζωή της πόλης κλπ. Επίσης θα υπάρχει ενότητα διαλόγου. Βασικός σκοπός είναι η ιστοσελίδα να αποτελέσει σημείο επικοινωνίας των αποδήμων και μη του Αστακού, κατοίκων Ελλάδας και εξωτερικού.

 

Την κύρια εκδήλωση κάλυψαν δύο ομιλητές.

Η αρχή έγινε από τον ιατρό Χρήστο Γ. Κλαδευτήρα ο οποίος αναφέρθηκε  στη ναυμαχία των ΕΧΙΝΑΔΩΝ – ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ η έκβαση της οποίας έμελλε να καθορίσει την ιστορία της Ευρώπης. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη γεωπολιτική κατάσταση τον καιρό της ναυμαχίας σε Οθωμανική Αυτοκρατορία και λοιπή Ευρώπη, στους λόγους που οδήγησαν στη ναυμαχία, στις ενέργειες του Πάπα και των ηγετών των ευρωπαϊκών βασιλείων, στη προετοιμασία του στόλου των χριστιανικών δυνάμεων, στη διαδρομή του στόλου, στα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των δύο στόλων (πλοία, ναύτες, όπλα κλπ), στο ακριβές σημείο που έλαβε χώρα η ναυμαχία (πλησίον της νήσου Οξιάς των Εχινάδων προς τη πλευρά της Πάτρας), πραγματοποίησε εντυπωσιακά λεπτομερή περιγραφή των κινήσεων των αντιπάλων στόλων και έκλεισε με τα παρεπόμενα της ναυμαχίας. Η ομιλία συνοδεύτηκε με φωτογραφικό υλικό.

Στη συνέχεια ο Δικηγόρος Σταμούλης  Α. Μακρής, Πρόεδρος της Δ.Ε της ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΑΚΗΝΩΝ,  αναφέρθηκε στη προέλευση του ονόματος, στους μύθους, στις ιστορικές αναφορές για τις νήσους (κάποιες σήμερα είναι μέρος της ξηράς), στο ιδιοκτησιακό καθεστώς από παλιά έως σήμερα, στην ιδιαιτερότητα της κάθε νήσου (γεωγραφικά στοιχεία), στις χρήσεις γης (σχέδιο Natura, συνθήκη Ramsar). Η ομιλία συνοδεύτηκε με χάρτες από δορυφορικές λήψεις.

 

 

 

 

       

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.