Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020

Εως 30 Απριλίου η έκθεση υφαντικής τέχνης

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΥΦΑΝΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ
ΜΕΧΡΙ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012.

Στον εκθεσιακό χώρο του Παπαστρατείου Μεγάρου Αγρινίου
από 24 Μαρτίου μέχρι και 30 Απριλίου 2012 λειτουργεί μια αξιοπρόσεκτη έκθεση:
Αργαλειοί, υφαντά και σύνεργα υφαντικής προπολεμικά και μεταπολεμικά …σπάνια εκθέματα από την αρχαιότατη τέχνη που έρχεται από τον Όμηρο και φτάνει μέχρι σήμερα…
Μια άγνωστη για τη νεότερη γενιά εικόνα του ελληνικού βίου που αξίζει να τη γνωρίσουμε…

Η αγρινιώτισσα Αρετή Ασημάκη – Ροκά, από εννιά χρονιών υφάντρα και δασκάλα ύστερα της υφαντικής με δικό της εργαστήρι (αρχές δεκαετίας του 50) εκθέτει αντιπροσωπευτικά και χρονολογημένα Έργα Τέχνης που σχεδίασαν οι υφάντρες με μεράκι και κοπίασαν να τα «βγάλουν» από προγονικούς ή εξελιγμένους μεταπολεμικούς αργαλειούς. Έργα προγονικά, προπολεμικά και σύγχρονα και τρία συγκροτήματα αργαλειών.
Η Αρετή Ασημάκη –Ροκά έχει γράψει και το βιβλίο «Η Υφαντική Τέχνη στην Αιτωλοακαρνανία και την Ευρυτανία – καημός και νοσταλγία» (εκδόσεις Αίολος 2011), όπου δημοσιεύεται σπάνιο, πρωτότυπο, αυθεντικό υλικό και κυρίως βιωματικό. Περιγραφές και τεχνικές λεπτομέρειες σε όλα τα στάδια της υφαντικής χειροτεχνίας, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Κι ας ευχηθούμε η πόλη μας να αναδείξει αυτό το ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ στο όνομα της Ελληνικής Παραδοσιακής Οικογένειας, που χρωστάει τα μέγιστα στην Ελληνίδα Υφάντρα.
.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.